Direktor Boksita pozvao nadležne i policiju da reaguju

Do utovara rude nije došlo jer je, kako Đurović ističe, to spriječila grupa zaposlenih, njih oko 20, predvođena rukovodstvom Samostalnog sindikat
3 komentar(a)
Boksiti, Foto: Svetlana Mandić
Boksiti, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 10.07.2012. 13:14h

Radnici nikšićkih Rudnika boksita spriječili su izvoz rude koju je, prema riječima izvršnog direktora Milorada Đurovića, kupac već platio.

"Kako je u toku realizacija ugovora o kupoprodaji rude sa ino-partnerima iz Češke bili smo u obavezi da, prema ugovorenoj dinamici, 10. jula isporučimo rudu u količini od 750 tona. Shodno tome, organizovali smo utovar i prevoz rude, za koje potrebe se Željeznički prevoz Crne Gore, i pored svojih problema oko rekonstrukcije pruge, stavio na raspolaganje Rudnicima boksita, kako bi ispunili svoju ugovorenu obavezu.

Angažovan je dio zaposlenih u Sektoru OTD, Komercijalnom sektoru i Službi za kontrolu kvaliteta, koji su se odazvali na moj poziv i iskazali punu spremnost za izvršenje ovog posla", stoji u saopštenju izvršnog direktora.

Đurović tvrdi da je insistirao da se putem dijaloga postigne dogovor i omogući isporuka ugovorene količine rude

Do utovara rude nije došlo jer je, kako Đurović ističe, to spriječila grupa zaposlenih, njih oko 20, predvođena rukovodstvom Samostalnog sindikata, pri tom iskazavši „veliku grubost i agresivnost“ kako prema njemu tako i prema ostalim članovima menadžmenta i zaposlenima koji su bili angažovani da obavljaju radne zadatke.

On tvrdi da su radnici, i pored upozorenja od strane obezbjeđenja, „upali“ u prostorije direktora Sektora OTD-a „imperativno zahtijevajući“ da svi odmah napuste prostorije i krug pomenutog sektora.

Radnici ostali uporni

Đurović tvrdi da je insistirao da se putem dijaloga postigne dogovor i omogući isporuka ugovorene količine rude, ali su radnici ostali uporni i isključivi u svom zahtjevu, pa su oni, uz asistenciju radnika obezbjeđenja i Centra bezbjednosti, napustili Sektor transporta.

Đurović je istakao da se na ovakav način Rudnicima boksita pričinjava velika materijalna šteta

„Ovako ponašanje Samostalnog sindikata smatram suprotnim odredbama Zakona o štrajku i moglo bi se zaključiti da se radi o nekom drugom vidu nedozvoljenog i nezakonitog ponašanja. Zbog svega toga obratio sam se nadležnim inspekcijskim organima i Centru bezbjednosti da, u okviru svojih nadležnosti, izvrše kvalifikaciju ovog postupanja, kako bi Rudnici boksita dalje preduzeli potrebne mjere i radnje“, navodi se u saopštenju.

Đurović je istakao da se na ovakav način Rudnicima boksita pričinjava velika materijalna šteta sa značajnim posledicama po zaposlene i ukupno buduće poslovanje preduzeća i pozvao nadležni inspekcijske organe i Centar bezbjednosti Nikšić za „hitno postupanje u okviru nadležnosti i ovlašćenja“ kako bi se zaposlenima koji nijesu u štrajku, njegovim saradnicima i njemu obezbijedili normalni uslovi za rad.

Bonus video: