Krvave igle koje narkomani ostavljaju u napuštenim prostorima alarm za uzbunu

Najugroženija su djeca, koja bi iz znatiželje mogla da uzmu igle, ubodu se i preko krvi zaraze prenosivim bolestima
418 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 12.07.2012. 03:28h

Iskorišćeni krvavi špricevi, kuvala za pripremanje heroina, tablete za smirenje i ostali pribor za drogiranje, stravičan je prizor na prvom spratu nedovršene zgrade “Maksim” kod Male pijace.

Skoro u svakom uglu pregrađenih prostorija, nalazi se po jedan stari dušek, polomljene flaše, tablete i nekoliko korišćenih špriceva, sa okrvavljenim iglama.

U susjednom ulazu luksuzne stambene zgrade stanuje nekoliko desetina porodica, pa prijeti opasnost da se djeca zaraze iglama u nedovršenom dijelu.

Slične lokacije, zavisnicima dobro poznate, brojne su u Podgorici. Napuštena mjesta, u koja niko ne ulazi, idealna su za boravak narkomana.

Pribor za drogiranje na Starom aerodromu

Gotovo isti prizor ekipa “Vijesti” je vidjela u neposrednoj blizini Kusleove kuće i u napuštenom skladištu u Aerodromskoj ulici, na Starom areodromu.

Dok je ukazivao na smetlište, iskorišćene špriceve i igle, stanar zgrade na Starom aerodromu, tik uz napušteno skladište, kazao je da strahuju za bezbjednost djece, koja se tu svakodnevno igraju.

On je ogorčen nemarom gradskih vlasti koji bi “to ruglo trebalo da očiste”.

Opasnost od zaraze: Saša Mijović

Izvršni direktor NVO “4 life” Saša Mijović istakao je da ih građani skoro svakodnevno obavještavaju o mjestima na kojima se zavisnici okupljaju i ostavljaju igle, ali i osobama za koje sumnjaju da su dileri droge.

“Zavisnici se na tim mjestima obično ne zadržavaju i ne uznemiravaju građane. Nakon uzimanja droge, odmah ih napuštaju. Međutim, odbačeni špricevi i igle su infektivni materijal. Najopasnije je zbog djece koja bi iz znatiželje mogla da i uzmu, ubodu se i zaraze krvlju prenosivim bolestima. Većina zavisnika ima hepatitis", upozorio je Mijović.

On smatra da su strašni prizori koje je vidio širom Podgorice još jedan indikator koji ukazuje da bi nadležni morali da se ozbiljnije bore sa sve izraženijim problemom narkomanije.

“Posebno je bitno da se zavisnici usmjere na centre u kojima mogu da odlože kontaminirani i istovremeno da dobiju sterilan pribor i tako zaštite i sebe i okolinu...”, smatra Mijović.

On je kazao da je tretman liječenja zavisnosti te NVO u protekle četiri godine prošlo 120 zavisnika i još 43 osuđenika iz ZIKS-a, istakavši da je 30 njih od tada “čisto”.

"4 life” će čistiti grad

Iako se prvenstveno bave prevencijom narkomanije i pružanjem pomoći zavisnicima, aktivisti NVO “4 life”, nakon akcije čišćenja u Nikšiću, za nedjelju dana sličnu najavljuju i u Podgorici.

“Te lokacije u gradu većinom su poznate svim organizacijama koje se bave problemom zavisnosti. Mada to nije naš primarni posao, već organizacija poput “Cazasa” ili “Juventasa ”, odlučili smo se da organizujemo akciju i očistimo napuštena mjesta, koja prijete da ugroze zdravlje građana”, kazao je Mijović.

"Juventas" mjesečno da čak 1.000 špriceva

Iz “Juventasa ” su saopštili da oko 25 zavisnika dnevno od njih uzme sterilni i odloži kontamirani pribor za drogiranje.

Tijana Popović istakla je da mjesečno zamijene oko hiljadu igala i špriceva.

“Korišteni pribor se odlaže u posebne kontejnere za kontaminirani pribor, koji se u dogovoru sa KCCG odnosi kod njih na spaljivanje”, pojasnila je ona.

Popović je naglasila da terenski radnici “Juventasa” periodično čiste poznate lokacije na kojima se mogu naći veće količine korišćenih igala i špriceva.

Iz te organizacije su pozvali građane koji imaju informacije o postojanju odbačenog pribora, da ih obavijeste se na 020 624 608.

Galerija

Bonus video: