Nova lica u aferi "Telekom"

Direktor uprave za sprečavanje pranja novca najavljuje obrt u istrazi koruptivne prodaje državne kompanije u odnosu na “očekivanja javnosti”
132 pregleda 37 komentar(a)
Ažurirano: 12.07.2012. 18:28h

Predrag Mitrović, direktor Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma (USPNFT), najavio je obrt u aferi “Telekom” sa “novim licima” i “novim okolnostima”, o čemu će uskoro obavijestiti poslanike.

Mitrović je „Vijestima“ saopštio da je Crnogorski telekom USPNFT prvi put provjeravala krajem 2007. po zahtjevu jedne strane finansijsko-obavještajne službe za dostavljanje podataka.

On je rekao da je Uprava i u ovoj godini, na zahtjev Vrhovnog državnog tužilaštva, intenzivno radila na slučaju „Telekom“, kao i da i sada sprovodi dodatne provjere.

Drugačije je nego što se misli

Đukanović je ranije izjavio da pretpostavlja da se pominjanje advokatice odnosi na njegovu sestru Anu Kolarević, ali je dodao da je to obična glupost

On nije precizirao o kojim „novim licima” se radi, kao ni koje su “nove okolnosti” usmjerile istragu u suprotnom smjeru od onog koji javnost očekuje.

Mitrović je rekao da ne stoje tvrdnje kako ne poštuju poslanike i koče istragu u aferi “Telekom”, za što ih je optužio Institut Alternativa tvrdeći da u roku nijesu dostavili informacije parlamentu.

“Konkretnim radnjama doprinosimo njenom rasvjetljavanju. To smo i dokazali u prethodnom periodu na sjednicama Odbora za bezbjednost, na čiji zahtjev pripremamo nove informacije u ovom slučaju. Inicijativa za dostavljanje dodatnih podataka u vezi sa „Telekomom“ pokrenuta je na kontrolnom saslušanju na kojem sam u februaru ove godine bio sa Rankom Čarapić, kada smo članove toga skupštinskog tijela detaljno izvijestili o ovom slučaju. S obzirom na to da je praksa da Odbor pošalje zahtjev za dostavljanje podataka, mi smo čekali poziv koji nije stigao u maju, već u junu”, ističe Mitrović.

Petogodišnja istraga američkog Ministarstva pravde i Komisije za hartije od vrijednosti završena je prošle godine. Pokazala je da je Mađar telekom 2005. godine, preko tri bivša direktora, od kojih su dvojica bili kasnije i u Odboru direktora Crnogorskog telekoma, podmitio najmanje dva Vladina predstavnika i "sestru visokog funkcionera Vlade koja se bavi advokaturom".

Njoj je pripao dio ili cjelokupna suma od 580.000 eura preko lažnog konsultantskog ugovora za usluge koje nikada nijesu pružene.

Ukupna koruptivna isplata iznosila je 7,35 miliona eura. Proces protiv Dojče i Mađar telekoma obustavljen je i ugovoreno je poravnanje, tako što će platiti 95 miliona dolara kazne zbog kor uptivnih ugovora u Crnoj Gori i Makedoniji.

Anketni odbor pred izazovom

Bivši premijer Milo Đukanović ranije je izjavio da pretpostavlja da se pominjanje advokatice odnosi na njegovu sestru Anu Kolarević, ali je dodao da je to obična glupost.

"Gluposti postoje i ovdje i van Crne Gore, i sa ove i sa one strane okeana. Gorim od nestrpljenja da američka agencija pošalje informacije našem tužilaštvu. Gorim od nestrpljenja jer znam da ćemo se slatko nasmijati tome", bile su Đukanovićeve riječi.

Kolarević je rekla da je, zajedno sa advokatskom kancelarijom kolege Nikole Martinovića, radila na programu restrukturiranja Crnogorskog telekoma, koji je kompaniji donio uštede na mjesečnom nivou od oko 300.000 eura. U međuvremenu, Skupština Crne Gore je formirala Anketni odbor za parlamentarnu istragu slučaja korupcije u toj privatizaciji, koji je do sada održao četiri sjednice.

Skupština je usvojila i Zakon o parlamentarnoj istrazi i izmjene Zakona o tajnosti podataka, kojima se poboljšava rad Anketnog odbora koji ispituje prodaju Telekoma, a njegovim članovima omogućava pristup tajnim podacima.

Dokumentacija iz SAD još nije stigla

Iz Vlade je „Vijestima“ saopšteno da dokumentacija koja je crnogorskom tužilaštv u trebalo da se dostavi od američkih vlasti i iz Mađarske još nije stigla na adresu Ministarstva pravde, putem međunarodne pravne pomoći.

Ambasada SAD predala je Kancelariji specijalnog tužioca dokumente, prevedene na crnogorski jezik, 27. februara 2012, kako bi pravilno ispisali zamolnice za dostavljanje kompletnih informacija u aferi “Telekom ”. Sredinom aprila tužilaštvo je, preko Ministarstva pravde, uputilo američkim i mađarskim vlastima zamolnice da dostave dokumentaciju.

Galerija

Bonus video: