Soliter iznad hotela "Podgorica" završiće u julu

Zbog izgradnje solitera pored hotela “Podgorica” protestovali su i stručnjaci, okupljeni u grupi “Ko, ako ne arhitekt – KANA”
941 pregleda 37 komentar(a)
soliter pored hotela Podgorica, Normal company, Foto: Luka Zeković
soliter pored hotela Podgorica, Normal company, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 02.06.2018. 13:38h

Izgradnja solitera od 12 spratova, pored hotela “Podgorica”, zbog čega je bilo negodovanja u javnosti, privodi se kraju, potvrđeno je “Vijestima” iz “Normal kompani” Žarka Burića.

Završetak se očekuje do kraja jula, odnosno skoro dvije godine kasnije od prvobitnog roka.

Soliter na obali Morače, započet je u decembru 2015. godine, kada je iz “Normal kompani” saopšteno da je vrijednost investicije 5,7 miliona eura, a završetak radova planiran za oktobar 2016. godine.

“Ostalo je da se završe radovi na spoljašnjem uređenju terena, keramika na stepeništu i sprinkler sistem. Svi ostali radovi uključujući ugradnju liftova završeni su. Prostori se prodaju u grubim radovima i kao takvi se predaju kupcima, nakon čega ih oni opremaju shodno svojim potrebama”, saopšteno je juče iz “Normal kompani”.

Zbog izgradnje solitera protestovali su i stručnjaci, okupljeni u grupi “Ko, ako ne arhitekt - KANA”, navodeći da se narušava izgled hotela “Podgorica” i da je građevinska dozvola izdata nezakonito. Na to su ukazivali i predstavnici opozicije, NVO, a protestovali su i građani.

Inspektor za urbanizam Uprave za inspekcijske poslove, u martu 2016. godine, podnio je Sekretarijatu za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine u Glavnom gradu predlog za poništenje građevinske dozvole.

To je obrazloženo time da je prilikom provjere tehničke dokumentacije, na osnovu koje je izdata građevinska dozvola, utvrđeno da nije urađena sa planskim dokumentom Izmjene i dopune DUP-a “Rekreativno-kulturna zona na obali Morače - južni dio”.

Međutim, Sekretarijat je taj predlog odbio, obrazlažući odluku tvrdnjom da “rješenje o građevinskoj dozvoli nije pobijano žalbom u zakonskom roku, zbog čega je postalo konačno”.

Uprava za inspekcijske poslove se nakon toga na rješenje Sekretarijata žalila glavnom administratoru Podgorice, ali izgradnja solitera nije stopirana, zbog čega su podnijeli tužbu Upravnom sudu Crne Gore.

Upravni sud je poništio rješenje glavnog administratora, kojim je odbijen predlog građevinskog inspektora za poništenje dozvole za gradnju solitera od 12 spratova pored hotela “Podgorica”, ali su u Glavnom gradu ostali pri stavu da je sve urađeno po zakonu i da građevinska dozvola važi.

Burić je ranije za “Vijesti” kazao da zgrada od 12 spratova neće narušiti izgled hotela “Podgorica”, jer se nalazi na drugoj urbanističkoj parceli i nije u neposrednom kontaktu sa hotelom.

“Svi idejni projekti na ovoj lokaciji predviđali su višespratnicu i da mislimo da ćemo novom zgradom narušiti izgled sopstvenog hotela to ne bismo radili. Uostalom, kakva je logika da sa novim objektom uništavamo naš postojeći objekat”, tvrdi Burić.

On je istakao da je kompletna procedura oko izgradnje i dokompletiranja parcele urađena u skladu sa zakonom.

Bonus video: