Nikšićani se peticijom bore za lipe u Ulici Ivana Milutinovića

I dok su Nikšićani potpisivali peticiju, stanari Ulice Ivana Milutinovića posadili su lipu u znak upozorenja da namjera o njihovoj sječi neće biti realizovana
297 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 11.07.2012. 18:13h

Vojvoda Šako Petrović, prvi guverner Nikšića, tražio je da svaka osoba koja u gradu pod Trebjesom napravi neki incident posadi stablo lipe. Promijenila se vremena.

Da bi se rekonstruisao dio Ulice Ivana Milutinovića, na potezu od skvera do Turističke organizacije, donijeta je odluka da se posiječe 50 stabala lipe starih pola vijeka.

U njihovu odbranu stali su ne samo stanari te ulice, među kojima je i Miladin Šobić, već i ostali stanovnici grada koji je 1964. godine uz Ljubljanu bio najljepši grad u SFRJ.

Peticiju je na više mjesta u gradu potpisalo oko 500 građana koji ne žele da se odreknu mirisa lipa, dok je to putem on line uradilo njih preko 150. I dok su Nikšićani potpisivali peticiju, stanari Ulice Ivana Milutinovića posadili su lipu u znak upozorenja da namjera o njihovoj sječi neće biti realizovana.

"Prvi gradonačelnik Nikšića naredio je da svako ko napravi neki ekces u kafani mora da zasadi lipu. Tada je Nikšić imao108 kafana i desilo se da je zbog incidenata grad samo za jednu noć bio bogatiji sa preko 200 sadnica", kazao je Radoš Dubljanić dok je sa komšijama sadio lipu.

Hoće da posjeku simbol Nikšića zbog kamiona>>>

Nikšićani ustali u odbranu lipa, potpisao i Šobić>>>

Rekonstrukcija ulice, tvrde stanari, planirana je zbog kamionskog saobraćaja, iako je on pomenutom ulicom 1986. godine bio zabranjen, zbog bezbjednosti i zagađenja.

"Ovo niko normalan ne bi radio. Svuda su zelene površine pluća grada, samo kod nas nijesu. Nikšić je nekada bio najbogatiji lipama, ali je, još prije rata, donesen neki nesrećni zakon da se lipe mijenjaju platanima koji su potpuno neadekvatni za ovo područje", kazao je Dubljanić.

Stanari su više puta naglasili da njihova borba da sačuvaju lipe nema političku pozadinu, a kao najbolji primjer, kažu, jeste angažovanost Spomenke Jeličić, predsjednice Mjesnog odbora DPS za Centar I.

TV Vijesti, Dijana Blagojević

I ona je mišljenja da pomenuta saobraćajnica nije adekvatna za kamionski saobraćaj i čudi se zašto se nadležni ne pozabave regulisanjem saobraćaja, asfaltiranjem ulica, umjesto sječom lipa.

"Saobraćajni inženjeri su dosta toga preskočili u ovoj ulici, pa bi moglo i o tome da se povede računa. Ova ulica je uvijek bila u lošem stanju, ali je izgovor bio da se nema novca. Ako nemaju novca neka ne diraju drveće, jer time nećemo ništa dobiti. Nema novca da se asfaltira ulica ali ima da se postavi saobraćajni znak da se smanji brzina", poručila je Jeličić.

Iz NVO “Ozon”, pored upozorenja da se odluke koje su od javnog interesa ne mogu donositi bez poštovanja zakonskih propisa i organizovanja javnih rasprava, upozoravaju da se u toj ulici nalazi i vrtić "Kosovka djevojka" pa bi u slučaju proširenja sabraćajnice bila povećana opasnost za djecu “koja bi tu trebalo da provode najbezbrižnije dane”.

I Pozitivna brani lipe

I Pozitivna Crna Gora je stala u "odbranu" lipa i upozorila donosioce ovakvih odluka da treba izbjegavati rješavanje problema radikalnim putem, jer takav odnos stvara samo nove probleme.

"Lokalna vlast bi trebalo sa mnogo više senzibiliteta da se odnosi prema vrijednostima koje za Nikšić i Nikšićane imaju ne samo funkcionaln, već i emotivni karakter", saopštili su iz Pozitivne Crne Gore koji su došli da podrže stanare Ulice Ivana Milutinovića.

"Ističemo i da drvored u Ulici Ivana Milutinovića ne blokira saobraćaj. Ukoliko negdje postoje smetnje, nadležne službe treba da obradom krošnji gdje je neophodno otklone eventualne probleme u saobraćaju. Drvored lipa u jednoj od najprepoznatljivijih ulica u Nikšiću ima pored ekološke i simboličku dimenziju i mi u Pozitivnoj snažno se protivimo takvoj odluci i prdiružujemo se apelima stanara i NVO organizacija”, poručili su iz te partije.

Online peticiju, koju je pokrenuo “Ozon” potpisalo je njih preko 150 i to ne samo Nikšićana već i stanovnika drugih gradova, NVO, novinari, političari, mnoge javne ličnosti.

Mnogi od njih ostavili su i komentare a jedan je bio da Nikšićani ne dozvole da se napravi ono što je urađeno Hercegovačkoj ulici u Podgorici.

Galerija

Bonus video: