Nikšić: Stanari se sjete zakona kada stignu računi

“Upravljačka struktura je obrazovana u 191 stambenoj zgradi, odnosno lamelama i ulazima, od čega je registrovano pet privremenih upravnika”, kazala je “Vijestima” sekretarka Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Gorica Fatić
1200 pregleda 0 komentar(a)
Ne poštuje se zakonska obaveza: Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ne poštuje se zakonska obaveza: Nikšić, Foto: Svetlana Mandić

Od ukupno 265 stambenih zgrada u Nikšiću, upravljačka struktura je obrazovana u 191, od čega je registrovano pet privremenih upravnika.

Zakon o održavanju stambenih zgrada obavezuje stanare da na Skupštini stanara izaberu predsjednika skupštine i upravnika. Oni koji to ne urade dobijaju privremenog upravnika na period od tri mjeseca. Kada za privremenog upravnika dobiju najčešće neku ovlašćenu agenciju kojoj je jedini zadatak izgleda da stanarima ispostavi račune za održavanje zgrade, kao što se to nedavno desilo vlasnicima stanova u nekoliko stambanih zgrada u Nikšiću, onda se, htjeli ili ne, sjete zakonske obaveze, zaborave na komšijsku neslogu i izaberu upravljačku strukturu.

“Upravljačka struktura je obrazovana u 191 stambenoj zgradi, odnosno lamelama i ulazima, od čega je registrovano pet privremenih upravnika”, kazala je “Vijestima” sekretarka Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Gorica Fatić.

Ukoliko etažni vlasnici nijesu obrazovali organe upravljanja u skladu sa zakonom, nadležni organ lokalne uprave je, kako je objasnila Fatić, dužan da na zahtjev jednog ili više etažnih vlasnika ili po službenoj dužnosti, imenuje privremenog upravnika na period do tri mjeseca, koji je dužan da u roku od pet dana od dana održavanja konstitutivne sjednice obavijesti vlasnike o konstituisanju skupštine.

U pojedinim stambenim zgradama u Nikšiću, kako tvrde stanari, privremeni upravnici su pokušali da formiraju Skupštinu stanara, ali se sve završavalo samo na prvom neuspješnom pozivu jer je odziv bio mali. Novih pokušaja zakazivanja sjednica, tvrde stanari, nije bilo, tako da niko od njih nije ni znao da li je ili nije formirana Skupština stanara i izabran upravnik. Priznaju ni da se nijesu oko toga ni interesovali sve dok im nijesu stigli računi za održavanje zgrade. Zato su se obratili nadležnom Sekretarijatu i tražili da sa privremenim upravnikom, kome je zakonski rok od tri mjeseca istekao, raskinu ugovor, a oni uspješno organizovali sjednicu, izabrali Skupštinu, upravnika i predsjednika Skupštine, čak odredili i cijenu održavanja koja je prihvatljiva za sve - umjesto 20 da bude 10 centi po metru kvadratnom.

Bonus video: