Smjena na čelu Mornarice: Vuković umjesto Bulatovića

Postavljenje Vukovića za komandanta je najbolje što se u ovom trenutku moglo desiti MCG, ali za njega lično, možda i najgora solucija
211 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 21.07.2012. 08:03h

Na čelu Mornarice Vojske Crne Gore početkom avgusta doći će do zvanične promjene – aktuelni komandant, kapetan bojnog broda Rajko Bulatović, 31. jula zvanično odlazi u penziju, a na njegovo mjesto dolazi aktuelni zamjenik, kapetan fregate Darko Vuković, saznaju “Vijesti“.

Bulatoviću, koji je trenutno na odmoru, aktivna vojna služba zvanično prestaje 31. jula, tako da je Vuković praktično već preuzeo njegove dužnosti, iako se formalna odluka o njegovom postavljenju tek očekuje.

Tivćanin Darko Vuković spada među najsposobnije oficire mlađe generacije. Karijeru je počeo sredinom devedesetih, a službovao je na više ratnih brodova i dužnosti u Štabu i Komandi Mornarice. Vuković je jedno vrijeme bio i komandant raketne fregate VPBR-33 “Kotor” i školskog broda MCG, jedrenjaka “Jadran”.

Postavljenje Vukovića za komandanta je najbolje što se u ovom trenutku moglo desiti MCG, ali za njega lično, možda i najgora solucija

“Postavljenje Vukovića za komandanta je najbolje što se u ovom trenutku moglo desiti MCG, ali za njega lično, možda i najgora solucija. Iako je riječ o vrhunskom profesionalcu i čovjeku koji je među potčinjenima mnogo više cijenjen od dosadašnjeg komandanta, Vukoviću će zaista biti izuzetno teško da stvari u MCG preokrene nabolje, jer je Mornarica zbog opšte besparice jako zanemarena. Ni međuljudski odnosi nakon svega što se dešavalo proteklih godina, nijesu na najboljem nivou”, rekao je “Vijestima” jedan penzionisani bivši visoki mornarički oficir.

Veliki broj bivših ili još aktivnih pripadnika MCG je tužio Ministarstvo odbrane zbog uskraćenih im novčanih primanja

Za vrijeme vladavine tandema Samardžić-Bulatović iz Mornarice je otišao ogroman broj oficira, podoficira i civilnih stručnjaka, njena vatrena moć višestruko je redukovana, brodovi većinom rasprodati ili stavljeni da trule na mrtvom vezu, obalska odbrana izbrisana, a veliki broj nekretnina i tehničkih kapaciteta Mornarice rasprodat ili uništen.

Na tako lošoj osnovi, dodatno usloženoj sa opštom besparicom Darko Vuković sada mora graditi potpuno novi imidž, snagu i sposobnosti ovog nekad prestižnog vida oružanih snaga.

Bonus video: