Hoće da posjeku simbol Nikšića zbog kamiona

Podršku stanarima pružio je ekološki pokret „Ozon“, koji će o cijelom slučaju obavijestiti nadležne inspekcijske organe
152 pregleda 15 komentar(a)
lipa, Nikšić, Foto: NVO Ozon
lipa, Nikšić, Foto: NVO Ozon
Ažurirano: 09.07.2012. 11:59h

Jedan od simbola Nikšića svakako su i lipe o kojima je pisao i čuveni pjesnik Vito Nikolić, ali ako se namjera lokalne uprave grada pod Trebjesom ostvare moglo bi se dogoditi da 50 stabala lipe starih preko pola vijeka, u Ulici Ivana Milutinovića, uskoro budu posječena.

Naime, kako tvrde stanari pomenute ulice, opštinska vlast namjerava da na potezu od skvera do Turističke organizacije do Željezare zbog kamiona posijeku 50 stabala. Tim činom bi trotoari bili smanjeni na širinu od 1,5 metara, što je u suprotnosti sa svim evropskim standardima.

Stanarima nije jasno zbog čega lokalna vlast novac građana ulaže u „sječenje lipa i uništavanje ulice“, i podsjećaju da je za rekonstrukciju Trebješke ulice i izgradnju kružnog toka potrošeno blizu milion eura, pa je logično da kamionski prevoz izmjeste iz centra grada i da kamioni umjesto Ulicom Ivana Milutinovića „slobodno lete“ rekonstruisanom saobraćajnicom.

Stanarima nije jasno zbog čega lokalna vlast novac građana ulaže u „sječenje lipa i uništavanje ulice“

"Sve što se htjelo uraditi od Ulice Ivana Milutinovića, u saobraćajnom, prostornom, građevinskom i projektantskom segmentu klasično je kršenje zakona Crne Gore. Presedan je da te zakone koji su usaglašeni sa evropskim dosljedno poštuje španska firma 'Tipsa' koja je vršila nadzor nad izgradnjom kanalizacije, pa su naredili da nijedno drvo u ovoj ulici ne smije biti oštećeno, a kamoli posječeno. Oni znaju da se građevinska ili tehnička greška može ispraviti, a da za podizanje jednog drveta treba preko pola vijeka. Izgleda da Španci misle da je Crna Gora ekološka država", stoji u saopštenju.

"I naša djeca imaju pravo na miris lipe"

Stanari tvrde da je odluka o sječenju lipa donesena u petak u 15 časova, a da je ista trebalo da se realizuje u subotu ujutro u šest sati, kada ne rade inspekcijski organi, ali da su oni spriječili da se namjera lokalne vlasti ostvari. To će uraditi i u ponedjeljak i bilo koji drugi dan, poručuju, ukoliko lokalna vlast ostana čvrsta pri stavu da je umjesto zelenih površina i lipa gradu potrebna šira saobraćajnica.

"Nikšićani znaju da je lipa jedan od obilježja njegove tradicije i trebalo bi da bude znak prepoznavanja za buduće generacije. I naša djeca imaju pravo na miris lipe i miris grada koji je 1964. godine bio proglašen, zajedno sa Ljubljanom, za najljepši grad u bivšoj Jugoslaviji. Kažu da su u toj odluci najviše učestvovali drvoredi nikšićkih lipa“", navodi se u saopštenju uz poruku „Ne lomite nam lipe“.

Podršku stanarima pružio je ekološki pokret „Ozon“, koji će o cijelom slučaju obavijestiti nadležne inspekcijske organe od kojih će zahtijevati odgovor u zakonski propisanom roku, jer im, kako ističu, negativno iskustvo u korišćenju Zakona o slobodnom pristupu informacijama i Arhuske konvencije, kada je lokalna uprava Opštine Nikšić u pitanju, ne daje mnogo nade da će u direktnoj komunikaciji doći do relevantnih podataka.

"Pružićemo punu podršku stanarima Ulice Ivana Milutinovića u njihovoj namjeri da ne dozvole kršenje zakonskih procedura i očuvaju zelenu oazu koja im poboljšava kvalitet životne sredine", kazao je izvršni direktor “Ozona” Aleksandar Perović.

Podršku stanarima pružio je ekološki pokret „Ozon“, koji će o cijelom slučaju obavijestiti nadležne inspekcijske organe

Odluka bez procedure

Perović je istakao da je odluka o sječenju lipa donesena bez prethodno spovedene procedure i dobijanja potrebne dokumentacije, a projekat je morao proći javnu raspravu u kojoj bi građani imali mogućnost da utiču na donošenje odluka koje se tiču životne sredine.

"Mišljenja smo da su zelene zone u urbanom djelu opštine Nikšić od neprocjenjive vrijednosti za kvalitet životne sredine, te da bi eventualnom sječom pedesetogodišnjih stabala lipe ovaj dio grada višestruko izgubio, od čega bi korist imali samo privredni subjekti koji bi vršili građevinske radove i možda neko kome je privatni interes ispred javnog", upozoravaju iz “Ozona”.

Bonus video: