Đurašković: Daleko od toga da se ruke ne mogu pokvasiti u Morači

"Kvalitet vode ne može se generalizovati, jer su razlike velike ali daleko od toga da se ni 'ruke ne mogu pokvasiti'"
78 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.07.2012. 15:24h

Rukovodilac sektora za životnu sredinu u Hidrometeorološkom zavodu (HMZ) mr Pavle Đurašković tvrdi da se u Morači može kupati bez opasnosti od zaraze.

On je demantovao profesora Petra Živkovića koji je nedavno izjavio da je rijeka Morača zagađena toliko da se "ni ruke ne mogu pokvasiti".

"Kvalitet vode ne može se generalizovati, jer su razlike velike ali daleko od toga da se ni 'ruke ne mogu pokvasiti', rekao je Đurašković "Vijestima".

Živkovič je ponovio da Morača nije pogodna za kupanje.

On je rekao da ispitivanje nije radio više od godinu, ocijenivši da se kvalitet vode nije mogao znatno promijeniti od tada.

Živkovič je prošle sedmice kazao daje Morača sve zagađenija iz godine u godinu, i da se stanje pogoršava zbog nepostojanja postojenja za prečišćavanje voda. On je rekao da ispitivanja ove godine nijesu rađena zbog besparice.

Ispitivanja, ipak, rađena

Đurašković, međutim, tvrdi da jesu i da ih je obavila jedina nadležna institucija HMZ.

Pojasnio je da su ispitivanja rađena 14. juna i 5. jula.

"Iako su rezultati istraživanja još uvjek u fazi obrade podataka, mogu da tvrdim da je na standardnim mjestima za kupanje voda prihvatljivog kvaliteta, za sada", kazao je Đurašković juče "Vijestima".

On je rekao daje Morača najzagađenija kod kolektora u blizina KAP-a, ali da ispuštanje otpadnih voda ne utiče na kvalitet vode u cijelini.

Tvrdi daje kvalitet vode i na toj lokaciji znatno poboljšan posljednjih godina.

Đurašković upozorava na novi problem koji utiče na kvalitet vode eksploataciju šljunka u Grbavcima i Vukovcima.

"Uzvodno od Mioske, zbog povećanja ljudskih aktivnosti, a naročito u zoni do Platija, sve je jači antropogeni pritisak na kvalitet Morače koji je do skoro bio odličnog statusa" kazao je Đurašković.

On tvrdi da su komunalne vode osnovni izvor zagađenja rijeka.

Đurašković ne zna tačan broj zagađivača u urbanoj gradskoj zoni, ali smatra da zasigurno nije mali

Đurašković ne zna tačan broj zagađivača u urbanoj gradskoj zoni, ali smatra da zasigurno nije mali.

"Najveći udar na eko sistem Morače ima ispust otpadnih voda iz kolektora, ali u ljetnjem periodu, kada je vodostaj rijeke niži, dolazi do promjena vode i njenog kvaliteta",objasnio je Đurašković.

On smatra da Zeta ne zagađuje Moraču, kako je tvrdio Živkovič.

"Uprkos činjenici da se u Zetu ispuštaju velike količine komunalne vode... proces samoprečišćavanja i količina vode u rijeci uslovljavaju relativno dobar kvalitet. Ovaj efekekat Zete na Moraču može biti i pozitivan", pojasnio je Đurašković.

Galerija

Bonus video: