Pljevlja: Nakon gašenja ložišta i zastoja u radu TE, vazduh čistiji

Granična vrijednost od 50 mikrograma po metru kubnom prekoračena je devet puta
79 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.07.2012. 14:01h

Gašenje gradskih kotlarnica i više hiljada individualnih ložišta, kao i zastoj u radu TE “Pljevlja” zbog remonta, doprinijeli su da kvalitet vazduha u Pljevljima u maju bude značajno bolji u odnosu na zimske mjesece.

To potvrđuju i podaci Agencije za zaštitu životne sredine da su kvalitet vazduha u Pljevljima tokom maja karakterisale niže koncentracije PM10 čestica, koje su među najopasnijim polutantima u vazduhu, jer prilikom udisanja napadaju ljudski respiratorni sistem, utiču na njegovu otpornost i deponuju se u najdubljim djelovima pluća.

„Bolji kvalitet vazduha je u direktnoj vezi sa smanjenjem emisija polutanata u vazduh iz individualnih ložišta, zbog prestanka sezone grijanja“, tvrde u Agenciji za zaštitu životne sredine.

Granična vrijednost prekoračena devet puta

Srednje dnevne vrijednosti PM10 su u maju bile ispod propisane norme za granicu tolerancije od 80 mikrograma po metru kubnom. Granična vrijednost od 50 mikrograma po metru kubnom prekoračena je devet puta. Najveća koncentracija PM10 čestica izmjerena je 01. 05. i iznosila je 75,71 mikrogram po metru kubnom.

Sve srednje časovne vrijednosti azot-dioksida bile su ispod propisanih graničnih vrijednosti.

Tokom aprila četiri dana srednje vrijednosti praškastih materija u vazduhu su prelazile propisanu normu. Petog aprila koncentarcija PM10 čestica je bila najveća 98 mikrograma po metru kubnom. Sedamnaest dana u aprilu vrijednosti praškastih materija su bile preko propisane granične vrijednosti, odnosno srednje dnevne vrijednosti od 50 mikrograma po metru kubnom, a ujedno su bile manje od 80 mikrograma po metru kubnom koja se u Crnoj Gori smatra gornjom granicom tolerancije.

Tokom marta 22 dana kvalitet vazduha je bio ispod dozvoljenih vrijednosti. Kvalitet vazduha u februaru je bio nešto bolji, prekoračenja koncentracije praškastih materija su zabilježena 13 dana. Srednje dnevne vrijednosti PM10 čestica su 20 dana u januaru prelazile propisanu normu za granicu tolerancije od 80 mikrograma po metru kubnom. Sedmog janura zabilježena su i najveća prekoračenja kada su PM10 čestice osam puta prelazile dozvoljene granice.

Galerija

Bonus video: