LGBT forum Progres podnio pritužbe protiv 19 gradonačelnika

Prema njihovim riječima, pozitivan izuzetak su gradonačnici Cetinja i Kotora, Aleksandar Bogdanović i Marija Ćatović
3 komentar(a)
Cimbaljević LGBT Forum Progres, Foto: Vesko Belojević
Cimbaljević LGBT Forum Progres, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 12.07.2012. 18:16h

LGBT Forum Progres podnio je danas crnogorskom Ombudsmanu pritužbu protiv 19 crnogorskih gradonačelnika zbog, kako su naveli, diskriminatornog odnosa prema toj populaciji.

Kako je saopšteno iz te nevladine organizacije, predsjednici 19 opština uporno odbijaju komunikaciju i saradnju sa LGBT zajednicom i Forumom Progres.

U saopštenju se navodi da su gradonačelnici, od februara, u dva navrata informisani o postajanju i radu privremenog skloništa za LGBT osobe koje su u konfliktu sa svojom porodicom zbog svoje seksualne orjentacije i rodnog identiteta.

"Dijalog o LGBT pravima na lokalnom nivou i podrška svakog predsjednika opštine ponaosob od presudnog je značaja za objektivno informisanje i razumijevanje kako skloništa, tako i ljudskih prava LGBT osoba kod lokalnog stranovništva", smatraju u toj NVO.

Prema njihovim riječima, pozitivan izuzetak su gradonačnici Cetinja i Kotora, Aleksandar Bogdanović i Marija Ćatović.

"Borbu za poštovanje prava LGBT osoba i za slobodu i vidljiovost LGBT zajednice u crnogorskom društvu treba prepoznati kao integralni dio ljudskih prava i antifašističku tekovinu kojom se ponosi i na kojoj počiva današnja Crna Gora"

"Ćatović predstavlja jednu od rijetkih liderki na Mediteranu i Balkanu koja je vidljivo i aktivno ustala za ravnopravnost svih građana u društvu", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je obilježavanje 13 jula, Dana državnosti, prilika za podsjećanje da u Crnoj Gori i dalje postoje ideološki sadržaji i organizacioni oblici savremenog fašizma i desnog ekstremizma.

"O njima se još uvijek nedovoljno govori i to će vjerovatno biti tako sve dok se ne desi primjer brutalnog i tragičnog kršenja ljudskih prava. Tada će se društveni akteri utrkivati u osudama, vladini fukcioneri će obećavati sve i svašta a svi ćemo se pitati otkuda fašizam kod nas i među nama", smatraju u Progresu.

Iz te NVO poručuju da je nnemogućavanje prava LGBT osoba potvrda da fašizam i dalje postoji, i da se promijenila samo politička taktika i retorika.

U Progresu smatraju da bi antifašistički i profesionalan pristup predsjednika opština, kroz inicirane forme akcije, mogao bi značajno da popravi toleranciju i prihvatanje LGBT osoba u lokalnoj zajednici.

"Borbu za poštovanje prava LGBT osoba i za slobodu i vidljiovost LGBT zajednice u crnogorskom društvu treba prepoznati kao integralni dio ljudskih prava i antifašističku tekovinu kojom se ponosi i na kojoj počiva današnja Crna Gora", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je, povodom 13. jula, delegacija LGBT Foruma Progres danas posjetila spomenik Partizanu borcu na Goricu, i odala počast i zahvalnost svima koji su položili živote u borbi protiv fašizma, za društvo socijalne pravde i za uspostavljanje demokratske i građanske Crne Gore.

Bonus video: