Ubio zmiju u dvorištu na Marezi: Radije bi se s vukom poklao

On je kazao da je zmiju zakačio za listru od kuće. Međutim, nedugo poslije toga u dvorištu se pojavio i blavor
522 pregleda 59 komentar(a)
Radonja Marković, Foto: Vesko Belojević
Radonja Marković, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 05.07.2012. 15:41h

Mještanin Mareze Radonja Marković ubio je juče prije podne u dvorištu zmiju dugu metar i po, a nedugo potom i blavora.

Marković je rekao da se zmija gornjim dijelom tijela odvojila pola metra od zemlje i da je u strahu, iznenađen od neprijatnog susreta, guju ubio pritkom.

"Zmiju je vidio burazer. Zatekli smo je kod česme. Propela se gornjim dijelom tijela kada nas je ugledala. Dohvatio sam pritku od paradajza i udario je dva-tri puta i na kraju probo sam joj glavu vrhom pritke. Bilo je strašno. Volio sam se radije sa vukom poklati. Zmija je u tom momentu izgledala ogromno. Da mogu sada da biram, čekao bih je jedino sa puškom", rekao je Marković sat i po nakon neprijatnog susreta sa zmijom.

On je kazao da je zmiju zakačio za listru od kuće. Međutim, nedugo poslije toga u dvorištu se pojavio i blavor.

"Znam da blavor nije opasan, da ne napada ljude, ali u tom trenutku sam pomislio da je najezda zmija i ubio sam ga. Bio je metar dugačak", rekao je Marković.

U tom dijelu Mareze živi šest porodica i više od desetoro djece.

"Imao sam prilike da vidim šarku i poskoka, međutim, ovo je nešto novo. Gornji dio tijela sa glavom je ogroman, a rep je stanjen pri kraju"

Marković je kazao da je i ranije gledao gmizavce u tom kraju ali da prvi put vidi toliku zmiju.

"Imao sam prilike da vidim šarku i poskoka, međutim, ovo je nešto novo. Gornji dio tijela sa glavom je ogroman, a rep je stanjen pri kraju", rekao je Marković.

Herpetolog u Zavodu za zaštitu prirode Ruža Ćirović rekla je da je Marković vjerovatno ubio zmiju iz porodice smukova i da one nijesu otrovnice.

Ćirović je pozvala Markovića da donese zmiju u Zavod, ili da je fotografiše kako bi zasigurno utvrdili o kojoj se vrsti radi.

"Šarka nije, jer one nijesu duže od metra. Sudeći po opisu, vjerovatnoje smuk u pitanju. Međutim, smukova ima više vrsta, a dešava se da pojedine vrste u karijeri vidimo samo u knjigama. Velike su vrućine i zmije traže vodu. Neminovno ih je očekivati i treba biti oprezan”, rekla je Ćirović.

Bonus video: