Crnogorski studenti putuju u Evropu

Studentima su obezbijeđene vozne karte koje mogu koristiti na svim željezničkim pravcima u Evropi, putno zdravstveno osiguranje, kao i jedan dio džeparca
5 komentar(a)
Ažurirano: 18.07.2012. 12:33h

Kroz projekat "Putujmo u Evropu" deset studenata završnih godina Univerziteta Crne Gore 22 dana putovaće širom starog kontinenta, kako bi se upoznali sa drugačijim kulturama i vrijednostima Evropske unije. Oni će, kako je saopšteno iz nevladine organizacije "Grin houm", u ponedjeljak krenuti ka prvoj destinaciji – Berlinu - odakle će sami birati gradove koje žele posjetiti.

"Cilj projekta je upoznavanje mladih sa zemljama EU, njihovim stanovnicima, načinom života, kulturno istorijskim znamenitostima i običajima, ali i predstavljanje Crne Gore i njenih prirodnih i kulturnih vrijednosti”, kazala je Nataša Kovačević iz te NVO.

Priliku da vide neke od evropskih metropola imaće Maja Kecojević, Milica Đurović, Miloš Damjanović, Valentina Živković, Goran Koprivica, Marko Pejović, Andrija Damjanović, Amela Kurmemović, Marija Knežević i Andrea Barjaktarović.

Kovačević je poručila i da će studenti moći da vide kako se u razvijenijim zemljama primjenjuju standardi EU iz oblasti životne sredine.

"Studentima su obezbijeđene vozne karte koje mogu koristiti na svim željezničkim pravcima u Evropi, putno zdravstveno osiguranje, kao i jedan dio džeparca", kazala je Kovačević.

Prilikom odabira studenata vodilo se računa, kako je saopšteno, da to budu najbolji studenti i oni koji do sada nijesu putovali van Crne Gore.

Mladima koji će putovati stigla je i novčana pomoć od Fondacije Petrović Njegoš, Ministarstva nauke, Investicionog fonda, Industrije mesa "Goranović" i opštine Ulcinj.

Razmijenite kontakte

Princ Nikola Petrović je uručio novac studentima i kazao da će im putovanje po Evropi biti korisno i da će se u Crnu Goru vratiti sa puno više nove energije.

"Kad sam bio mlad putovao sam po Evropi auto-stopom i znam da je danas teže na taj način putovati svijetom. Imam i jedan savjet za vas - ne zaboravite da razmijenite kontakte, pa kada se vratite u Crnu Goru razmijenite impresije o putu”, kazao je on.

Princ Petrović je pozvao na druženje studente koji odaberu Pariz kao destinaciju koju će posjetiti.

U ime deset studenata Marko Pejović ja kazao da se nada da će za 22 dana provedena po zemljama Evrope steći nova prijateljstva, ali i upoznati se sa novim načinom života.

Bonus video: