Djelovi Herceg Novog bez vode u sezoni

Rezervoari u Zelenici, Kumboru i u Bijeloj od oko 4.000 kubika se isprazne od pet ujutru do devet časova
1 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: Arhiva Vijesti
Herceg Novi, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 20.07.2012. 17:52h

Iako je direktor JP “Vodovod i kanalizacija” Zoran Šabanović izričit da restrikcije vode u hercegnovskoj opštini nema, mještani ga svakodnevno demantuju. Naročito je teška situacija u mjestima duž hercegnovske rivijere i u višim gradskim zonama.

Sa 410 litara vode u sekundi koje Novljani dobijaju iz sistema Plat preko susjedne Hrvatske i oko 120 litara iz lokalnog izvorišta Opačica, Novom ovih ljetnjih dana nedostaje, prema riječima odgovornih u Vodovodu između 50 i 60 litara vode u sekundi.

Situaciju usložnjavaju česti kvarovi na mreži i velika potrošnja vode. Tako se rezervoari u Zelenici, Kumboru i u Bijeloj od oko 4.000 kubika isprazne od pet ujutru do devet časova. Zbog svega toga potrošači od Zelenike do Kumbora vodu neće imati u periodu od dvet do 11 časova, od 15 do 17 časova i od ponoći do pet sati ujutro.

Rješenje svakako postoji, ali je za njega potreban novac. Kako je nedavno saopštio predsjednik opštine Dejan Mandić postoje planovi da se međunarodnim kreditima i donacijama, kao zajednički projekat Crne Gore i Hrvatske, finansira izgradnja novog paralenog cjevovoda kroz Konavle kojim bi se omogućio dotok vode od oko hiljadu litara u sekundi do Debelog brijega.

Na drugoj strani opštine - do granice sa tivatskom opštinom do Krašića - stigao je cjevovod regionalnog vodovoda. Međutim, nedostaju sredstva za izgradnju priključka. U lokalnoj upravi računaju da će od sredstava od zakupa zemljišta na Luštici pored ostalih infrastrukturnih projekata, isfinansirati i izgradnju priključka na regionalni vodovod za hercegnovsku opštinu.

Bonus video: