Preporuka poslodavcima: Zaštitite radnike od vrućine, da ne budete kažnjeni

Ministar rada i socijalnog staranja podsjetio je da su visokim temperaturama najviše pogođeni zaposleni u građevinarstvu i poljoprivredi
5 komentar(a)
građevinci, Foto: Vesko Belojević
građevinci, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 09.07.2012. 18:37h

Ministarstvo rada i socijalnog staranja preporučilo je poslodavcima da zaštite radnike od visokih temperatura i obustave aktivnosti od 11 do 16 sati jer bi u suprotnom mogli da budu kažnjeni.

Ministar rada i socijalnog staranja, Suad Numanović, podsjetio je da su visokim temperaturama najviše pogođeni zaposleni u građevinarstvu i poljoprivredi.

"Preporuka Ministarstva rada je da poslodavci zaštite radnika, jer tako štite sebe i svoj biznis. Preporuka je da od 11 do 16 sati zaposleni na otvorenom ne rade”, rekao je Numanović na konferenciji za novinare.

U Podgorici u 15 sati izmjereno 39,2 stepena, radnici "Čistoće" rade i ne bune se >>>

Ako je, kako je dodao, proces rada takav da se to ne može omogućuti, obaveza poslodavca je da radnicima koji rade u zatvorenom prostoru klimatizuje prostorije, a onima na otvorenom omoguće preraspodjelu radnog vremena tako što će imati više smjena i što će teže poslove raditi van perioda između 11 i 16 sati.

Numanović je kazao da su te preporuka u skladu sa međunarodnim standardima i ako ih poslodavci ne ispune, inspektori su dužni da to evidentiraju, čak i da kazne.

"U krajnjem može da dođe do pečaćenja tih objekata. Ako svi poslodavci ispune ove obaveze, neće biti potrebe za uvođenjem vanrednog stanja“, poručio je Numanović.

On je kazao i da radnici treba da imaju pravo na više pauza i adekvatnu odjeću i ishranu.

Bonus video: