Novom prugom Mijatovo kolo-Mojkovac će se ići 80 km/h

Od 9. jula biće raspisan tender za novu prugu Pljevlja-Bijelo Polje-Berane-granica sa Kosovom
257 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.07.2012. 13:54h

Polaganjem prvih 240 metara kolosijeka, juče su počeli radovi na remontu pruge Mijatovo kolo - Mojkovac.

Završetak radova je planiran za septembar, a projekat podrazumijeva remont 6,7 kilometara otvorene pruge i trećeg kolosijeka u stanici Mijatovo kolo dužine 0,7 kilometara i izgradanja novog, petog staničnog kolosijeka u mojkovačkoj stanici.

Nakon završetka trebalo bi da na toj dionici bude uvedena brzina od 80 kilometara na sat, umjesto sadašnjih 30 do 50 kilometara na sat. Za taj projekat obezbijeđena su bespovratna sredstava iz IPA fondova, u ukupnoj vrijednosti od pet miliona dolara, od čega će 1,01 milion eura biti iskorišćen za remont staničnih kolosijeka u stanici Trebešnica. Radove na dionici Mijatovo kolo –Mojkovac izvodiće italijanska kompanija CLF.

Kako je kazao predsjednik borda direktora Željezničke infrastrukture Zarija Franović, to preduzeće ove godine završava kompletnu rekonstrukciju pruge od Kolašina do granice sa Srbijom. On je najavio, kako je kazao, još značajnih projekta za sjever Crne Gore.

Od 9. jula biće raspisan tender za novu prugu Pljevlja-Bijelo Polje-Berane-granica sa Kosovom

“Projektom čiju realizaciju danas počinjemo proširiće se i kapaciteti stanice u Mojkovcu. Jedan od prioriteta nam je poštovanje zakona o regionalnom razvoju. Od 9. jula biće raspisan tender za novu prugu Pljevlja-Bijelo Polje-Berane-granica sa Kosovom. Dužina će biti od 110 do 130 kilometara”, kazao je Franović.

Projekti vrijedni 20 miliona eura

On je naglasio da je, takođe kroz podršku EU, projektnom dokumentacijom “pokrivena” pruga od Kolašina do Bara. Prema njegovim riječima ubrzo se mogu očekivati radovi na remontu i tog dijela željezničke infrastrukture. Kako je kazao Franović, planirani i relizovani projekti finansirani iz IPA fondova vrijede oko 20 miliona eura.

“Te projekte ne želimo da realizujemo bez lokalnih uprava. Kroz projekte koje mi realizujemo imaju koristi mnogi, prije svega kompanije od kojih se kupuje kamen. Ta preduzeća već upošljavaju novu radnu snagu, što nam je i ambicija”, rekao je Franović.

No, iako se kamen kupuje u Crnoj Gori, prema njegovim riječima, tako nije s drvenim pragovima. Za projekat čija je realizacija počela juče uvezeno je oko 13.500 pragova. Franović je saopštio podatak da je u minule četiri godine uvezeno pragova u vrijednosti od oko 10 miliona eura.

“Naš predlog je da se ponovo otvori impregacija u Kolašinu. Smatram da nema potrebe da uvozimo ono za šta imamo potencijal”, rekao je on.

Prema riječima šefa Sektora za implementaciju projekata u Delegaciji EU u Crnoj Gori, Nikola Bertolini preduzeće na čijem je čelu Franović je odličan saradnik.

“U Crnoj Gori je potpisano preko 400 ugovora, a samo su dva u ovom trenutku sa Željeznicom. Svaki put kada Vlada od nas traži da finansiramo autoput, mi kažemo da želimo da finansiramo željeznicu. Novac koji dajemo za te projekte odmah se troši i brzo se vide rezultati. Zbog toga naša podrška ni u buduće neće izostati”, rekao je on.

Lako je graditi, muka je procedura

Na pitanje „Vijesti“ zbog čega je početak remonta dionice Mijatovo kolo-Mojkovac kasnio, jer je ugovor potpisan još u januaru, Franović je kazao da su „razlozi, prije svega, poštovanje zakonske procedure“.

“Izvođenje projekta je najlakša stvar. Zakonska procedura i mnogo poslova na pripremi oduzimaju puno vremena. Svakom detalju se poklanja maksimalna pažnja. Svih prethodnih mjeseci se radilo i pripremalo za početak radova”, kazao je on.

Na naše pitanje da li najavljeni projekti ŽICG imaju veze za predstojećim izborima, on je kazao da politika nema nikakve veze sa svim onim što njegovo preduzeće radi.

“To nije politički gaf. Nijesmo imali ni u decembru ni u januaru izbore, pa smo završili prugu Kolašin – Trebaljevo. Završili smo i remont pruge Bijelo Polje-Mijatovo kolo. Kod mene nema populističke priče i rezultati se vide na terenu. Nije politika ni to što ćemo uskoro obezbijediti 1.000 stanova za svoje radnike, o čemu ćete biti informisani”, kazao je Franović.

Galerija

Bonus video: