Bećirović od Opštine Budva kupio tuđu zemlju za 13,5 miliona

Ugovor između Opštine i kiparskog „Danebrooka” izbacio u prvi plan brojne mahinacije - mještani oborili ugovor i traže pomoć VDT-a
194 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.07.2012. 14:04h

Prodaja zemljišnog kompleksa od pet hektara na pjeni od mora ispod paštrovskog mjesta Blizikuće, posao vijeka koji je tada tako predstavljen, od koga je lokalna uprava u julu 2006. inkasirala nevjerovatnih 4,5 miliona eura, pretvorila se u dugogodišnji sudski spor, koji je dobio elemente afere.

Iako upoznata da prodaja zemlje koja nikada nije bila u njenom, već vlasništvu mještana, porodice Niklanović, Opština se ipak odlučila za taj potez i zaključila kupoprodajni ugovor sa kiparskom firmom "Danebrook limited" čime je, bukvalno, otvorila Pandorinu kutiju.

Kupoprodajni ugovor koji su i Osnovni sud u Kotoru i podgorički Viši sud proglasili ništavnim, mogao bi se obiti o glavu Opštini, jer inostrana firma ima sve mogućnosti da je tuži i traži odštetni zahtjev od čak 80 miliona eura, a sa druge strane, o načinu na koji je "Danebrook" kupio imovinu u Reževićima upoznata je državna tužiteljka Ranka Čarapić i direktor Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma Predrag Mitrović, od kojih su mještani, podnoseći krivične prijave, zatražili da ispitaju cijelu slučaj.

Kiparska firma, koja je u Crnoj Gori osnovala svoju "DL Montenegro", sa sjedištem u hotelu "Avala", tokom višegodišnjeg sudskog spora, oštećeni mještani su došli do mnogih podataka, istražujući način rada te firme. Kao rezultat svega podnijete su i krivične prijave državnom tužiocu i Upravi za sprečavanje pranja novca, sa 110 dokaza.

Zoran Bećirović

Advokatski tim koji je od početka vodio sudski proces zastupajući porodicu Niklanović, Nikola Martinović i Anđelko Milošević, došao je do brojnih podataka, uz osnovanu pretpostavku da je firma povezana sa Zoranom-Ćoćom Bećirovićem, nekadašnjim vlasnikom kolašinskih hotela "Lipka" i "Bjanka" i budvanske "Avale".

Naime, ovlašćeni punomoćnik firme "Danebrook" je advokat Branko Čolović, koji je kao zastupnik Bećirovića bio ispred mnogih firmi, dok je izvršni direktor Vukota Popović, Kolašinac koji je istovremeno u mnogim firmama povezanim sa Bećirovićima, takođe bio direktor.

"Danebrook" kupuje devet hektara

"U julu 2006. sklopljen je kupoprodajni ugovor između Opštine i firme "Danebrook", kojim je ta firma kupila 53 hiljade kvadrata po cijeni od 90 eura po m2, što znači da je platila oko 4,5 miliona eura. Riječ je lokalitetu ispod Jadranske magistrale prema moru. Istovremeno, dok su tekli pregovori za zemlju gdje je bila Opština upisana kao vlasnik, vođeni su pregovori sa privatnim licima na susjednim graničnim parcelama, koji su prodali oko 45 hiljada kvadrata i to po cijeni od 180 do 250 eura po kvadratu.

Tako je "Danebrook" na kraju kupio oko 95 hiljada kvadrata zemlje na tom potezu.

To strano pravno lice, odnosno firma, sa kapitalom evidentiranim u knjigama sa početnim osnivačkim kapitalom od 25 hiljada eura, sve nepokretnosti od Opštine i mještana platilo je ukupno 13,5 miliona eura. Traga u finansijskim planovima te firme iz toga vremena danas nema, kao ni da su investirali u Crnu Goru 13,5 miliona eura", kazao je “Vijestima” advokat Martinović.

Prema njegovim riječima, oni su kompletnu nepokretnost kupili u periodu od 2006. do 2007. da bi zvanični procjenitelj, 2008. negdje u martu taj zemljišni kompleks procijenio na vrijednost od 95 miliona eura.

U štampanom izdanju pročitajte

  • Preko noći bogatiji za 80 miliona
  • Mještani traže natrag zemlju
  • Pazarili sa kapitalom od 25 hiljada
  • Čarapićeva da ispita i prodaju „Sinjajevine”

Galerija

Bonus video: