Vandali grafitima oskrnavili Gospu od Anđela

Mještani Lepetana koji su uočili neprimjerene grafite na crkvi, odmah su o tome obavijestili nadležne od kojih se očekuje da u najskorije vrijeme
77 pregleda 0 komentar(a)
Gospa od Anđela, grafiti, Foto: Siniša Luković
Gospa od Anđela, grafiti, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 22.07.2012. 11:16h

Nepoznati počinioci oskrnavili su crkvu i tvrdjevu Gospe od Anđela na istoimenom rtu u tjesnacu Verige u Boki Kotorkoj.

Na sjeverozapadnom zidu ovog jedinstvenog srednjevjekovnog sakralno-fortifikacionog kompleksa, kao i na betonskoj osnovi svjetionika na molu ispod crkve, masnom crnom, bijelom i crvenom bojom ispisane su neprimjerene parole kao i satanistčki simbol- obrnuti pentagram, uz nešto što bi, po svemu psudeći, trebalo da predstavlja i neuspjeli pokušaj nepoznatog autora da na zidu crkve simbolično nacrta i lice đavola.

Mještani Lepetana koji su uočili neprimjerene grafite na crkvi, odmah su o tome obavijestili nadležne od kojih se očekuje da u najskorije vrijeme uklone grafite jer su oni pozicionirani na najistaknutijem dijelu kompleksa na rtu Gospa od Anđela gdje ih vidi svako ko se spusti na obližnju plažu i ko prolazi čamcem ili brodom kroz tjesnac Verige.

Iako se u pisanim dokumentima, kao godina izgradnje navodi 1585, crkva Gospe od Anđela na krajnoj hridi kojom se sa sjeveroistočne strane završava tjesnac Verige, vjerovatno postoji i od ranije.

Interesantno je da je oko crkve izgrađen odbrambeni zid sa puškarnicom, koji je nekada služio kao utvrđenje i kula za stražare koji su kontrolisali prolaz kroz Verige, a odavde je natezan i iz mora podizan lanac- verige kojim je pregradjivan tjesnac na najužem mjesti i time, u slučaju potrebe, gusarski brodovi spriječavani da uđu u unutrašnji dio Kotorskog zaliva i napadnu Kotor, Perast i ostala mjesta na obali tog dijela Boke. Po tom lancu-verigama, i čitavi tjesnac kasnije je dobio ime koje i danas novi.

Crkva Gospe od Anđela pripada župi Perast Kotorske biskupije koja je prije nekoliko mjeseci počela radove na obnovi ovog sakralnog objekta, a koji ima i status zaštićenog objekta- spomenika kulure druge kategorije.

Bonus video: