Oko 3.000 Podgoričana promijenilo identitet

Poslovni, ljubavni i vjerski motivi, uz razvod braka, najčešći su razlozi zbog kojih se Podgoričani odlučuju da promijene ime ili prezime
0 komentar(a)
MUP, Foto: Luka Zeković
MUP, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.07.2012. 08:04h

Podgoričanin Boris, nakon više od 30 godina, odlučio je da promijeni ime - sada se zove Markus. On je samo jedan od 3.000 Podgoričana koji su u proteklih godinu promijenili ime ili prezime.

Kaže da su razlozi jednostavni: "Želio sam ime koje mi se dopada, a ne ono koje su drugi zamislili".

Smatra da su mu roditelji dali ime s najboljom namjerom, rukovodeći se njegovim značenjem, ali je ipak odlučio da ga promijeni. Mada ga još uvijek nerijetko zovu Boris, on smatra da "lično ime" uvijek može da bude stvar ličnog izbora.

Poslovni, ljubavni i vjerski motivi, uz razvod braka, najčešći su razlozi zbog kojih gotovo tri hiljade Podgoričana godišnje promijeni svoje ime ili prezime.

Djeca sa navršenih deset godina, izuzev ako nijesu sposobna za rasuđivanje, mogu promijeniti ime uz saglasnost roditelja

"Ime i prezime, po Zakonu o ličnom imenu, na lični zahtjev, može da promijeni svaka punoljetna osoba. Ukoliko se radi o maloljetnicima, isključivo na zahtjev njegovog zakonskog zastupnika", pojasnio je “Vijestima” pomoćnik ministra za upravne unutrašnje poslove Abid Crnovršanin.

On je rekao da je lani ime ili prezime promijenilo 5.599 Crnogoraca, od čega 2.741 Podgoričanin, dok je u ovoj godini u MUP-u pristiglo 2.142 zahtjeva, od čega 789 u glavnom gradu.

"Prezime ili samo ime može se promijeniti nakon promjene porodičnog ili ličnog statusa (usvojenje, utvrđivanje očinstva ili materinstva, sklapanje, razvod ili poništenje braka) ili po zahtjevu crnogorskog državljanina", saopštio je Crnovršanin.

Djeca sa navršenih deset godina, izuzev ako nijesu sposobna za rasuđivanje, mogu promijeniti ime uz saglasnost roditelja.

"Ukoliko promijenu imena maljoljetnika zahtijeva jedan od roditelja, obavezna je saglasnost drugog. Ukoliko se, pak, drugi roditelj ne slaže sa tim, organ starateljstva pruža pomoć roditeljima u postizanju sporazuma, a ako se ni tada ne slože, o promjeni ličnog imena odlučuje sud u vanparničnom postupku, na prijedlog jednog ili oba roditelja. Ako promjenu ličnog imena zahtijeva staralac maljoljetnog lica, potrebno je odobrenje organa starateljstva", pojasnio je Crnovršanin.

Bonus video: