Na Žabljaku nema tabli sa imenima ulica, turisti zbunjeni

Božana Vojinović se požalila da turisti koje kod nje pošalju iz lokalne TO, po nju u najboljem slučaju, dođu nakon kraćeg ili dužeg lutanja
181 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 10.07.2012. 13:32h

Nepostojanje tabli sa nazivima na većini ulica srećom ne stvara veće probleme jer se na Žabljaku gotovao svako poznaje. Ali je problem kako da neku adresu pronađu prolaznici ili namjernici koji su primorani da za taj podatak nekog pripitaju i dobiju instrukcije.

Žabljak se proširivao, dobijao nove i veće ili manje ulice. Skupštinska komisija je predlagala nazive, odbornici prihvatali i na tome je ostalo.

I pored nedostatka signalizacije zna se da je ulica Narodnih heroja od prvog dana ona koja iz centra vodi do kraja naselja, prema Pljevljima. Tako je i sa ulicom Jakova Ostojića koja se pruža prema bolnici.

Od starih je još Vuka Karadžića koji je prvih godina višestranaštva "smijenio" Mošu Pijadu ulicom prema Nikšiću. Najjednostavnije je reći šetalište prema Crnom jezeru za Njegoševu ulicu koja je do prije dvije decenije bila Titov put.

Ne znaju u kojoj ulici žive

Za Vučedolsku, Drobnjačku, Svetog Save, Mojkovačke bitke, Baja Pivljanina, Vojvode Mišića... mnogi Žabljačani ne znaju gdje je a paradoks je da, isto tako mnogi, ne znaju u kojoj ulici žive.

U TO kažu da prilikom upućivanja turista daju adresu na koju treba da se jave ali zbog oskudne signalizacije obavezno daju i opis

Takva činjenica nije problematična poštarima upravo zbog okolnosti da za svakog Žabljačanina znaju gdje živi ili stanuje a pošiljke za vikendaše često sadrže naziv ulice što je određeni putokaz naročito za vlasnike vikendica i, uz pomoć komšija, dolaze do primaoca.

Jedna od samo nekoliko tabli: Žabljak

Ova okolnost zadaje teškoće registrovanim stanodavcima koji su u funkciji turističke privrede. Božana Vojinović se požalila da turisti koje kod nje pošalju iz lokalne TO, po nju u najboljem slučaju, dođu nakon kraćeg ili dužeg lutanja a vrlo često su "plijen" divljih stanodavaca koji djeluju u blizini njene kuće.

U TO kažu da prilikom upućivanja turista daju adresu na koju treba da se jave ali zbog oskudne signalizacije obavezno daju i opis u vidu blizine nekog značajnijeg objekta u gradu.

Taksisti se snalaze

Lokalni taksisti nekako uspijevaju da mušterije dovezu do željene adrese.

Sekretar opštinskog Sekretarijata za urbanizam Sava Zeković kaže da je priča "Vijesti" na ovu temu apsolutno na mjestu

"Nije problem ako mušterija hoće do hotela ili kuće nekog od mještana. Problem nije ni kada se želi u sopstvenu vikendicu jer zna gdje se nalazi ili makar zna naselje a kad se tamo dođe sve je lakše.

Ali kad neko nepoznat želi kod nekog meni nepoznatog onda se nekako snalazimo. Uvijek kažu da je ta pozicija u blizini nekog hotela ili ustanove pa kad ih tamo dovezem upitam i saznam. Uglavnom, nikoga nijesam ostavio a da nije našao željenu adresu", kaže taksista Vojkan Krstajić.

Sekretar opštinskog Sekretarijata za urbanizam Sava Zeković kaže da je priča "Vijesti" na ovu temu apsolutno na mjestu.

"Uprkos pomanjkanju novca ovom pitanju ćemo pristupiti ozbiljno. Koliko god koštalo ulice će u doglednom vremenu dobiti table sa nazivima", kazao je Zeković.

Bilo bi poželji da nazivi budu ispisani u oba zvanična pisma jer je Žabljak turistička destinacija.

Galerija

Bonus video: