Transplantacije bubrega ipak odložene za jesen

Planirano je da operacije vode hrvatski stručnjaci iz te oblasti, koji su uključeni u proces osposobljavanja crnogorskog kadra
2 komentar(a)
Ažurirano: 07.07.2012. 07:29h

Prva transplantacija bubrega u Kliničkom centru Crne Gore ipak neće biti obavljena u toku jula, kako je ranije najavljeno, saopšteno je “Vijestima” iz te ustanove.

Iako je nekim pacijentima operacija bila zakazana za 13. jul, Dan crnogorske državnosti, od plana se odustalo zbog dodatnih ispitivanja pacijenata i donatora. Plan je da operacije budu urađene nakon godišnjih odmora, najvjerovatnije u septembru.

Planirano je da operacije vode hrvatski stručnjaci iz te oblasti, koji su od početka pripreme projekta transplantacije u Crnoj Gori uključeni u proces osposobljavanja crnogorskog kadra. Hrvatska je u samom vrhu svjetskih zemalja po broju urađenih transplantacija na milion stanovnika.

Iz Ministarstva zdravlja je saopšteno da pripreme za transplantaciju teku predviđenom dinamikom i da će se prva transplantacija uraditi prema planu, do kraja godine.

“Trenutno je osam parova zavrijedilo povjerenje i oni su na ispitivanjima u Zagrebu. Kada se utvrdi podudarnost uradićemo više transplantacija, jer želimo da to bude kontinuirani program, koji će uticati i na razvoj drugih grana medicine”, kazao je juče “Vijestima” ministar dr Miodrag Radunović.

Zdravstvene vlasti uporedo rade na razvijanju transplantacije sa živih donora, ali i sa kadeverika (preminuli davalac).

Crnogorski pacijenti su operacije radili najčešće u Kliničkom centru Srbije, zatim u Moskvi, na VMA Beograd i u Pakistanu. U Crnoj Gori se na kraju 2011. godine na dijalizi nalazilo 180 lica, dok je krajem 2008. godine njihov broj iznosio 202.

Bonus video: