MANS u Krašićima: Vila na obali je spomenik bezakonju

"Ova vila je proizvod saradnje guvernera CBCG Radoja Žugića i jednog od akcionara Prve banke"
284 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 19.07.2012. 15:18h

Predstavnici MANS-a, burno pozdravljeni od strane nekoliko desetina vikendaša iz Krašića, u tom tivatskom naselju priredili su performans pred novoizgradjenom vilom na samoj morskoj obali, a čiji je zvanični investitor podgorička firma „Stadion“.

Na poluzavršenoj luksuznoj „turističkoj vili“ kako se zvanično naziva ovaj objekat podignut na nekadašnjoj prirodnoj kamenitoj plaži i nelegalno napravljenom nasipu zemlje i kamena u more, predstavnici MANS-a postavili su tablu sa natpisom:

"Naša banka CG – ovaj spomenik bezakonju i neukusu je podignut zahvaljujući odličnim vezama guvernera Centralne banke Crne Gore i Prve familije".

"Ovaj objekat za žitelje Krašića predstavlja i simbol beskrupulozne moći građevinskog lobija kojem je dopušteno da gradi kako hoće"

"Ova vila je proizvod saradnje guvernera CBCG Radoja Žugića i jednog od akcionara Prve banke Crne Gore, firme „Stadion“ d.o.o. Podgorica i kao takva, ona predstavlja spomenik dobrim vezama koje guverner održava sa Prvom bankom, ai je nažalost i obilježje brutalne servilnosti i ličnih interesa koje u kompletnoj aferi sa Prvom bankom ima guverner Žugić.

Ovaj objekat za žitelje Krašića predstavlja i simbol beskrupulozne moći građevinskog lobija kojem je dopušteno da gradi kako hoće i gdje hoće, bez obzira na planove, zakone i propise koji se prilagođavaju njihovim potrebama, već i na međunarodne konvencije koje je potpisala Vlada CG i na čije se ispunjavanje i poštovanje obavezala“, kazala je nakon postavljanja table, predstavnica MANS-a Marijana Subotić, što su okupljeni mještani i vikendaši koji već 30-tak godina ljetuju u Krašićima pozdravili burnim aplauzom.

Performans MANS-a u Krašićima (Foto: Siniša Luković)

"Niklo" petnaestak građevina

Subotićeva i njene kolege iz MANS-a potom su se zadržali u dužem razgovoru sa žiteljima Krašića, ogorčenim činjenicom da je u posljednjih nešto više od pola godine, na nekada prirodnoj i netaknutoj morskoj obali u tom tivatskom naselju „niklo“ petnaestak velikih građevina – turističkih vila, ronilačkih centara i privatnih kuća čiji su zvanični investitori razna fizička i pravna lice iz Crne Gore, Rusije i Srbije.

Njima su MANS-ovci prenijeli sve što su ta NVO i mediji do sada učinili u vezi talasa nove, veoma kontroverzne izgradnje u Krašićima za koju dio mještana i vikendaši-starosjedioci koji imaju stanove na prostoru iznad lokalnog šputa za Petroviće i Rose, smatra da je uništila prirodni ambijent, dobar dio nekadašnjih prirodnih plaža i spriječila pristup obali mora kao javnom dobru u opštoj upotrebi, a koje mora biti dostupno svim građanima.

"Gdje će sada biti napravljene „prirodne plaže“ i šetalište uz obalu koje predvidja DSL“

"Ovdje se prirodna obala uništava i zauzima od strane pojedinih lica, tako da ćemo uskoro doći u sitauciju da nemamo gdje da se okupamo u moru. Ovdje se zid na samoj obali i uništavaju naljepše prirodne plaže.

Obratili smo se nadležnima u Opštini Tivat i inspekcijama iz Podgorice da dođu i vide što se ovdje čini – svi ovi novi objekti sa novoizdatim građevinskim dozvolama koji se prave u moru ili na obali, praktično su devalvirali i onako kontroverzni planski dokument koji se zove Državna studija lokacije – Sektor 29-Krašići jer ni sa njome nisu usklađeni.

Gdje će sada biti napravljene „prirodne plaže“ i šetalište uz obalu koje predvidja DSL“, pitao je jedan od vikendaša dr Šandor Kiš iz Beograda dodajući da se ovako uvodi i veoma opasan presedan da se nekome omogućava da privatizuje more i obalu i da sebi pravi privatnu plažu.

Ako neće da ruši država, hoće majka priroda

Među okupljenim nezadovoljnim vikendašima bio je i prof. dr Roman Mnatsakanian, načelnik Odsjeka za oblast zaštite prirode i ekološku politiku Centralno-evropskog univerziteta iz Budimpešte koji takođe nije krio razočarenje i ogorčenje time što je država Crna Gora dozvolila i omogućila pojedincima da uništavaju priorodnu obalu u Krašićima i bukvalno u moru, grade nove vile.

"Ostaje međutim pitanje, kada bijes prirode uništi ove vile na obali, ko će ukloniti njihove ruševine"

"Vrlo je čudno ovo što se u posljednjih pola godine desilo u Krašićima jer u svim primorskim dravama svijeta, vi imate propise koji ne dozvoljavaju ovakvu devastaciju obale. Odgovorni u državi ovo su morali na vrijeme pratiti i spriječiti, ali iz meni nepoznatih trazloga to nisu učinili.

Ipak, vrlo vjerovatno će to u njihovo ime učiniti sama Majka Priroda jer su ovi novi nasipi u more i vile koje su napravljene na samoj ivici vode, veoma osjetljivi na jake morske struje, oluje i udare valova kakvih će ovdje sigurno biti zimi, pogotovo kada duva jaka bura.

Ostaje međutim pitanje, kada bijes prirode uništi ove vile na obali, ko će ukloniti njihove ruševine i hoće li njihovi vlasnici tada tužiti tu istu državu koja im je omogućila da grade objekte na nebezbjednom mjestu“. kaže dr Mnatsakanian koji dodaje da su novi objekti u Krašićima izgradjeni „bez svijesti za prirodne procese na obali i ti ljudi koji su ih napravili, moraju biti svjesni da će ih priroda zbog toga, prije ili kasnije kazniti.“

Galerija

Bonus video: