NAKUPI SE

Svi plaćaju, a ko se rekreira?

SSCG za te svrhe je još 2002. godine osnovao društvo sa ograničenom odgovornošću "Rekra", kojoj sa svog računa Fonda za rekreaciju, godišnje prenese oko milion i 200.000 eura
195 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 24.07.2012. 00:28h

Svi crnogorski poslodavci od svake bruto zarade koju isplate radnicima obavezni su da uplate po 0,2 odsto za prevenciju radne invalidnosti i rekreaciju zaposlenih.

Pod pretpostavkom da se svima od 165.000 zaposlenih u državi uz prosječnu platu uplaćuju doprinosi, dolazi se do cifre od dva miliona i 970.000 eura. Sav taj novac je do sada išao na račun Saveza sindikata Crne Gore (SSCG) kojem je jedino bilo dozvoljeno da ima Fond za rekreaciju zaposlenih.

Po Opštem kolektivnom ugovoru taj novac je namjenski i obavezan, a koristi se kako bi jedan broj zaposlenih, bez obzira da li su sindikalno aktivni, dobio besplatno banjsko liječenje ili rekreaciju. U Uniji slobodnih sindikata (USS) su izračunali da po tom osnovu poslodavac mjesečno izdvaja oko 1,5 eura po zaposlenom.

Odnedavno je i ta sindikalna organizacija od Ministarstva rada dobila dozvolu da za svoje članstvo i ostale firme organizuje besplatan odmor zaposlenih.

SSCG za te svrhe je još 2002. godine osnovao društvo sa ograničenom odgovornošću "Rekra", kojoj sa svog računa Fonda za rekreaciju, godišnje prenese oko milion i 200.000 eura koje se, kako tvrde u USS ali i brojni članovi SSCG, ne troše namjenski.

Miljanić koji je na čelu "Rekre" od njenog osnivanja tvrdi da zloupotreba nema u 99 odsto slučajeva

Te pare se, kako tvrde ljudi koji su decenijama u sindikatu, troše na ljetovanja sindiklalnih lidera i njihovih porodica, kao i odmor njima lojalnih ljudi.

"Za SSCG, koji je pred bankrotom, pare koje dobija "Rekra" su jedini siguran i obilan izvor prihoda. Najveći problem je što generalni sekretar Zoran Masoničić slobodno raspolaže novcem koji se uplaćuje na račun Fonda dok se ne odluči da ga prebaci na 'Rekru'", kazali su "Vijestima" članovi SSCG.

Iz USS je saopšteno da do kraja prošle godine nijesu mogli da dobiju zvanično tumačenje da poslodavci mogu taj novac ravnopravno da uplaćuju na isti fond koji postoji pri USS.

"Čak je SSCG svim bankama dostavila pismo da se ta sredstva moraju uplaćivati isključivo na račun njihovog fonda. "Rekrom" upravlja SSCG i sigurno znamo da se ta sredstva ne koriste potpuno namjenski, te da se jednim dijelom upotrebljavaju za sitno korumpiranje sindikalnih aktivista, tako što se privilegovanim pojedincima i njima bliskim, po više puta, omogućavaju besplatni pansioni na moru ili planini", saopšteno je iz USS.

Direktor "Rekre" Radule Miljanić je potvrdio da se na njihov račun svake godine uplati najmanje po milion i 200.000 eura

Direktor "Rekre" Radule Miljanić tvrdi da ne rade mimo zakona.

Miljanić je potvrdio da se na račun "Rekre" svake godine uplati najmanje po milion i 200.000 eura te da im SSCG duguje 27.500 eura po osnovu pozajmice i 400.000 eura koje su im uzete na ime blokade računa po osnovu sudskih presuda po kojima je SSCG morao da uplati otpremnine "žrtvama tranzicije".

"Očekujemo da nam se to vrati nakon sudskog postupka koji SSCG vodi za povraćaj novca. Kada je u pitanju pozajmica, potpisan je ugovor i taj novac će nam svakako biti vraćen", rekao je Miljanić "Vijestima" i dodao da godišnji izvještaj o poslovanju usvaja Skupština SSCG, nadgleda ga Upravni odbor i Nadzorni odbor SSCG koji nijesu imali primjedbi na njihov rad.

"Bez obzira što nijesu sindiklano organizovi, radnici su dobijali određeni broj mjesta u skladu sa količinom uplaćenog novca. Mjesta se dijele proporcionalno uplatama, konkretan raspored mjesta je u nadležnosti granskih sindikata", pojasnio je Miljanić.

USS mi je slao inspektore za privredni riminal dva puta i dvije godine su svaki papirić pregledali. Nakon toga su slali Poresku upravu koja je ovdje bila godinu i sve je bilo u redu"

Njegova filozofija kojom se raspoređuju mjesta je jednostavna - ko uplaćuje dobija mjesta za odmor, ko ne uplaćuje, nema ih.

"Ugovaramo mjesta na osnovu prihoda iz prošle godine, jer pretpostavljamo da će biti približan i ove godine. U januaru raspisujemo javni oglas za hotele koji su zainteresovani i sve se radi transparentno. Zbog velikog broja mjesta koja nam trebaju, dobijamo najpovoljnije uslove. Pun pansion u Igalu sa terapijom preko 'Rekre' košta 27 eura", rekao je Miljanić i dodao da su prošle godine na odmor poslali 6.100 radnika, i taj broj je bio manji zbog blokade računa SSCG.

Radnici preko "Rekre" mogu odmarati na Ivanovim koritima na Lovćenu, na Žabljaku, u hotelima Delfin i Metalurg, Institutu Simo Milošević u Igalu i u Meljinama.

"Pitanje je kako članice USS ugovaraju mjesta. Njih to niko ne pita. Njihov sindikat prosvjete ili Telekoma sigurno ne raspisuje oglase, pogodbe su im tajne", rekao je on.

Miljanić je objasnio da većinski reprezentativni sindikat ne dobija ništa "jer ništa ni ne uplaćuje"

On tvrdi da ne može biti nikakvih zloupotreba prilikom transfera novca sa računa Fonda na račun "Rekre".

"Ovi što ogovaraju Fond bolje bi bilo da se malo pogledaju i vide kako oni rade. USS mi je slao inspektore za privredni riminal dva puta i dvije godine su svaki papirić pregledali. Nakon toga su slali Poresku upravu koja je ovdje bila godinu i sve je bilo u redu", rekao je Miljanić.

Direktor "Rekre" Radule Miljanić je potvrdio da se na njihov račun svake godine uplati najmanje po milion i 200.000 eura te da im SSCG duguje 27.500 eura po osnovu pozajmice i 400.000 eura koje su im uzete na ime blokade računa po osnovu sudskih presuda

Sindikat uprave Telekoma dobio 48 mjesta

Iz USS je saopšteno da novac za odmor radnika SSCG koristi za pridobijanje novih sindikalnih članova, tako što besplatne pansione dijeli zaposlenima u kolektivima u kojima nema sindikata ili u kojima sindikat nije član SSCG.

To kontinuirano rade, a zadnji takav primjer je slučaj Crnogorskog telekoma, u kojem SSCG nema sindikalnu organizaciju. Osim toga, poslodavac u Crnogorskom telekomu nije uplaćivao 0,2 odsto na račun fonda SSCG, pa u "Rekri" nema svojih sredstava, niti "Rekra" ima bilo kakvu obavezu prema Crnogorskom telekomu.

Ipak, SSCG je ovih dana dodijelio 48 mjesta u vrijednosti od oko 9.000 eura za besplatan sedmodnevni ili desetodnevni odmor Nezavisnom sindikatu Crnogorskog telekoma, kojeg je prošle godine osnovao poslodavac i koji nije stekao reprezentativnost jer su radnici shvatili da je "žuti", tvrde u Uniji.

“Nekima od njih su ukinute privilegije zato što su nenamjenski trošili pare"

Da je to sindikat poslodavca, kako tvde, ukazuje i činjenica da poslovodstvo "svom sindikatu" redovno uplaćuje 0,2 odsto za prevenciju radne invalidnosti, dok jedinom reprezentativnom sindikatu taj novac neće da uplati već 15 mjesec zbog čega taj sindikat vodi spor pred sudom.

Miljanić je objasnio da većinski reprezentativni sindikat ne dobija ništa "jer ništa ni ne uplaćuje".

"Manjinski sindikat u Telekomu je izrazio želju da posluje sa nama i prije nekoliko dana su uplatili drugu ratu od 700 eura na naš račun, zbog čega su i dobili određeni broj mjesta. Ovdje niko ništa za džabe ne može dobiti", rekao je Miljanić.

Ne šalju cijele porodice

Miljanić koji je na čelu "Rekre" od njenog osnivanja tvrdi da zloupotreba nema u 99 odsto slučajeva.

"Ne mogu ja svakome iskontrolisti ličnu kartu i matične brojeve. Može se desiti da neko upiše supružnika ili slično. U pravilniku postoji mogućnost da se finansira banjsko liječenje djeteta ili supružnika, ali priče da šaljemo cijele porodice nijesu tačne”, kazao je on. Kritičarima iz USS je poručio da “vide šta oni rade”. “Nekima od njih su ukinute privilegije zato što su nenamjenski trošili pare", rekao je Miljanić.

Preporučujemo za Vas