Nikšić: Iz Doma revolucije uklonili preko 500 špriceva

Volonteri NVO “Alfa centar” i "4 life" će i u narednom periodu nastaviti sa sličnim aktivnostima
61 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 05.07.2012. 17:19h

Volonteri NVO “Alfa centar” iz Nikšića u saradnji sa kolegama iz NVO “4 life ” uklanjali su medicinski otpad iz unutrašnjosti Doma revolucije.

“Ide sparno ljeto, školski je raspust, a djeca su radoznala, pa, bez obzira na opomene i zabrane, mnogi će zaviriti i u unutrašnjost Doma revolucije i ovdje potražiti mjesto za igru ili hladovinu. Svaki kontakt sa ovim opasnim materijalom može biti koban po njih, pa smo htjeli da ovaj prostor makar malo očistimo od medicinskog otpada kojeg ovdje ima u velikim količinama”, kazao je direktor “Alfa centra” Aleksandar Dedović.

Iz unutrašnjosti Doma revolucije uklonjeno je oko 500 komada špriceva, igala i kuvala, ali ostalo je još dosta toga neočišćeno, jer na pojedinim mjestima volonteri, iako su bili raspoloženi, nijesu mogli prići.

“Dok god budemo okretali glavu od Doma revolucije i problema u našem gradu, dok god budemo mislili da se ovdje okupljaju tuđa djeca i da se tuđa djeca drogiraju, ovo društvo, zajednica i grad imaće problema kojih će biti sve više“, poručio je Dedović.

Saša Mijović, direktor „4 life“, je apelovao na porodice da djeci više posvete pažnje, jer je sve više mladih koji sa 11 do 12 godina počinju da koriste ne samo cigarete i alkohol, već i drogu, od marihuane do heroina.

„Alfa centar“ je u oktobru prošle godine organizovao dvodnevnu akciju čišćenja i uređenja kruga oko Doma revolucije, u kojoj je učestvovalo 60 dobrovoljaca, a sa prostora od oko 6.000 kvadrata uklonjeno je preko 20 tona smeća, dok su u aprilu ove godine obnovili postojeću i postavili novu sigurnosnu ogradu.

Oni će i u narednom periodu nastaviti sa sličnim aktivnostima.

Volonteri NVO “Alfa centar” će i u narednom periodu nastaviti sa sličnim aktivnostima

Kamen temaljac za Dom revolucije, koji je prvobitno planiran na 7.500, a kasnije proširen na 22.500 kvadrata, postavio je na Dan opštine Nikšić, 18. septembra 1977. godine, narodni heroj Veljko Zeković. Dom, koji je do sada “progutao“ petnaestak života, dok je njih 150 lakše ili teže povrijeđeno, djelo je arhitekte iz Slovenije Marka Mušiča. Trebalo je to da bude najveći spomenik narodnooslobodilačkom ratu. Nakon ukidanja samodoprinosa, tokom koga su građani po tri odsto izdvajali za gradnju Doma revolucije, radovi su stali zbog nedostatka novca.

U julu 2008. godine Ministarstvo kulture je donijelo odluku da se njegova gradnja nastavi, a završetak radova je najavilo za 2016. godinu.

Oprezno i sa oštećenim limenkama

Saša Mijović, direktor „4 life“, skrenuo je pažnju na važnost poznavanja otpada koji ostavljaju zavisnici od droga i da bi svi građani trebalo da se upoznaju sa njihovom funkcijom i izgledom, kako bi na vrijeme mogli uticati i prijaviti ukoliko primijete otpad ovakve vrste u svojoj blizini.

„Našli smo veliki broj korišćenih špriceva i igala koje su zavisnici ostavili, kao i pribor koji se koristi za spremanje droge. Bitno je napomenuti da se djelovi limenki mogu koristiti kao pribor za spremanje droge, pa građani moraju biti oprezni ukoliko u neposrednom okruženju nađu odsječeni dio limenke, jer je to moglo da posluži zavisniku za spremanje droge“, upozorio je Mijović.

Galerija

Bonus video: