Spahić uzvratio na ocjene sudije Pešića

Spahić je nedavno, na okruglom stolu o nezavisnom i nepristrasnom pravosuđu saopštio da je Pešić prije sudijskog posla bio predsjednik mladih DPS-a u Bijelom Polju
79 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 09.07.2012. 17:56h

Predsjednik Skupštinskog odbora za politički sistem i pravosuđe i poslanik SDP-a Ervin Spahić ocijenio je da će, ako se sudije budu birale po kriterijuma po kojima je izabran Miodrag Pešić, "Sudski savjet prerasti u Izvršni odbor".

Spahić je nedavno, na okruglom stolu o nezavisnom i nepristrasnom pravosuđu saopštio da je Pešić prije sudijskog posla bio predsjednik mladih Demokratske partije socijalista u Bijelom Polju.

Pešić je to "Vijestima" potvrdio, navodeći da se, nakon što je dao doprinos nezavisnosti Crne Gore, posvetio struci i nauci, a i da su ga za članstvo u Sudskom savjetu preporučile kolege sudije. Takođe je naveo da njegovi rezultati najbolje govore o tome da li je nezavisan i nepristrasan u sudjskom radu.

Pešić: Bio sam u DPS zbog nezavisnosti>>>

Spahić međutim kaže da je mnogo je mladih ljudi dalo skroman doprinos nezavisnosti Crne Gore, ali nije imalo tu "sreću" da budu prepoznati kao prvoborci.

"U svakoj borbi imate dobrovoljce i legionare. Ko god naplati, nije darivao, nego prodao. Za doprinos u referendumskoj borbi, umjesto boračke penzije, neko dobije državu, a neko sudijsku ili neku drugu funkciju. Ako su sudiju Pešića za nepune četiri godine sudije osnovnih sudova u Crnoj Gori prepoznale kao izuzetno stručnog i najboljeg među njima, onda se postavlja pitanje kakve su nam to sudije u osnovnim sudovima sa 10 i više godina staža. Gdje potrošismo tolike pare na njihovo usavršavanje i edukaciju? Jesu li to naše promašene investicije? Ako su ostale sudije osnovnih sudova do koljena sudiji Pešiću, onda Aristotelu koji je govorio " ići sudiji znači ići pravdi" treba reći da je bio u zabludi", naveo je Spahić u reagovanju dostavljenom "Vijestima".

Poslanik SDP-a podsjeća da su eksperti Evropske komisije u svom izvještaju rekli da način izbora predsjednika Vrhovnog suda u parlamentu ostavlja mogućnost političkog uticaja.

"Ne sumnjam da ovaj model koji je demonstriran kroz izbor sudije Pešića za člana Sudskog savjeta može kod njih izazvati i trunku sumnje. Budući da sam imao priliku da razgovaram sa mnogima od njih, siguran sam da će biti zadovoljni mogućnošću da neko ko je bio predsjednik mladih DPS-a u Bijelom Polju bude garant depolitizacije sudske vlasti. Ako nam svi članovi Sudskog savjeta iz redova sudija budu birani po ovakvim "kriterijumima", Sudski savjet će prerasti u Izvršni odbor", tvrdi Spahić.

On kaže da ne zamjera sudiji Pešiću što ovaj tvrdi da je Spahić "kao predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu vjerovatno neupućen u način predlaganja i izbor članova Sudskog savjeta iz redova sudija".

"Ne zamjeram mu na tome, ali bi mu neko od pretpostavljenih mogao reći čime se to bavi Skupština. Ono što mi sudija Pešić ne može osporiti je da sam izuzetno dobro obaviješten, pa i kad je u pitanju sudska vlast. Gospodine Pešiću, nemate razloga da se ljutite na mene jer, kako reče jedan od učesnika okruglog stola, možda vi u Sudskom savjetu i nijeste svojom voljom. Uskoro će stići zadaci", zaključio je Spahić.

Bonus video: