Sekulić odbio da popije vodu sa Vasovog izvora

Na performansu ispred zgrade Vlade Odbor iz Beransela donio otpad i ponudio ministru vodu sa Vasovog izvora
61 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 19.07.2012. 12:43h

Članovi Organizacionog odbora za zaštitu životne sredine Beransela donijeli su ispred zgrade Vlade sve vrste otpada kako bi pokazali Vladi, ministrima i javnosti kako žive oni i njihova djeca.

Oni su ministru održivog razvoja i turizma Predragu Sekuliću ponudili da popije vodu sa Vasovog izvora, što je on odbio uz obrazloženje da pije samo vodu sa česme.

Video: Zoran Bojović

Akciju su podržali MANS, NVO "Ozon" i predstavni NVO "Breznica", kao i mještani Beransela.

Iako je sterilisano, ne može u kontejnere

Ekološka inspekcija podnijeće tužilaštvu zahtjev za prekršajnu prijavu protiv Opšte bolnice Berane i Javnog preduzeća "Komunalno" iz tog grada zbog neizvršenja rješenja iz januara 2011. godine koje se odnosilo na zabranu odlaganja medicinskog otpada i njegovog miješanja sa komunalnim.

Kako je "Vijestima" kazala glavna ekološka inspektorka Vesna Zarubica nakon podnošenja prekršajnog postupka očekuju reakciju nadležnih sudskih organa. Ona je dodala da su propisane kazne zbog neizvršenja rješenja za pravna lica od 500 do 15.000 eura, dok su za odgovorna lica u pravnom licu od 30 do 500 eura.

Inspektor je prije dva dana dva puta izlazio na teren nakon prijave grupe građana MZ Beranselo i Ekološkog pokreta "Ozon" koji su poslali i fotografije sa krvnom plazmom i ostalim medicinskim otpadom na internet adresu inspekcije.

"Inspektor je izašao na lice mjesta i pozvao predstavnike Komunalnog preduzeća i zdravstvene ustanove Opšta bolnica Berane. Vanredni inspekcijski nadzor od 17. jula na lokalitetu deponije Vasove vode pokazao je da se na njoj nalazi određena količina medicinskog otpada. Radi se o infuzionim sistemima, iglama, plastičnoj i staklenoj ambalaži i upotrijebljenim špricevima", kazala je Zarubica.

Iako nakon prvog izlaska na teren u krugu bolnice nije pronađen medicinski otpad, na ponovnu prijavu mještana oko 16 sati inspektor je u dijelu između Doma zdravlja i novog objekta Internog odjeljenja gdje su postavljena dva kontejnera za otpad konstatovao da postoji manja količina rasutog medicinskog otpada.

Zarubica je kazala da je predstavnik te zdravstvene ustanove negirao da se medicinski otpad odlaže u kontejnere za komunalni, već da se on steriliše u posebno određenom prostoru u bolnici u Beranama, dok se neopasni medicinski otpad odlaže u kontejnere.

Ona je podsjetila da su prošle godine nakon prijave zbog odlaganja na smetlište Vasove vode zabranili Opštoj bolnici Berane i Domu zdravlja miješanje medicinskog sa komunalnim otpadom, kao i njegovo deponovanje van kruga bolnice.

"Javnom komunalnom preduzeću smo zabranili svako preuzimanje i odlaganje nepretjeranog i neobrađenog medicinskog otpada iz javnih zdravstvenih ustanova, privatnih organizacija, apoteka. Mi smo tu odluku donijeli prošle godine i bolnica Berane je tada predvidjela da objekat stare kotlarnice bude iskorišćen za sterilizaciju medicinskog otpada. Institut za javno zdravlje je izašao i uzimao uzorke da vidi da li je dobra sterilizacija i tada je potvrđeno da se radi o dobroj sterilizaciji", objasnila je ona.

Iz Ekološke inspekcije kazali su da je i predstavnik Komunalnog preduzeća tvrdio da radnici ne odvoze otpad iz kruga bolnice ako primijete da je u kontejnerima medicinski otpad. Za razliku od njih, ispričala je ona, građani Beransela su tvrdili da su dan ranije oko 18 časova u kontejnerima blizu bolnice vidjeli i fotografisali krvnu plazmu i ostali otpad.

"Inspektor je poslije toga bio i u bolnici u Beranama. Pošto smo zabranili odvoženje medicinskog otpada i naložili da se mora sterilisati, rješenjem smo naložili i da se mora voditi evidencija o količini medicinskog otpada koji se stvara i steriliše. Utvrdio je da se vodi evidencija o količinama medicinskog otpada i da je u trenutku kada je kontrolisao bolnicu konstatovao da se odvija sterilizacija medicinskog otpada", navela je Zarubica.

Od direktora Opšte bolnice Berane Budimira Dabetića "Vijesti" nijesu uspjele dobiti komentar na novonastalu situaciju, jer se nije javljao na broj telefona dostupan redakciji.

Zarubica je podsjetila da su prošle godine nakon prijave zbog odlaganja na smetlište Vasove vode zabranili Opštoj bolnici Berane i Domu zdravlja miješanje medicinskog sa komunalnim otpadom, kao i njegovo deponovanje van kruga bolnice.

“Javnom komunalnom preduzeću smo zabranili svako preuzimanje i odlaganje nepretjeranog i neobrađenog medicinskog otpada iz javnih zdravstvenih ustanova, privatnih organizacija, apoteka. Mi smo tu odluku donijeli prošle godine i bolnica Berane je tada predvidjela da objekat stare kotlarnice bude iskorišćen za sterilizaciju medicinskog otpada. Institut za javno zdravlje je izašao i uzimao uzorke da vidi da li je dobra sterilizacija i tada je potvrđeno da se radi o dobroj sterilizaciji”, objasnila je ona.

Iz Ekološke inspekcije kazali su da je i predstavnik Komunalnog preduzeća tvrdio da radnici ne odvoze otpad iz kruga bolnice ako primijete da je u kontejnerima medicinski otpad. Za razliku od njih, ispričala je ona, građani Beransela su tvrdili da su dan ranije oko 18 časova u kontejnerima blizu bolnice vidjeli i fotografisali krvnu plazmu i ostali otpad.

“Inspektor je poslije toga bio i u bolnici u Beranama. Pošto smo zabranili odvoženje medicinskog otpada i naložili da se mora sterilisati, rješenjem smo naložili i da se mora voditi evidencija o količini medicinskog otpada koji se stvara i steriliše. Utvrdio je da se vodi evidencija o količinama medicinskog otpada i da je u trenutku kada je kontrolisao bolnicu konstatovao da se odvija sterilizacija medicinskog otpada”, navela je Zarubica.

Od direktora Opšte bolnice Berane Budimira Dabetića “Vijesti” juče nijesu uspjele dobiti komentar na novonastalu situaciju, jer se nije javljao na broj telefona dostupan redakciji.

Galerija

Bonus video: