Budva: Skupa garaža postala besplatno parkiralište

„Ko je taj koji je napravio takvo javno dobro i dao ga JP na upotrebu, a potom stopirao pet godina da se ne može koristiti"
93 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 16.07.2012. 15:18h

Iako je Javno preduzeće „Parking servis“ dovedeno pred finansijski kolaps, jer da bi isplatilo zarade mora uzimati kredit od 100.000 eura, a prošlu godinu završilo sa gubitkom od 150.000, još je potpuna enigma, zbog čega garažu u Rafailovićama sa 260 parking mjesta ne stavi u funkciju.

Ta garaža je već petu sezonu prepuštena na milost i nemilost i do sada se na njoj izgubio profit od najmanje milion i po eura.

Milionski vrijedna insvesticija Opštine, višespratna garaža, koja je ostala nezavršena, napravljena kod mosta u Rafailovićima, već petu sezonu iz nepoznatih razloga, ne može da dobije dozvolu, a pored upornih insistiranja šefa Službe javnih garaža u JP „Parking servis“ Radomira Glendže, kod nadležnih da se objasni zbog čega se ne koristi opštinska imovina, cijela situacija dobija još na tajnosti.

Ta garaža se godinama besplatno koristi, pa iako nije dobila nikakve dozvole, više od 250 automobila svakodnevno se u njoj parkira. I dok se spekuliše da se garaža nekome „namješt a“ da bude ustupljena u zakup, Glendža se u više navrata obraćao direktoru JP „Parking servis“ Draganu Liješeviću, predsjedniku Opštine Lazaru Rađenoviću, te ostalim relevantnim opštinskim adresama, tražeći da dobije odgovor ko je taj moćnik koji opštinsku imovinu umrtvljuje.

Iako je rijetkost u Budvi do sada bila da neko od opštinskih službenika javno progovori o poslovanju preduzeća u kojem radi, Glendža je za „Vijesti“ ispričao cijelu „čudnu priču o garaži“, te i o isto čudnoj inertnosti nadležnih koji su za proteklih pet sezona propustili da prihoduju milon i po eura od njenog izdavanja .

„Krajem jula 2008, naše preduzeće je postavilo opremu i zaposlilo radnike u garaži u Rafailovićima. U očekivanju da dobijemo dozvolu za rad i time naše preduzeće sa kapacitetom od 260 parking mjesta u toj garaži počne ubirati novac, pristupili smo probnom radu u tri smjene bez naplate. Međutim, početkom avgusta dobio sam obavještenje od direktora preduzeća da „zbog nemogućnosti dobijanja rješenja o radu garaže, do daljeg na garaži podginemo rampe, prostorije zaključamo, a radnike angažovane oslobodimo od obaveza za rad, te rasporedimo na druga radna mjesta. Nažalost, situacija je i danas poslije četiri godine ista. U tom trenutku u garaži su bila puštena u rad i dva izuzetno moderna lifta na upotrebu. Sve je funkcionisalo besprekorno. Kako u garaži nijesu urađeni odvodi za atmosferske padavine, od prve kiše u jesen, nastala je ogromna materijalna šteta i dva skupa lifta sa elektronikom, potpuno su uništena. Ne mogu se više koristiti“, naveo je Glandža u pismu koje je uputio na sve adrese.

Svjesno rizikovali da se može urušiti garaža

Prema njegovim riječima, garaža je za sve ovo vrijeme bila data svima na korišćenje, izuzev JP „Parking servisu“.

„Ko je taj koji je napravio takvo javno dobro i dao ga JP na upotrebu, a potom stopirao pet godina da se ne može koristiti.

U Opštini su „Vijestima“ kazali da su započete procedure kako bi javna garaža dobila dozvolu i počelo komercijalnu upotrebu

Pitam se, takođe, ako JP nije moglo da dobije upotrebnu dozvolu, zbog čega je onda garaža data da se besplatno koristi, što znači data je svjesno na rizik da može da se uruši. Svjedoci smo da je svih ovih godina korišćena sa većim kapacitetom od onoga na koji je projektovana. Pitamo se ko je taj ko može da uloži toliki novac poreskih obveznika, a onda ga umrtvi i ne dozvoli JP da ubira novac. Naše preduzeće je došlo u situaciju da uzima druga parkirališta u zakup da bi u toku godine mogli da primamo platu i fuinkcionišemo, a kao dokaz koliko smo na gubitku je i kredit koje je preduzeće uzelo prije par mjeseci da bismo preživjel i“, zaključio je Glendža.

U Opštini su „Vijestima“ kazali da su započete procedure kako bi javna garaža dobila dozvolu i počelo komercijalnu upotrebu.

Direktor ćuti da ne bi ostao bez privilegija

Glendža je u pismu pitao direktora JP „Parking servisa“ Dragana Liješevića zašto je u proteklom periodu bio samo posmatrač propadanja skupe garaže.

„Zašto direktor malo više nije uticao i borio se da se ta garaža stavi u funkciju javnog preduzeća, nego prećutno prelazio preko svega, da se ne zamjera nikome, kako vjerovatno, ne bi ostao bez svojih privilegija, koje očito nijesu male. U situaciju kada nema novca za isplatu zarada pitam da li je normalno da direktor kupuje novi auto.

Preduzeće bi trebalo da ima čistu i živu paru, jer raspolažemo sa dvije hiljade parking mjesta. Postavlja se pitanje zbog čega dolazimo u situciju da podižemo kredit pod nepovoljnim uslovima, da bi se isplaćivale plate“, naveo je Glendža u pismu direktoru

Galerija

Bonus video: