Kolašin: U jeku turističke sezone ulice su i dalje mračne

Kroz nekoliko gradskih ulica noću se možete kretati samo ako nosite baterisjku lampu sa sobom
72 pregleda 4 komentar(a)
Kolašin, rasvjeta, Foto: Dragana Šćepanović
Kolašin, rasvjeta, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 09.07.2012. 09:14h

Veći dio gradske rasvjete u Kolašinu i dalje se ne napaja električnom energijom, pa su tako, više od mjesec u mraku, kako ulice u neposrednoj blizini centra, tako i sve saobraćajnice u prigradskim naseljima.

Rasvjeta ne radi od kada je krajem maja Elektroprivreda obustavila snabdijevanje električnom energijom, zbog toga što joj Opština duguje preko 200 000 eura. Taj dug lokalna uprava „vuče“ već nekoliko godina, pa je nakon što su i kacelarije opštinske administracije ostale bez struje napravljen ugovor o reprogramiranju duga. Tada je EP uplaćeno 20.000 eura, pa su zgrada Opštine i još samo nekoliko ulica u najužem centru grada dobile struju.

Iako je predsjednik Opštine Darko Brajušković, prije dvadesetak dana za „Vijesti“ kazao da je uzrok neosvijetljenosti većeg dijela grada „tehnički problem“, koji će biti riješen ubrzo, to se nije desilo, pa se u većini prigradskih naselja, ali i u Ulici Boška Rašovića koja vodi od trga Vukmana Krušćića do Smajlagića polja noću može samo uz pomoć baterijske lampe.

Slično je i u naseljima Dulovine i Breza u kojima su vikend naselja, ali i neki od važnih segmenata kolašinske turističke ponude.

Uplatili prvu ratu

Brajušković juče nije mogao da odgovori zbog čega Kolašin u sred ljetnje turističke sezone noću nije osvijetljen.

“Uz velike napore našli smo način da uplatimo prvu ratu od 20.000 duga za struju. To u situaciji u kakvoj je Opština uopšte nije bilo lako. Nije mi jasno zbog čega, prema dogovoru, nije puštena struja za gradsku rasvjetu. Najbolje da pitate odgovorne u Elektroprivredi”, rekao je on.

U kolašinskoj Elektrodistribuciji „Vijestima“ je kratko saopšteno da gradska rasvjeta ne radi, kako su kazali, zbog „neizmirenih dugovanja“.

Tehnički direktor Simo Bajović nije mogao detaljnije da govori o uslovima pod kojima bi gradska rasvjeta ponovo dobila uredno snabdijevanje električnom energijom.

No, prema nezvaničnim informacijama, kolašinske ulice će veći dio ljeta ostati u mraku, jer je, navodno, EP nakon što je Opština uplatila prvi dio duga, struju priključila samo za objekat spomen-doma i nekoliko saobraćajnica.

Da bi ostale osvijetljele, lokalna uprava će morati ažurnije da izmiruje obaveze prema tom preduzeću.

Bonus video: