Gdje vile ispunjavaju želje

Predstavljamo 10 najljepših crnogorskih kanjona, prema izboru redakcije "Vijesti"
537 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 15.07.2012. 11:17h

Crna Gora obiluje mnoštvom prirodnih ljepota. Surove, ali i prekrasne planine, bistri potoci, pašnjaci, tajanstvene plaže, rijeke i kanjoni koji svojom neopisivom ljepotom oduzimaju dah.

Predstavljamo 10 najljepših crnogorskih kanjona, prema izboru redakcije "Vijesti"

TARA

Tara - Suza Evrope koju veličanstvenom čini njen kanjon nastaje ispod Komova, od rijeka Opasnice i Veruše i otapanja snijega i sezonskih kiša. Tara je čista i pitka. Čitavim tokom, sa brojnih izvora, prima velike količine vode i stvara vodopade i kaskade nestvarne ljepote, čiji se huk čuje sa vrhova kanjona. Od preko 40 bukova najpoznatiji su Đavolje lazi, Sokolovina, Bijeli kamen, Gornji i Donji tepački buk.

Njenim tokom nailazi se na stjenovite i šljunkovite terase, ukrašene gustom borovom šumom, a ponegdje i borovima samotnjacima, koji kao da izrastaju iz kamenih litica, pješčane plaže, visoke stijene i više od 80 velikih pećina... Sama rijeka koja teče kao brazda između planinskih vrhova, duga je 146,4 km, a usjekla je jednu on najvećih kanjonskih klisura u svijetu, dugu 78 km.

Litice kanjona su okomito strme, visoke preko 1300 metara, što ga čini najdubljim kanjonom u Evropi. U svijetu zauzima drugo mjesto, odmah iza kanjona rijeke Kolorado u SAD. Kanjon Tare jedna je od 25 najzančajnijih svjetskih prirodnih znamenitosti, a pod zaštitom UNESCO-a od 1977.

Najpoznatiji lokalitet gdje crni bor izgrađuje prašumsku zajednicu, nalazi se u kanjonu Tare, na mjestu Crna poda koje je proglašeno za strogi prirodni rezervat

Sa pojedinih mjesta, sa samih ivica kanjona, pruža se veličanstven pogled. Najljepši vizuelni ugođaj pruža izlet na Ćurevac (1625m). Sa tog mjesta vidi se panorama Durmitora, kanjon kroz koji Tara vijuga usječena u litice i živopisno selo Tepca.

U dolinama Tare mogu se sresti sačuvane pojedine vrste tercijalne flore iz ledenog doba, a pored njih biljni svijet u kanjonu čine šume cera, jasena, bukve, crnog jasena i breze i četinara, među kojima posebno mjesto zauzima crni bor.

Najpoznatiji lokalitet gdje crni bor izgrađuje prašumsku zajednicu, nalazi se u kanjonu Tare, na mjestu Crna poda koje je proglašeno za strogi prirodni rezervat. Tu su borovi visoki i do 50 metara, stari i do 400 godina. Kanjon Tare je stanište divokoza, srna i divljih svinja, a sama rijeka bogata je ribom. U njenom slivu živi pastrmka potočara, mladica, lipljen, klen, skobalj..

U mjestu Đurđevića Tara nalazi se veliki most, čija je gradnja počela 1938. a završena 1940. godine i koji je postao jedan od simbola ove rijeke. U toku Drugog svjetskog rata je srušen i 1946. obnovljen. Dužina mosta iznosi 154 metra, a na najviše, luku dostiže visinu od 135 metara od Tarinih obala.

SUŠICA

Kanjon rijeke Sušice jedan je od najlepših i najimpresivnijih kanjona, ne samo u Crnoj Gori već i na cijelom Balkanskom poluostrvu. Nalazi se na zapadnim obroncima planine Durmitor. Sušica izvire na oko 1300 m nadmorske visine, nestalna je i jednim dijelom svog toka je ponornica. Do svog ušća u Taru na 512 m nadmorske visine nekoliko puta se gubi ispod zemlje. Ušće Sušice u Taru među najslikovitijim i najlješim je mjestima na ovom prostoru.

Kanjon je dug 14 km, a na dnu kanjona nalazi se jedinstvena pojava – nestvarno Sušičko jezero koje je takođe periodičnog karaktera. U doba vodostaja, kada se tope snjegovi sa okolnih planina jezero je napunjeno vodom, a ljeti presuši i pretvara se u lijepu dolinu.

Sa obje strane kanjona nalaze se visoravni sa kojih pogled pada pravo u provaliju. Na visoravnima sa dvije strane kanjona nalaze se dva sela, Nedajno i Mala Crna Gora. Kanjon Sušice je stanište divljih svinja, srna i divokoza i brojnih biljnih, čak i rijetkih vrsta.

MRTVICA

Uprkos tome što nije dovoljno poznat kanjon Mrtvice skreće pažnju na sebe i zavređuje epitet jednog od najljepših kutaka Crne Gore. Mističnu notu ovoj destinaciji daje Kapija želja, mjesto na kom po vjerovanju vila sa Maganika ispunjava želje, ako nisu zamišljene na štetu drugog.

Mrtvica je snažna planinska rijeka duga oko 10 kilometara, stiješnjena liticama istoimenog kanjona dubokog oko 1250 metara što ga svrstava na drugo mjesto, odmah iza Tare. Sakrivena je između Moračkih planina, isprepletana mnoštvom pjenušavih bukova i izvora i njenu ljepotu je veoma teško opisati. Jednostavno, mora se doživjeti.

Ovaj netaknuti kutak prirode privlači veliki broj planinara, a oni koji se zapute u susret zavodljivoj Mrtvici moraju doći do Međuriječja i uputiti se markiranom stazom dugom oko 12 kilometara. Staza počinje na mjestu gdje se Mrtvica uliva u Moraču, a vodi do izvorišta Mrtvice - sela Velje Duboko.

Na prvom kilometru uzvodno je Zeleni vir. Na tom mjestu crnogorski knjaz Danilo Petrović u znak sjećanja na majku Krstinju 1858. godine podigao je kameni most. Staza odatle kroz nisko rastinje nastavlja uzbrdo do makadamskog puta, a nakon dva kilometra markacije ponovo vraćaju na usku planinarsku stazu koja prolazi pored Kapije želja. Kapija koju je priroda napravila dodiruje se sa Mrtvicom koja je u tom dijelu mirna i pravi nestvarnu sliku.

"Ovdje vila sa Maganika ispunjava želje. Da bi se želja ispunila potrebno je na ovom mjestu, uz jaku želju, u punoj tišini, baciti kamen. Pri tom želja mora biti čista i ne smije biti na štetu drugoga, jer će se u suprotnom vratiti nesrećom", uputstvo je koje se može pročitati na tabli pored Kapije želja.

Na početku Mrtvica je tiha i mirna, ali što se se duže zalazi u njen kanjon postaje sve bučnija, a na pola rječnog toga, priroda je za one, koji dođu do tu, napravila prelijepu plažu sakrivenu u šumi

Neimari možda tada nisu ni slutili da će napraviti mjesto na kom od ljepote i straha zastaje dah. Na tom mjestu stojite u utrobi planine, između rijeke koja ispod vas vijuga kroz stijene i neba koje se jedva nazire.

Od brojnih izvora Jama, Zvona, Rikavac koji se duž rijeke mogu sresti, posebno su atraktivni Bijeli nerini koji se u vidu pjenušavih slapova i mlazeva ulivaju u Mrtvicu. Pretpostavlja se da su ime Bijeli nerini dobili zbog huke koju prave i ljeti i zimi prelamajući se niz kamene stijene.

Voda je cjelim tokom potpuno čista i pitka, naizmjenično se smjenjuju modro i tamno-zelena boja a na nekim mjestima, u brzacima gdje pjenuša djeluje potpuno nestvarno. Na početku Mrtvica je tiha i mirna, ali što se se duže zalazi u njen kanjon postaje sve bučnija, a na pola rječnog toga, priroda je za one, koji dođu do tu, napravila prelijepu plažu sakrivenu u šumi.

NEVIDIO

Najskriveniji dio crnogorske ljepote je kanjon Nevidio ili Neviđbog kako ga nazivaju mještani. Nevido je kanjon Komarnice koji svoje čari otrkiva samo onima koji su spremni nekoliko sati provesti u vodi temperature oko sedam stepeni Celzijusa, prelaziti preko klizavog kamenja, skakati sa stijena visokih nekoliko metara u virove ili se spuštati niz njih uz užad..

Sve što bi se moglo napisati o bajkovitoj ljepoti kanjona Nevidio, njegovoj tajnovitosti, o bistroj Komarnici, njenim brzacima, vodopadima, malo je u poređenju sa doživljajem koji sve to pruža onima koji se upuste u avanturu.

Kanjon Nevidio je dio Male Komarnice koja izvire u podnožju južnog dijela Durmitora, u Dobrom Dolu. Ponirući prolazi između Boljskih greda 2091 m nadmorske visine i Lojanika 2091m nadmorske visine da bi se ponovo pojavila u pitomoj rječnoj dolini kao stalna rijeka.

Na samom kraju doline počinje kanjon Nevidio. Praveći ga, Komarnica je u stijeni izdubila tri i po kilometra dugačak usjek, koji je dubok i do trista pedest metara. Na pojedinim mjestima širina kanjona je manja od pola metra.

Dugo vremena njegov nepristupačni teren potpuno ga je skrivao od ljudi i izazivao je pažnju i znatiželju. Posljednji je osvojeni kanjon u Evropi. U njegovu tajanstvenu utrobu prvi su ušli članovi PSK Javorak, a samo osvajanje trajalo je dva dana, 31. jula i 1. avgusta 1965.

Prepreke se savlađuju veranjem, plivanjem, ronjenjem, i provlačenjem i skokovima

Da biste doživjeli nestvarnu ljepotu posljednje osvojenog kanjona u Evropi na sebi morate imati kanjoning opremu - neopren čarape i odijelo ojačano suproteksom od 4,5 milimetara, kacigu, planinarsku obuću.

U kanjonu vas dočekuje kaskada vodopada i uskih prolaza među kamenim zidovima. Iz početka oko 60 metara dubok, na kraju dublji od 350. Ponegdje je jedino moguće proći ispod, ili čak kroz, stijene. Prepreke se savlađuju veranjem, plivanjem, ronjenjem, i provlačenjem i skokovima. Kad se uđe u kanjon, nema nazad... Ne može se.

PIVA

Rijeka Piva se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Crne Gore. Od izvora Sinjca Piva teče prema sjeveru do Šćepan Polja, gdje se uliva u Taru. Karakteristična je i po tome što je ljudskom silom izmjenjena.

Predio oko rijeke Pive je gusto pošumljen, dok su krečnjačke zaravni usječene u kanjone, koje su stvorile rijeke Tara, Piva, Komarnica i Sušica, predstavljajući u svijetu jedinstven sistem rijeka i dubokih kanjona. Rijeka Piva je čista i voda je konstantno pitka.

Piva je između visokih planina napravila nesvakidašnje lijep kanjon, dugačak 33 km, dubok i do 1200 metara. Slovio je za jedan od najživopisnijih i najatraktivnijih kanjona u regionu, ali je njegov najveći dio potopljen u periodu između 1967. do 1975. Godine, kada je 10 km uzvodno od Šćepan Polja izgrađena mratinjska hidroelektrana i brana visoka 220 metara.

Osim Pive i njenog kanjona tada se pod vodom našao i grad Plužine, a manastir Piva, koji je bio na njenom izvorištu brižljivo je, kamen po kamen, izmješten na višu lokaciju.

Sada se iza betonske brane nalazi Pivsko jezero dubine 180 metara, koje pruža povoljne uslove za ribolov i sportove na mirnim vodama. Pivsko jezero smatra se najvećim rezervoarom pitke vode na svijetu.Posjetioci ga mogu obići brodicom ili čamcem.

CIJEVNA

Rijeka Cijevna izvire na sjevernoj strani Prokletija. Gornjim tokom protiče kroz Albaniju pod imenom Cem Selcit, a u Crnu Goru ulazi južno od planine Suka Mizdarkut i taj dio toka dug je 33 km. Protiče dubokom klisurom, koja se postepeno snižava i priširuje.

Na dužini do 25 km usjekla je do 1.000 metara duboku kanjonsku dolinu (15 km na crnogorskoj teritoriji i 10 km u Albaniji). Kanjon je najdublji u pograničnom dijelu sa Albanijom, a njegova dubina smanjuje se kako se ide prema zapadu, da bi se završavao u selu Dinoša, gdje rijeka prelazi u ravničarsku.

Kanjon Cijevne je jedan od najvećih botaničkih lokaliteta u Evropi, a duž rijeke su brojne lijepe pjeskovite plaže, virovi. Ljubiteljima splavarenja, kanua, kajakaštva, alpinizma i sportskog ribolova, pruža brojne mogućnosti.

Nijagarini vodopadi i plaža uz Cijevnu, koja je od Podgorice udaljena svega desetak minuta, po mnogima je jedno od najljepših mjesta za odmor.

MORAČA

Rijeka Morača izvire ispod planina Lole i Lukavice. Iznad samog izvora strmo u visine izdižu se stjenovite litice Zubaca, Sumora i Kablove lastve. Oko izvora nalaze se stoljetna stabla bukve, javora, jasena i poneke jele. Ispod samog izvorišta nalaze se prelijepi vodopadi, visine do 30 metara i duboki virovi.

Duga je 113 kilometra i teče ka jugu gdje se uliva u Skadarsko jezero. U svom sjevernom dijelu, ona je brza planinska rijeka, a nakon spajanja sa svojom najvećom pritokom, Zetom postaje znatno mirnija.

Kanjon koji je stvorila rijeka Morača jedan je od najlepših kanjona u Crnoj Gori i odvaja vijenac Moračkih planina od Sinjajevine. Područje kanjona Morače odlikuju strme padine terena, koji je ispresijecan dubokim klisurama i kanjonima.

Stijene kanjona Morače pružaju velike mogućnosti za alpinizam.

ŠKURDA

Rijeka Škurda nalazi se sjeverno od Kotora, pretpostavlja se da izvire i ponire u Njegušima, odakle se ponovo probija na obroncima Lovćena i čudnovatim kanjonom spušta pored zidina iznad Starog grada, pa uliva u Boku.

Posljednjih par godina kanjon Škurde postaje sve primamljiviji za ljubitelje kanjoninga, prohodan je tokom čitave godine, izuzev nakon velikih kiša kada je podložan bujičnom toku. Sam ulaz u kanjon počinje branom iz vremena Austrougarske, a nastavlja se velikim padom od 30-ak metara. U kanjonu je 26 vodopada dužine od 3 do 42 metra.

GRLJA

U narodu poznat kao vodopad Grlja, odnosno vodopad Skakavica nastaje od voda Oka Skakavice rijeka Skakavica, poznata i pod imenom Skakavač. Vodopad se nalazi na 5 kilometara od centra Gusinja u mjestu Vusanje i stjecište je brojnih kampera, planinara i zaljubljenika prirodnih ljepota.

Neposredno uz vodopad nedavno su izgrađena četiri odmarališta, što je doprinijelo još boljoj posjećenosti istog, samim tim što se pružila mogućnost zaljubljenicima prirode da više vremena provedu pokraj vodopada

Doajen crnogorskog planinarstva Rifat Mulić u svojoj knjizi opisao je ovaj vodopad kao poseban pružajući niz lijepih doživaljaja

Nizvodno od vodopada Skakavica, Grlja kroz kanjon pravi tri nešto manja vodopada i jedan veći , visok oko 25 metara, a veoma važna činjenica je, da vode u kanjonu ima uvijek

LIM

Na svom toku kroz Crnu Goru, od izvorišta u Plavu, do srbijansko-crnogorske granice, u dužini od oko sto pedeset kilometara, rijeka Lim predstavlja pravi dragulj u pogledu rječnih sportova, posebno raftinga i kajakaštva.

Ova planinska ljepotica skriva bezbroj prelijepih mjesta, koja čovjeku oduzimaju dah. O tome svjedoči i prvi ”Kajakaški vodič“ u Crnoj Gori, koji je iz štampe izašao prije nekoliko godina.

Evropski eksperti za kajakašenje dali su kratak ţtežinski opis na svim dionicama, ocjenjujući ih po međunarodnoj skali od jedan do šest. Zaključak je da je rijeka Lim od njenog izvorišta, uključujući i rijeke iznad Plavskog jezera, pa sve do crnogorsko-srbijanske granice ispod Bijelog Polja, ocijenjena kao najbolja po potencijalu u jugoistočnoj Evropi. Ova rijeka pruža idealne uslove kako za vrhunske majstore ovog sporta, tako i za početnike

Ne treba zaboraviti ni kanjone mnogih drugih manjih rijeka, koje se ulivaju u Lim, kakav je i divlja rijeka Bistrica

Cilj izdavanja „Kajakaškog vodiča“ trebalo je da bude da se doprinese tome da ovaj sport koji je u svijetu jako popularan, postane to i u Crnoj Gori, jer je to šansa i za turističku valorizaciju divljih planinskih rijeka u našoj državi.

Kajakaštvo je u Beranama prije nekoliko decenija imalo bolji rejting nego što ga ima danas, ali je zato splavarenje, odnosno rafting kroz kanjon Tifran, odmah na izlazu rijeke iz Berana prema Bijelom Polju, nešto što svake godine izaziva divljenje i učesnika i mnogobrojnih posmatrača.

Ne treba zaboraviti ni kanjone mnogih drugih manjih rijeka, koje se ulivaju u Lim, kakav je i divlja rijeka Bistrica. Ova rijeka izvire ispod obronaka Bjelasice, a sebi je prokrčila put i kroz čuveni kanjon Zdravac, prije nego se ulije u Lima u prigradskom naselju Buče kod Berana.

Galerija

Bonus video: