Nema više šuma što staju na 5.300 fudbalskih terena

Preko 15.000 hektara šuma opožareno i uništeno u četiri velike požarne sezone - 1999, 2003, 2008. i 2011.
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.07.2012. 19:11h

Samo u prošloj godini, u avgustu i septembru, Crna Gora ostala je bez 4.500 hektara šume, što je srazmjerno površini od 5.300 fudbalskih igrališta, saopštio je pomoćnik ministra za šumarstvo i lovstvo Milosav Anđelić.

Uz poruke "Čovjek je u 95 odsto slučajeva izazivač šumskih požara", “Da bi se šuma obnovila poslije požara potrebno je 70 godina” i “Za paljenje šume zakon predviđa kazne od 6 mjeseci do 12 godina zatvora” počela je kampanja za prevenciju šumskih požara pod nazivom “Vodi računa”.

Cilj kampanje je, kako je saopšteno, da se spriječe šumski požari i osnaži saradnja svih institucija kako bi se izbjegle ogromne štete u ovoj sezoni.

"Istraživanja u posljednjih 15 godina pokazala su da je preko 15 hiljada hektara šuma opožareno i uništeno i pritom milion i 300 kubika drvne mase u četiri velike požarne sezone - 1999, 2003,2008. i 2011", kazao je Anđelić.

Šume su od početka 2012. pod velikim pritiskom, pa je na njih uticalo veliko zimsko nevrijeme koje je oštetilo preko 50 hiljada metara kubinih, dok su se stvorili uslovi i za pojavu biljnih štetočina i bolesti.

"Na osnovu analiza koje smo sproveli uposlednjem periodu vidjeli smo da je najveći stepen uništavanja šuma upravo od šumskih požara. Imali smo sreće da do sada nije bilo većih šumskih požara u Crnoj Gori što ne znači da ih neće biti i moramo svi zajedno, prvenstveno nadležni u toj oblasti i oni koji su korisnici šuma, da angažujemo potencijale i kapacitete kako bi se što bolje organizovali i zaštitile šume", poručio je on.

Tokom protekle godine registrovano je ukupno 29 krivičnih djela, a podnesene su četiri krivične prijave protiv osoba koje su prouzrokovale požar paljenjem vatre na otvorenom prostoru. Direktor Uprave za šume Radoš Šućur kazao je da ne zna za sudbinu tih prijava, kao i da su one sada u nadležnosti tužilaštva i sudova.

On je dodao da su požari napravili velike štete prošle godine. On je objasnio i da građani uglavnom prepoznaju Upravu za šume i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja kao jedine nadležne za oblast šuma, iako oni to nijesu.

"Nije više Uprava za šume ono preduzeće koje je nekad bila, prije tri, pet ili 15 godina i koje je imalo i avione i kamione i ljude, već smo klasična uprava i naše su nadležnosti drugačije nego ranije. Imamo oko 200 šumara i njihov glavni zadatak je da na vrijeme dojave šta se dešava na toj teritoriji koja zauzima 60 odsto Crne Gore”, naveo je on.

Načelnik Službe zaštite i spasavanja Radomir Pješčić kazao je da tokom godine u Glavnom gradu bukne između dvije i po do tri hiljade požara, od čega oko 1.500 do 2.000 na otvorenom prostoru.

Kako je kazao on ta služba uputila je svim privrednim organizacijama, mjesnim zajednicama i vjerskim objektima upozorenje zbog opasnosti od požara i ukazali na kritična mjesta.

Bonus video: