Policija iz Crne Gore na Stradunu

Uobičajenu julsku gužvu na najpoznatijoj dubrovačkoj ulici dodatno su “nabrijale” brojne novinarske, TV i snimateljske ekipe
109 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 18.07.2012. 14:12h

Čija je ono uniforma? Crnogorska! Pa dobro je, neka se i to dogodilo! To su najčešći komentari Dubrovčana i znatiželjnih turista koji su juče ujutro na Stradunu uočili i ponešto drugačiju policijsku uniformu od onih domaćih.

Uobičajenu julsku gužvu na najpoznatijoj dubrovačkoj ulici dodatno su “nabrijale” brojne novinarske, TV i snimateljske ekipe ovjekovječujući početak zajedničkog patroliranja hrvatskih policajaca i crnogorskih im kolega u sklopu projekta MUP-a RH nazvanog “Sigurna turistička sezona”.

“Projekat smo započeli prije sedam godina. Potpisali smo sporazum sa 12 država u okruženju i iz Evropke unije, a trenutno od Umaga do Dubrovnika borave i rade 54 strana policajca. Od danas su u taj projekt uključeni i policajci iz Crne Gore, koji će zajedno s hrvatskim kolegama, bude li trebalo, pomagati crnogorskim turistima i posjetiocima u rješavanju eventualnih problema tokom ljetnih mjeseci”, kazao je glavni direktor Policije hrvatskog MUP-a Vlado Dominić

On je pojasnio da je postignut dogovor da crnogorski policajci tokom jula i avgusta pomažu hrvatskim kolegama u Dubrovniku, a hrvatski policajci već rade s crnogorskim kolegama u Budvi i Herceg Novom.

Izražavjući zadovoljstvo što je ostvarena saradnja s kolegama iz Hrvatske, direktor Uprave policije Crne Gore Božidar Vuksanović je naglasio da se zajedničkim patroliranjem svim turistima šalje određena poruka.

“U Crnoj Gori ovu akciju nazvali smo 'Moj policajac – naš policajac' i sastavni smo dio tima koji je u funkciji stvaranja što većeg stepena bezbjednosti za sve domaće i strane turiste. U Budvi i Herceg Novom patroliraju policajci iz Albanije, Srbije i Hrvatske i na taj način šaljemo regionalnu poruku o destinacijama gdje svaki građanin treba da se osjeća bezbjedno”, rekao je Vuksanović.

Delić: Dobro se slažemo

“Ovoliko intervjua nisam dao cijeli život, koliko danas”, rekao nam je komesar iz podgoričke Uprave policije Milan Delić, koji zajedno s kolegom Milutinom Popovićem odrađuje prvu crnogorsku smjenu na dubrovačkom području.

“Nikakvih problema do sad nisam imao, mogu sve samo pohvalno reći. S hrvatskim kolegama se dobro slažem, i oni i mi smo profesionalci, znamo što nam je činiti”, kaže Delić.

“Najveći dio moga posla se odnosi na pružanje pomoći u komunikaciji ili davanju potrebnih obavijesti crnogorskim državljanima koji se zateknu ovdje, pa dožive što loše, ili sami učine nešto što je suprotno hrvatskim propisima”, dodao je Delić, i napomenuo da su ga brojni domaći ljudi kao i stranci zaustavili na Stradunu interesujući se za pripadnost uniforme i znakova koje nosi na plavoj košulji.

Galerija

Bonus video: