Glasna muzika iz "Top Hilla" tjera snove

Mještani Bijelog Dola i Prijevora ogorčeni zbog velike buke koja dopire iz diskoteke na brdu Topliš
380 pregleda 25 komentar(a)
Top Hill, Foto: Vuk Lajović
Top Hill, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 23.07.2012. 08:57h

Ne možemo da spavamo do jutra, jednostavno ovo je neizdrživo, vapaj je stanovnika budvanskih naselja Prijevor i Bijeli Do, udaljenih na samo 50 metara od najveće diskoteke u Crnoj Gori - “Top Hill” na brdu Topliš iznad grada.

U pismu koje je dostavljeno redakciji “Vijesti”, mještani su ogorčeni jer upravo u vrijeme kada se u cijelom gradu prekida sa emitovanjem muzike na otvorenom, tačno u jedan sat iza ponoći, započinje sa radom “Top Hill” i to sve do pet sati izjutra.

I dok u naseljima udaljenim od te diskoteke stanovnici u tropskim noćima širom drže otvorene prozore i balkone, dotle, u Bijelom Dolu i Prijevoru, noći, kako kažu, provode zabarikadirani u kućama, kako bi umanjili buku koja je neizdrživa.

"Veliki broj mještana mora da trpi buku do jutarnjih časova. Nije mi poznato pod kojim uslovima su dobili dozvolu. Kada se pozovu nadležni organi, daju konkretan odgovor - imaju dozvolu. Jedan moj profesor je rekao niko nam ne može uzeti snove, ali evo ispostavi se da može", piše u pismu mještanina koji živi na samo desetak metara od diskoteke.

“Vijestima” je potvrđeno u Opštini da kompanija “Top Hill” iz Podgorice ima dozvolu za rad, rješenje o lokaciji. U Komunalnoj policiji je “Vijestima” rečeno da su imali prijave zbog buke koja dopire iz diskoteke “Top Hill”, te da će primijeniti sve zakonom predviđene mjere.

"Iako imamo dozvoljen nivo jačine zvuka koji može biti u našem objektu, mi se uvijek trudimo da muzika bude manjeg nivoa", istakli su iz menadžmenta diskoteke

Opština Budva je prije dva mjeseca izdala na 30-godišnji zakup atraktivnu parcelu od 3.900 na brdu Topliš iznad grada, na kojoj se nalazi “Top Hill”, istoimenoj kompaniji iz Podgorice, po cijeni od 300 hiljada godišnje, ili devet miliona eura, za trodecenijski period. Upravo je tu cijenu licitirala na javnoj licitaciji direktorka “Top Hilla” Jelica Petričević, koja je i ispred kompanije potpisala ugovor.

Podgorička firma je i prethodne dvije godine držala u zakup zemljište i upravljala popularnom diskotekom. Inače, kako se navodi u Centralnom registru Privrednog suda, firmu „Top Hill“ osnovala je kiparska ofšor kompanija Domino investment.

Firma je ponudila da za period sezone od 15. juna do 15. septembra, mjesečno plaća 69.817,10 eura , a za ostali period godine da mjesečna zakupnina bude 13.963,42 eura, što je ujedno bila početna minimalna cijena na tenderu. Podgoričani su prihvatili da do 2042. upravljaju zemljište na Toplišu, gdje mogu postaviti ugostiteljski objekat.

Jačina zvuka je niža od one zakonom dozvoljene

U svojoj analizi mjerenja nivoa buke u “Top Hillu”, koju je radio podgorički Institut “Sigurnost”, navodi se da ovaj noćni klub ne povećava nivo buke u okolini

Oni su naglasili da je “Top Hill” jedna od najatraktivnijh turističkih ponuda Budve i primorja, i mjesto zbog koga mnogi dolaze upravo da ljetuju.

"Nivo buke mjerili su sve relevantne domaće institucije, i nije bilo prekoračenja. Iako imamo dozvoljen nivo jačine zvuka koji može biti u našem objektu, mi se uvijek trudimo da muzika bude manjeg nivoa", istakli su iz menadžmenta ove diskoteke.

Ne ugrožava okolinu

U svojoj analizi mjerenja nivoa buke u “Top Hillu”, koju je radio podgorički Institut “Sigurnost”, a koju je menadžment diskoteke dostavio “Vijestima ”, navodi se da ovaj noćni klub ne povećava nivo buke u okolini, te da su primijenjene mjere zaštite od buke. Institut je sproveo dva mjerača nivoa buke, te došao do rezultata.

“Pri mjerenju bez rada uređaja u noćnom klubu, uočava se da je nivo komunalne buke manji od dozvoljene za ovu gradsku zonu. Pri mjerenju sa radom uređaja nivo buke se povećao za 7,1 decibel, i taj nivo buke je manji od zakonom dozvoljenog, pa se može zaključiti da obavljanje djelatnosti i emitovanje muzike u noćnom klubu 'Top Hill' ne dovodi do povećanja nivoa buke u okolini. Ovaj noćni klub je veliki objekat sa mnoštvom muzičkih uređaja koji mogu značajno da povećaju buku. Istina, položaj je takav da zvuk koji se odavde emituje teško može ugroziri najbliže naselje", ističe se u ocjeni Instituta “Sigurnost”.

Bonus video: