Dileri preplavili Budvu

Dilerisanjem soba ovog ljeta bavi se sve više državljana Rusije, pa čak i Ukrajine, jer dnevno od tog posla mogu zaraditi nekoliko stotina eura
141 pregleda 20 komentar(a)
Ažurirano: 16.07.2012. 08:31h

Presretanje i iskakanje ispred automobila sa tablicama iz regiona i onim iz EU, otimanje "gostiju" turističkim agencijama, kamufliranje pred inspekcijskim službama- samo su neke od novih strategija kojma se služe "dileri soba", kojih je po svoj prilici ove godine više nego prethodnih.

I dok su ranijih godina, dileri obično bili ljudi iz unutrašnjosti Crne Gore, te okolnih država, uglavnom Srbije, Makedonije i Bosne, novitet je svakako to da sve više državljana Rusije, pa čak iz Ukrajine, koji su se latili ovog posla, od koga se dobro zarada.

Uobičajane kazne od 165 eura su gotovo stimulativne za dilere, jer njihova dnevna zarada je višestruko veća

Iako novčane kazne protiv onih za koje se utvrdi da se bave nelegalnim posredovanjem u izdavanju smještaja idu i do 1.100 eura, a inspekcijske kontrole gotovo svakodnevne, dileri ne prezaju, već i dobro osmišljenim akcijama i međusobno povezani, i dalje su „glavna recepcija“ metropole turizma.

Predsjednik sektora privatnog smješta u Crnogorskom turističkom udruženju i vlasnik agencije CIPA Petar Ivković ističe da su bukvalno na ulici isti "likovi", koji se unazad pet – šest godina bave "dilerisanjem"

Na glavnom bulevaru, kod autobuske stanice, ima ih na desetine, a mnogi od njih ne nose ni napise "sobe", po kojima su bili prepoznatljivi, već sami osjete da li je riječ o gostu koji traži smještaj. Nažalost, opštinska odluka, kojom se agencijama dozvoljava da sami organizuju dilersku službu, ove godine, nažalost, nije zaživjela.

Iako Turistička inspekcija gotovo svake sedmice „uhavti“ na desetine novih dilera, ulice su i dalje pune onih koji , po svemu sudeći, zbog izuzetno dobre zarade se ne odriču toga posla. A zarada je više nego odlična i dostiže i do nekoliko stotina eura dnevno.

Predsjednik sektora privatnog smješta u Crnogorskom turističkom udruženju i vlasnik agencije CIPA Petar Ivković ističe da su bukvalno na ulici isti "likovi", koji se već unazad pet – šest godina se bave "dilerisanjem".

"Više ih svi poznajemo, jedino ih nadležni ne poznaju. Možda nije loša ideja da ih fotografišemo i pošaljemo slike da ih upoznaju. Kako je krenulo, počećemo mi koji upozoravamo na ovaj problem dilera da se od njih krijemo, jer više niko ne zna, možda nam počnu i prijetiti. Jednostavno, kazne su toliko male od nekih 165 eura da se tim ljudima isplati da budu na ulicama. Može dnevno da izvuče kaznu koju plaća državi i da mu ostane još duplo toliko. Zbog dilera trpe svi, od agencija do onih samih koji izdaju privatni smještaj", ocijenio je Ivković za "Vijesti".

Opština Budva je 2011. donijela odluku o legalizovanju posredovanja u izdavanju privatnog smještaja, ali nažalost, legalnih dilera nema ni za lijeka na ulicama

"Pokrenuli smo akciju, to je nevjerovatno da dileri imaju toliko smjelosti da i ispred hotela na parkinzima otimaju goste. Imali smo sastanak sa predstavnicima Ministarstva turizma, Republičke turističke inspekcije , Poreske uprave, i svi su voljni da napravimo sinergiju i zajedničku akciju da se to napokon dovede u red. Znamo koliko dileri nanose štete, jer cijela država trpi. Ne plaća se porez, boravišna taklsa, a tu je i ružna slika. Kazne su male, svaki diler će lako platiti 200 do 300 eura kazne. Ne govorimo o dilerima koji izdaju par soba. Govorimo o organizovanim dilerima, koji predstavljaju pokretne turističke agencije. To je dobro organizovan posao, u koji je uključeno više osoba, a zarada je velika", navela je Drekalovićeva.

Neće niko u legalne

Opština Budva je još prošle godine donijela odluku o legalizovanju posredovanja u izdavanju privatnog smještaja, ali nažalost, legalnih dilera nema ni za lijeka na ulicama.

Opština Budva je dobila saglasnost da sama može organizovati službu koja će sankcionisati i "hvatati" dilere

Opština Budva je dobila saglasnost da sama može organizovati službu koja će sankcionisati i "hvatati" dilere.

Kako je "Vijestima" rečeno, tokom ove sedmice u nekoliko akcija privedeno je 20 dilera.

Galerija

Bonus video: