Zbor u Njegovuđi: Bacanje kamena, skok u dalj i trke konja zabavili publiku

Organizatori su ponudili uobičajeni program koji je precizno realizovana tako da narodni skup u Njegovuđi potvrđuje da je i kultna manifestacija
105 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.07.2012. 15:00h

Veliki narodni zbor u Njegovuđi, sa tradicijom dužom od vijeka uobičajeno dominira u turističko-sportsko-kulutrnoj manifestaciji "Dani planinskog cvijeća" i bez dileme događaj je ljeta na Durmitoru.

Prostrano polje ratnog aerodroma bukvalno su na dan državnosti poklopili automobili posjetilaca skupa. Organizatori su ponudili uobičajeni program koji je precizno realizovana tako da narodni skup u Njegovuđi potvrđuje da je i kultna manifestacija.

Nekoliko članova Viteškog društva "Heceg Stjepan" iz Herceg Novog odazvalo se pozivu organizatora i obučene u autohtone uniforme iz 14. vijeka, kako kažu, odore kosovskih junaka, privukli su pažnju prisutnih. Ništa manje ni, vjerovatno najstariji, obučen u crnogorsku narodnu nošnju, sa svoje 84 godine Aleksandar Krgović iz Štitarice kod Mojkovca.

Uobičajeno, takmičenja u narodnim sportovima počela su skokom u dalj u čemu je prošlogodišnji trijumf potvrdio Zoran Šuković iz Nevesinja skokom dugim 3,07 metara.Iza njega sa skokom od 2,94 metra plasirao se Milan Marković iz Prenćana kod Pljevalja. Iz tog sela je i trećeplasirani Igor Novović sa skokom dugim 2,71 metar.

Kamen težak 9,450 kilograma najduže je, 15,20 metara, sa ramena je bacio prošlogodišnji pobjednik Adnan Sinančević iz Brodareva. Drugi izbačaj, dug 13,28 metara imao je Radovan Zeković iz Bara kod Boana a treći od tačno 12 metara Sveto Zindović iz Mojkovca

Ipak u centru pažnje bile su trke konja pa su se svi prisutni na zakazani start preselili na taj dio borilišta. Stručnjaci su prijavljena grla klasifikovali u brdsko-planinska, polupunokrvna i punokrvna.

U trci na jedan kilometar pobijedilo je brdsko planinsko grlo koje uzgaja Branko Mitrović iz Merulje kod Žabljaka, među polupunokrvcima arapske rase, na 1,8 kilometara grlo Ilije Rmandića iz Pavinog polja a kod punokrvaca grlo Džanka Bjelaka iz Brodareva.

Nagrade najuspješnijim u nadmetanjima na Njegovuđi uručili su Igor Golubović iz ministarstva ruralnog razvoja i poljoprivrede, potpredsjednik Opštine Žabljak Vasilije Jakšić i ministar Tarzan Milošević koji je, pozdravljajući prisutne, čestitao pobjednicima.

Ministar je izrazio zadovoljstvo viđenim na skupu i izrazio očekivanja da će se Durmitorsko područje razvijati za dobrobit stanovništva i turista pri čemu će Opština i državni organi dati puni doprinos.

Borci i antifašisti položili vijence

Najznačajniji datum Crne Gore obilježio je Udruženje boraca i antifašista sa Žabljaka koji su sa kolegama iz Plužina položili vijence na spomenik palih boraca i žrtava fašističkog terora. Ispred monumentalnog zdanja koje dominira iznad grada, okupilo se stotinak poštovalaca antifašističke borbe i tekovina NOB-a.

O tim vremenima govorili su predsjednici udruženja dvije durmitorske opštine, Radovan Grbović i Milovan Tufegdžić. Posebnu pažnju i ovacije prisutnih, svojom pojavom i prigodnim kazivanjima pobrao je bard glumišta Mihailo Mišo Janketić.

Galerija

Bonus video: