Krivokapić: Srebrenica je simbol zla

Srebrenici su u julu 1995. jedinice Vojske Republike Srpske predvođene generalom Ratkom Mladićem, ubile preko osam hiljada Bošnjaka iz Podrinja
55 pregleda 83 komentar(a)
Ažurirano: 11.07.2012. 13:09h

Srebrenica je simbol zla koje bratski južnoslovenski narodi jedni drugima mogu nanijeti i nikad je ne treba zaboraviti, a zločin je onamo gdje se o njemu ćuti, poručio je predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić.

On je to kazao u spomen parku Na pobrežju, na skupu organizovanom povodom evropskog Dana sjećanja na žrtve Srebrenice i Dana sjećanja na civilne žrtve ratova vođenih na prostoru bivše Jugoslavije u periodu 1991. do 2001. godine.

Krivokapić je naglasio i da je pred svim društvima na zapadnom Balkanu pitanje jesu li blizu da shvate razmjere i besmisao zločina i koliko je teška bratoubilačka borba: “Zločin je onamo gdje se ćuti o zločinu, kod onih koji ne žele da se bore protiv zločina, zločin je, iznad svega, ne govoriti o tome koliko možemo pogriješiti”.

Prema njegovim riječima, sad smo u vremenu kad pravimo dvije greške: “Jedna kaže nemojmo se osvrtati nazad, gledajmo samo u budućnost, druga kaže osvrnimo se nazad i nađimo tu sve odgovore za budućnost. I obje imaju istu grešku – misle da smo mi bolji od naših predaka, jer oni su griješili. Mi griješimo i griješićemo.

Predsjednik Skupštine poručio je kako je Crna Gora opstala “ne zato što je uvijek znala raditi prave stvari, već zato što je znala gledati u oči i svojoj sramoti”: “I to je naša veća snaga od drugih. To je naša sposobnost da budemo i čojstvo, da branimo druge od sebe i junaštvo, da branimo sebe. I zato je Crna Gora proglasila ovaj dan Danom sjećanja na sve žrtve svih naroda, južnoslovenskih i albanskog naroda, koje je zakačila ista zapadnobalkanska sudbina”.

Predstavnik Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Alberto Kamarata kazao je kako ovaj region još pati zbog zavještanja iz prošlosti: “Ali, naša zajednička dužnost je da mladim generacijama damo zavještanje mira i prosperiteta. Važno je da osiguramo da učimo o istoriji kakva je bila, a ne o onakvoj kako bi drugi voljela da bude”.

On je istakao da je odgovornost za zločine ustanovljna međunarodnim i domaćim sudovima, ali, kako je kazao, “zajednička dužnost je omogućiti da se ovo nikad ne desi u budućnosti”.

Potpredsjednik Skupštine Rifat Rastoder rekao je da je donošenjem Rezolucije Evropskog parlamenta i njenim prihvatanjem u Skupštini, kao i podizanjem spomen-obilježja u parku Pobrežje, učinjen značajan korak u tom pravcu.

Ipak, on je poručio da treba učiniti sve da oni do kraja budu razobličeni i privedeni sudu pravde. Husein Tuzović, ispred Forum Bošnjaka, kazao je kako ćemo, ukoliko zaboravimo loše događaje, “sami biti odgovorni za sve ono što se dogodilo i što se, u slučaju zaborava, može ponoviti”.

Predsjednik SUBNOR-a Ljubo Sekulić rekao je da su nedavni događaji pokazali da istorija nije učiteljica života i da se ponavlja: “Dokaz tome je Srebrenica u kojoj se desio zločin kakav čovječanstvo ne pamti, masakr nevinih ljudi, žena i djece”.

U Srebrenici su u julu 1995. jedinice Vojske Republike Srpske predvođene generalom Ratkom Mladićem, ubile preko osam hiljada Bošnjaka iz Podrinja.

Crnogorski parlament prvi je u regionu, i to 9. jula 2009, usvojio Deklaraciju o prihvatanju Rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici.

Galerija

Bonus video: