Najljepša eko i etno sela i katuni (2. dio)

Ako vam je potreban pravi odmor od gradske vreve, onda je ovo pravi izbor...
1465 pregleda 5 komentar(a)
Vranjak, Foto: V. Vujanović
Vranjak, Foto: V. Vujanović
Ažurirano: 08.07.2012. 14:28h

U Crnoj Gori se posljednjih godina ubrzano razvija i etno i eko turizam, tako da planine polako, ali sigurno, po ponudi, sustižu primorje i na pravi način turistima otkrivaju svoju izuzetnu i jedinstvenu ljepotu.

“Vijesti” su, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom, odabrale 10 najljepših eko i etno sela i katuna.

Najljepša crnogorska eko i etno sela i katuni 1. dio >>>

U ovom broju predstavljamo drugih pet. Ako vam je potreban pravi odmor od gradske vreve, onda je ovo pravi izbor.

Montenegro

Prvo etno selo u Crnoj Gori, koje se nalazi na tridesetom kilometru puta Nikšić – Plužine, u selu Brezna, je „Montenegro“ u vlasništvu braće Milonje-Mića i Radonje Blagojevića.

Vlasnici su se potrudili da ljubiteljima prirode ponude raznovrsne sadržaje, ali i pića i suvenire koje se nigdje drugo ne mogu naći - poput „pomamljenice“, „smiruše“, pivagre“, vazduha sa mirisom pršute, sapuna za čisti obraz.. Sve se to nalazi u prodavnici „Ludog kamena“.

"Imamo 80 kilometara šetnih staza, a turistima nudimo, pored pješačenja i planinarenja, biciklizam, rafting Tarom, vožnju Pivskim jezerom, džip safari", nabraja Mićo Blagojević.

Pošto se u selu, koje gostima nudi tradicionalnu kuhinju, nalazi dosta ljekovitog bilja mnogi turisti kući idu sa punim „zdravim“ torbama. Tu je i kiprovina, biljka koja je svake druge godine medonosna. Od nje se proizvodi bijeli med koga ima samo u Rusiji i koji je izuzetno zdrav, ali i skup.

"Ovdje ostaneš nedjelju dana i mozak ti se potpuno otvori za ideje jer ovdje je život potpuno drugačiji. Ovdje nema stresa, briga i nevolja. Nema tekevizije, novina, a od filmova gledaju se samo filmovi Živka Nikolića i crtaći za najmlađe", tvrdi vlasnik.

"Ovdje ostaneš nedjelju dana i mozak ti se potpuno otvori za ideje jer ovdje je život potpuno drugačiji"

Pored bungalova i nacionalnog restorana, tu su i pivski podrum, sa zanimljivom pričom o nastanku piva, etno i koliba za nostalgičare, ljetnjikovac, a najmlađi imaju svoje igralište, životinje i radionicu bajki. Sve dobre ideje vlasnici rado prihvataju, a uslov je da one budu originalne i nesvakidašnje. Poput onih koje su oni već realizovali – biranje naj zeta i snahe, najzaljubljenijeg para, ili takmičenja u ljenčarenju.

Vranjak

Prvo crnogorsko eko-selo, katun “Vranjak”, smješten je na 1800 mnv na samom rubu Nacionalnog parka “Biogradska gora”. Do njega se stiže putem preko preko ski-centra.

U udobnim kolibama, rađenim po uzoru na tradicionalnu planinsku kolibu na četiri vode, pokrivenim šindrom, ili u tzv. kućerima, malim pokretnim kolibicama, kakve su nekada koristili za spavanje u blizini stada, neizbježan je osjećaj putovanja kroz vrijeme. Sve na tom katunu vjerna je slika gorštačkog života od prije sto i više godina.

U tom turističkom etno neselju moguće je iznajmiti planinske konje i obići dio Bjelasice. Na katunu se može učestvovati u radovima koji se u tom polunomadskom naselju praktikuju već vjekovima, ali i čuti zvuk gusla. Takođe, s obzirom da je “Vranjak” jedan od tačaka rute Putevi sira, na katunu su gosti u prilici i da vide na koji se način priprema poznati kolašinski lisnati sir i ostali mlječni proizvodi.

Domaća hrana, proizvedena na farmi vlasnika, pješačke ture, jahanje, vožnja biciklom po padinama Bjelasice, branje ljekovitog bilja i šumskog voća, kojeg ima u izobilju na bukvalno nekoliko metara od koliba, samo su dio onoga što turisti tokom dana mogu raditi na eko-katunu.

"Sigurno je da ovdje nema dosade i da je svaki minut dana moguće provesti u nekoj od zanimljivih aktivnosti"

"Sigurno je da ovdje nema dosade i da je svaki minut dana moguće provesti u nekoj od zanimljivih aktivnosti. Ovdje vam se pružaju mogućnosti da učestvujete u seoskim – “katunskim” aktivnostima: sakupljanje i cijepanje drva, muža krava, proizvodnja kolašinskog lisnatog sira i kajmaka, priprema specijaliteta nacionalne kuhinje. Kapacitet eko-katuna je 80 ležajeva u drvenim kolibama sa 2 do 7 kreveta. Električna energija je obezbijeđena preko solarnih kolektora u svim objektima na katunu. Od katuna vode četiri planinarske staze, među kojima i one prema Vasojevičkom Komu, najvišim vrhovima Bjelasice, Crna, Zekova glava i Troglava, Nacionalnom parku", kaže vlasnik Darko Bulatović.

U neposrednoj blizini naselja je planinarski dom, ali i nekoliko koliba kolašinskih stočara. Do katuna se stiže iz centra grada asfaltnim putem do ski-centra na Jezerinama, a zatim još toliko dobrim makadamom.

Izlazak

U Rudinicama, u Pivi, Valentina i Novica Gogić turistima nude oazu mira i topline, u etno selu “Izlazak” koje je ime dobilo po mjestu na kome se nalazi.

"Već smo zagazili u četvrtu godinu. Bilo je teško da se počne ali osjećate se divno kada imate zadovoljne goste i kada se obogatite, a bogatstvo je to što smo mi stekli prijatelje širom regiona i svijeta", kaže Novica.

Piva je, tvrdi on, zbog prirode koju ima evropski dragulj, zato se oni trude da njihovi gosti mogu da osjete najveći dio tog dragulja.

"Pored restorana sa tradicionalnom kuhinjom, bungalova u kojima ima 36 ležajeva, vidikovca odakle se pruža jedinstven pogled, gostima nudimo biciklističke i planinarske ture, džip safari, krstarenje jezerom, rafting i kanjoning, a za one koji to žele organizujemo i pivsko sijelo", kaže Gogić.

„Izlazak“ se nalazi na samoj ivici kanjona, a tri kaskadno raspoređene terase nude pogled na modro-plavu vodu Pivskog jezera.

Jatak

Na sedmom kilometru od Šavnika, u selu Pošćenje, nalazi se etno selo „Jatak“ čiji je vlasnik Tripko Karadžić.

Selo je, kažu gosti, u skladu sa imenom – pruža sigurno utočište svima koji žele da pobjegnu og gradske „divljine“ i nađu mir u seoskoj idili.

Gosti mogu da pješače i dive se ljepotama kraja, jezerima, kanjonima, rijeci Komarnici, voze bicikl ili samo da se odmaraju. Za one hrabrije tu su planinarenje i kanjon Nevidio, najatraktivniji kanjon na Balkanu, a posljednji osvojeni u Evropi. Kada se umore, „Jatak“ gostima nudi domaću hranu, a u drvenim bungalovima smještaj može naći njih 13.

Grab

Nad samom rijekom Tarom, na devetom kilometru od Šćepan Polja, nalazi se etno selo i kamp „Grab“. Vlasnik Veljko Vujanović tvrdi, a gosti potvrđuju, da je mjesto idealno gdje god gosti odluče da krenu – ka Pivskom jezeru, Crkvičkom polju, kanjonu Komarnice, Pivskoj planini, Stabanskim jezerima, Durmitoru ili Žabljaku. Put se, kažu, može naći i za one koji izaberu neku drugu destinaciju.

"Pored odmora i rekreacije, našim gostima nudimo gotovo neograničene mogućnosti nesvakidašnjeg, iskonskog kontakta sa prirodom, prepunih izazova, avanture i strasti. Najatraktivniji sadržaj svakako je rafting Tarom, gdje je posebno atraktivna dionica od Brštanovice do Šćepan polja, i prelaz preko 20 fascinantnih bukova i brzaka", kaže Vujanović.

Tu je i foto safari pivskim i durmitorskim krajem, kanjonig za one koji žele da osjete više adrenalina, mala škola alpinizma, krstarenje Pivskim jezerom, kao i ribolov.

Jela su, kaže vlasnik, pripremljena na tradicionalan nači i od proizvoda pivskog i durmitorskog kraja, pića uvijek hladna (iz rashladne vitrine ili izvorske vode), a u dobro opremljenim bungalovima mjesta ima za 28 zaljubljenika u prirodu.

Bonus video: