Studenti revoltirani: Uzalud plaćali školarine

Roditelji sumnjaju da je do smanjenja broja brucoša traženih konkursom i blokiranja odluka došlo zbog malog interesovanja srednjoškolaca za privatne univerzitete
13 komentar(a)
Pravni fakultet, Foto: Boris Pejović
Pravni fakultet, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.07.2012. 16:38h

Proširena lista za upis na dva smjera na Fakultetu političkih nauka (FPN) ulila je nadu studentima koji su se našli ispod crte da će ipak studirati ono što žele, ali na kratko - lista je poslije nekoliko dana ukinuta.

Uplate školarine, fotografisanje za indeks i prijave za upis neki od maturanata uzalud su pripremili i predali, jer je Ministarstvo prosvjete i sporta prije dva dana naložilo fakultetu “da se drži broja studenata koji je predviđen konkursom”.

Roditelji nezadovoljnih maturanata koji su “upali” naknadno na smjerove međunarodni odnosi i socijalni rad juče su “Vijestima” kazali da su na fakultetu saznali da je Ministarstvo tražilo da se svim studentima koji su se našli na predloženoj proširenoj listi vrate dokumenta, iako je praksa prethodnih godina bila da se za odlične učenike nađe neko mjesto više. Problem je i to što je Ministarstvo dan pred upis donijelo odluku da se primi manje studenata na smjerovima tog fakulteta.

“U vodiču za upis na fakultete koje su dobili u školama pisalo je da primaju 45 studenata na smjer socijalni rad, ali su na kraju primali samo 25 i na budžetu i na samofinansiranju”, kazala je majka učenice podgoričke gimnazije.

“Gotovo se nikada nije čekala potvrda Univerziteta jer se podrazumijevalo da fakulteti imaju autonomiju"

Roditelji su bili revoltirani činjenicom da je odluka Ministarstva došla usred upisa, ali i time što su učenici sa mnogo manjim prosjecima uspjeli da se upišu na druge smjerove: “Trebalo je bolje napraviti rangiranje kandidata, jer su ovako odlični đaci ostali bez mjesta, iako su se mogli premjestiti na neki od drugih smjerova, a upisani su oni koji su prelazili dovoljnim“.

Stiglo obavještenje iz Ministarstva

Iako je na Vijeću fakulteta, kako saznaju nezvanično “Vijesti”, donijeta odluka o proširenju rang-liste za smjerove socijalni rad za 26 i međunarodni odnosi za 23 mjesta i poslata Univerzitetu Crne Gore, iz Ministarstva je ubrzo stiglo obavještenje da se ne odstupa od broja studenata predviđenog konkursom.

Sa FPN-a su kazali da su tek nakon objavljenog konkursa saznali da im je za studijsku 2012/2013. godinu odobren manji broj studenata i da se nijesu nadali da će proširenje liste za dva smjera biti zaustavljeno od strane Ministarstva.

“Gotovo se nikada nije čekala potvrda Univerziteta jer se podrazumijevalo da fakulteti imaju autonomiju da mogu sami da ocijene koliko još studenata imaju kapacitet da prime. Međutim, 3. jula, na drugi dan predaje dokumenata, Ministarstvo nam je poslalo dopis u kojem se navodi da se striktno moramo kretati u brojevima iz konkursa”, kazao je izvor “Vijesti”.

Vlada je za studijsku 2012/2013. godinu odlučila da finansira 20 studenata na smjeru međunarodni odnosi, što je za pet manje nego prošle godine

Roditelji sumnjaju da je do smanjenja broja brucoša traženih konkursom i blokiranja odluka o proširenju rang-liste došlo zbog malog interesovanja srednjoškolaca za privatne univerzitete, pa na taj način žele natjerati roditelje da plaćaju visoke školarine.

Iz Ministarstva prosvjete i sporta nijesu odgovarali na pitanja “Vijesti”, a iz Univerziteta CG su saopštili da će Upravni odbor UCG donijeti konačnu odluku o proširenju lista.

Vlada smanjila broj budžetskih studenata

Vlada je za studijsku 2012/2013. godinu odlučila da finansira 20 studenata na smjeru međunarodni odnosi, što je za pet manje nego prošle godine, dok je broj samofinansirajućih na svim smjerovima ostao isti.

Na novinarstvu je na budžetu bilo mjesta za 15 studenata, za deset manje nego prošle godine, politikologiji je bilo 5 mjesta manje, kao i na socijalnoj politici i socijalnom radu. Za razliku od prošle godine kad na evropskim studijama nije bilo budžetskih studenata ove godine je donijeta odluka da se o trošku države školuje njih 15.

Bonus video: