Vrtoglavo visoke cijene parkinga na Crnogorskom primorju

Cijene usluga parkinga u metropoli turizma variraju od parkirališta, a višečasovno parkiranje na nekom od gradskih parkinga, minimum košta tri do četiri, pa sve do 12 eura
1354 pregleda 14 komentar(a)
Parking, Budva, Foto: Vuk Lajović
Parking, Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 10.07.2012. 17:23h

Uhvatiti paking mjesto u Budvi je pravi majstorluk, pogotovo od 15. jula do 15. avgusta, ali i to zadovoljstvo se, normalno, plaća. Iako svi oni turisti koji automobilom dolaze da ljetuju u Budvu, svoju računicu uglavnom svode na troškove za smještaj, hranu, eventualno noćne izlaske, ili korišćenje plažnog mobilijara, za parkiranje ćete potrošiti najmanje stotinu eura.

U Budvi ima vrlo malo slobodnog parking prostora, odnosno onoga koji se ne naplaćuje, to turisti moraju dobro da se preračunaju da li će prilikom svakoga odlaska na plažu ići pješke, ili automobilom. Cijene usluga parkinga u metropoli turizma variraju od parkirališta, ali svakako, višečasovno parkiranje na nekom od gradskih parkinga, minimum košta tri do četiri eura, pa sve do 12 nažalost, u gradu nema nijednog slobodnog parking prostora, a gotovo svi parkinzi u zaleđu popularnih plaža se naplaćuju i to papreno.

Opštinsko javno preduzeće “Parking servis”, koje gazduje sa devet parkirališta u Budvi i Petrovcu, raspolaže sa ukupno 2.000 parking mjesta, koja su praktično u večernjim satima popunjena do posljednjeg. Svi koji namjeravaju da se kolima upute do centra Budve moraće da čekaju mjesto na parkingu koji se plaća, jer se od magistrale prema centru brže kreću pješaci nego automobili. U gradu u kome trenutno ima više od 30 hiljada gostiju, naći parking mjesto u centru grada je ravno dobiti na igri na sreću.

“Parking servis”, koje gazduje sa devet parkirališta u Budvi i Petrovcu, raspolaže sa ukupno 2.000 parking mjesta, koja su praktično u večernjim satima popunjena do posljednjeg

Novim parking prostorom, čije je korišćenje tokom cijele zime bilo besplatno, gazduje “Parking servis”, iz koga su potvrdili da je određena i cjenovna politika za ovo parkiralište. Ujedno ovo je “najskuplji” parking u gradu, pa tako dnevna tarifa sat parkinga ovdje iznosi 1,20 eura, dok je noćna 1,50 eura. Vlasnici poslovnih prostora u ovom centru imaće mjesečne kartice, čija je cijena 150 eura, dok će vlasnici stanova, ukoliko žele da imaju svoje parking mjesto u garaži, morati da izdvoje 75 eura mjesečno.

Međutim, cijene parking usluga su niže na ostalim parkiralištima. Iz “Parking servisa” navode da cijene parking sata nijesu iste na svim parkiralištima, a najjeftiniji parking je na parkiralištima Pošta II, Slovenska plaža i Aleksandar, gdje je dnevna tarifa pola eura, a noćna 80 centi. Na opštim parkiralištima, odnosno kod JAT- a, Zeta filma i prodavnice Roda u strogom centru grada sat parkiranja tokom dana je 80 centi, ili 1,2 eura za sat parkinga, poslije 22 časa. “Parking servis” pruža i mogućnost izdavanja dnevnih turističkih propusnica za parkirališta kojim gazduje, čija je cijena u zavisnosti od parkinga od osam do 12 eura.

Čuvajte se "pauka"

Naravno svi oni koji se ne budu pridržavali osnovnih saobraćajnih propisa, tu je pauk služba, koja je od ove godine pod ingerencijom Komunalne policije, koja je od juče startovala sa radom.

Cijena parkinga na Svetom Stefanu je duplo veća od Budve: Usluga parkiranja se naplaćuje dva eura po satu, što je astronomski

Ništa manja cijena nije u Svetom Stefanu, koja je duplo veća od Budve, gdje se usluga parkiranja naplaćuje dva eura po satu, što je astronomski, ako se ima u vidu da neko namjerava da na plaži provede više časova. Parking kod nekadašnjeg hotela „Kraljičina plaža“ je zabranjen za turiste, već ga koristi isključivo osoblje kompanije „Adritic propertis“ koja ja zakupca ostrva Sveti Stefan. Dnevni parking na najvećem parkiralištu na budvanskoj rivijeri u Bečićima kod crkve Sveti Toma, košta tri eura.

U Tivtu može i besplatno

Vozači u Tivtu sada uživaju u mogućnosti da se besplatno parkiraju na nekom od oko preko 300 parkinga duž ulica u centru grada

Vozači u Tivtu sada uživaju u mogućnosti da se besplatno parkiraju na nekom od oko preko 300 parkinga duž ulica u centru grada, ali će to, prema najavama iz opštinskog Sekretarijata za saobraćaj, potrajati samo do jeseni za kada se najavljuje uvođenje naplate korišćenja tih parkinga.

Ako ne uspijete naći mjesto na tivatskim ulicama, u Arsenalu ima 160 parking mjesta i sat parkiranja košta 50 centi.

Drugi javni parking čije se koriščenje naplaćuje je na aerodromu Tivat, gdje takođe ima mjesta za oko 200 automobila i gdje sat parkiranja sada u sezoni košta 80 centi.

Na području Bara postoje dva registrovana parkinga i to na Marini i kod robne kuće Izbor. Cijena je u Marini 80 centi sat, a kod robne kuće 40 centi. Oko plaža, pored puteva, naplaćuju divlji parking po dva eura, što je najizraženije u Čanju. U Utjehi i Dobroj vodi parking takođe plaćaju dva eura za dan.

Za inspekciju sve je u redu

Glavni republički tržišni inspektor za primorje Zoran Maraš kazao je juče za „Vijesti“ da su inspektori izvršili veliki broj kontrola parkiralšta na primorju.

"Nije utvrđena nijedna nepravilnost. Kontroliše se da li se izdaju fiskalni računi, da li se poštuje cjenovnik usluga, odnosno da li firma ili lice ima svu potrebnu dokumentaciju da vrši tu djelatnost. Naši inspektori su stalno na terenu, vrše kontrole, i reagujemo odmah na svaku primjedbu građana koja nam se dostavi. Inspekcijske kontrole će biti intenzivirane u narednom periodu", naglasio je Maraš.

Problem i u Herceg Novom

I ovog ljeta po svemu sudeći parkiranje u Herceg Novom biće problem, jer je broj parking mjesta neznatno povećan. JP “Parking servis gazduje sa oko hiljadu parking mjesta, a u gradu su još tri privatna parkinga kod Opštine, kod Pošte i na Toploj kod Novljanke. Nedavno je izdata privremena dozvola za parking u Igalu na mjestu srušenog hotela Tamaris Vektra Boka.

Novljanin Vojislav Brajović, koji dugo živi u Londonu, misli da je parking skup kada se imaju u vidu primanja mještana

U JP “Parking servis” ističu da je procenat naplate karata za parkiranje oko 70 odsto.

Novljanin Vojislav Brajović, koji dugo živi u Londonu, misli da je parking skup kada se imaju u vidu primanja mještana. Ističe da je naplata u britanskoj prestonici riješena na sličan način i da je cijena veća, ali u skladu sa britanskim mogućnostima.

Ovog ljeta radiće 12 kontrolora u “Praking servisu”, a radno vrijeme biće od 7 do 23 sata, a nedjeljom neće raditi. U pripremi je i dopuna Odluke o javnom parkiranju u kojoj će dosadašnja kazna od 5 eura za one koji ne plaćaju parkiranje biti preimenovana u dnevnu kartu i njena cijena će biti veća.

Bonus video: