Medicinski otpad ponovo po kontejnerima i na deponiji Vasove vode

Iz Ozona su pozvali nadležne institucije da počnu sa efikasnom i neselektivnom primjenom Zakona o upravljanju otpadom
2 komentar(a)
Ažurirano: 17.07.2012. 11:18h

Građani Berana upozorili su da se u kontejnerima ispred Opšte bolnice Berena, odnosno Doma zdravlja, ponovo odlaže medicinski otpad koji nakon toga Komunalno preduzeće deponije na neuređeno odlagalište Vasove vode.

Iz Ekološkog pokreta "Ozon" saopštili su da informacije građana potvrđuju i fotografije i upozorili da se time u opanost dovodi zdravlje građana i životna sredina.

"Bez obzira na ranije zabrane od strane Ekološke inspekcije nastavljeno je sa pogubnom praksom miješanja medicinskog sa komunalnim otpadom, čime je neuređena deponija Vasove vode, za koju ne postoji nijedna važeća odluka, i koja je nedopustivo blizu rijeke Lim, pretvorena u nelegalnu deponiju opasnog otpada, što bi u svakom civilizovanom društvu, gdje je javni interes na prvom mjestu, bio povod za alarm i utvrđivanje odgovornosti i procesuiranje onih čija se krivica potvrdi", saopštio je izvršni direktor te NVO Aleksandar Perović.

I te organizacije sumnjaju da se radi o kontinuiranom i svjesnom kršenju zakona koji se može tumačiti kao ekokriminal, jer nije prvi put zabilježeno da se mimo propisa medicinski odlaže sa ostalim vrstama otpada. Perović ističe da je nejasno zbog čega i nakon utvrđenih nepravilnosti i dvogodišnje kampanje zbog neuređene deponije na Vasovim vodama nema reakcije pravosudnih organa.

"S obzirom da smo uputili Inicijativu za pokretanje inspekcijskog nadzora Ekološkoj inspekciji, i bez namjere da prije utvrđivanja odgovornosti, proglašavamo krivce, ipak smatramo da je neshvatljivo da se u kontejnerima ispred zdravstvenih ustanova, kojima nesmetano može prići svako ko želi, pa i djeca, odlaže medicinski otpad, a da pritom Opšta bolnica i Dom zdravlja, ili Javno preduzeće Komunalno Berane, ne pokrenu nikakvu inicijativu ka nadležnima", saopštio je Perović.

On je kazao da je oblast upravljanja otpadom jedan od najizraženijih problema u Crnoj Gori, kao i da je očigledno da postoje elementi za utvrđivanje koruptivno-kriminalnih radnji.

Perović je saopštio da su naročito zabrinuti saznanjem da između nadležnih institucija postoji "pravilo ćutanja", što svakako nije nešto što spada u domen evropskih vrijednosti, niti će biti od pomoći prilikom pregovora sa EU.

Iz Ozona su pozvali nadležne institucije da počnu sa efikasnom i neselektivnom primjenom Zakona o upravljanju otpadom, a mještane Beransela da ne izlažu dodatno svoje zdravlje opasnostim već u skladu sa garantovanim pravima traže zaštitu javnog interesa na svim relevantnim adresama.

Galerija

Bonus video: