Anto Docić spasio četiri mlada života iz talasa u zadnji čas

Talasi na ulcinjskoj rivijeri zbog otvorenosti mora predstavljaju pravu opasnost za neiskusne plivače budući da su struje jake i da posebno na Velikoj plaži prave kratere po dnu
98 pregleda 5 komentar(a)
Anto Docić, Foto: Samir Adrović
Anto Docić, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 17.07.2012. 07:13h

Talasi na ulcinjskoj rivijeri zabavljali su mnogobrojne kupače koji su uglavnom ignorisali crvenu zastavicu i priredili dramu spasiocima na svim kupalištima, a posebno na Maloj plaži gdje se umalo udavilo četvoro djece uzrasta do 10 godina, dok je još dvoje ozbiljnije povrijeđeno.

Spasilac na Maloj plaži Anto Docić kazao je "Vijestima" da su nevolje počele 16. jula oko 11 časova sa prvim većim talasima.

“Kupači se nijesu obazirali na istaknutu crvenu zastavu koja znači opasnost dok su roditelji, valjda misleći da je sve normalno, ležerno puštali djecu u vodu, iako su se non-stop čule pištaljke i megafoni. Četvoro djece uzrasta do 10 godina odjednom je došlo u za njih opasnu zonu, dubine 1,5 metara dok su ih kurente vukle dalje prema pučini. Bilo je zbilja dramatično, ali uspjeli smo da ih spasimo", kazao je iskusni Docić, kome su pomagala još tri spasioca.

Pune ruke posla 16. jula imala je i posada barskog taksi brodića „Montenegro“ koja je za jedva sat vremena imala dvije spasilačke akcije

U ulcinjskoj Hitnoj pomoći samo tokom jučerašnjeg dana bilo je blizu 80 intervencija, ali na svu sreću nijedna sa smrtnim ishodom. Docić je kazao da su spasioci znali da će biti talasi i da su od ranog jutra kupače pištaljkama i megafonima upozoravali da kupanje nije dozvoljeno, ali uglavnom uzalud.

Talasi na ulcinjskoj rivijeri zbog otvorenosti mora predstavljaju pravu opasnost za neiskusne plivače budući da su struje jake i da posebno na Velikoj plaži prave kratere po dnu koji vrlo često znaju da budu kobni i za one sa mnogo većim iskustvom.

Adžić pomogao Radmilovićima

Pune ruke posla 16. jula imala je i posada barskog taksi brodića „Montenegro“ skipera Peđe Adžića. Osim uobičajenog dnevnog transfera turista od Bara do Sutomora, Čanja i Kraljičine plaže i nazad za jedva sat vremena imali su dvije spasilačke akcije.

Kako je Adžić ispričao “Vijestima”, vozeći od Čanja prema Kraljičinoj plaži spasili su porodicu kojoj su talasi zaprijetili da će je razbiti o stijene.

"Oko pedaline prava drama - četvoročlana porodica Radmilović iz Beograda koja ljetuje na barskoj rivijeri, precijenila je svoje snage, ali i potcijenila moć talasa koji su opasno zaprijetili da ih razbiju o stijenje”, ispričao je Adžić.

Vraćajući se u barsku marinu na vez, posada broda naišla je na čamac od pet metara koji je more bacalo po stijenama lukobrana, dok su na stijenama stojala trojica ljudi.

“Pokušali smo da priđemo, preko megafona sam pitao treba li pomoć, da li da dobacimo konop, oni mašu rukama odrično. Izgleda da ih je more razbilo o lukobran, srećom, uspjeli su da iskoče. Naočigled svih nas na brodu, talas je za tili čas odlomio motor sa čamca i ponio ga kao pero”, ispričao je Adžić.

Bonus video: