Zajedničko reagovanje MORT i Ministarstva prosvjete: Stari vrtić se neće rušiti

"Vlasnik parcele u ovom slučaju apsolutno nije obavezan da parcelu privede namjeni ukoliko ne želi, i to je notorna činjenica", stoji u saopštenju
2539 pregleda 9 komentar(a)
Bar (ilustracija), Foto: Shutterstock
Bar (ilustracija), Foto: Shutterstock

Stari vrtić u Baru se neće rušiti, ali će, u krajnjem, sam vlasnik parcele odlučiti da li će iskoristiti tu mogućnost.

To se navodi u zajedničkom reagovanju Ministarstva održivog razvoja i turizma i Ministarstva prosvjete na tekst o primjeni detaljnih urbanističkih planova u Baru koji se tiču gradnje vrtića, zbog čega građani danima protestuju.

“Ministarstvo održivog razvoja i turizma odgovorilo je da je planskim dokumentom DUP “Topolica I” data mogućnost rušenja i izgradnje stambenog objekta. Međutim, to ne znači i obavezu, jer se podrazumijeva pak da će sami vlasnik parcele odlučiti da li će ili ne iskoristiti datu mogućnost.

Drugim riječima, realizacija plana zavisi od vlasnika parcele. U ovom slučaju vlasnik je Vlada Crne Gore, a njome upravlja i korisnik je Ministarstvo prosvjete. Vlasnik parcele u ovom slučaju dakle apsolutno nije obavezan da parcelu privede namjeni ukoliko ne želi, i to je notorna činjenica.

Ministarstvo prosvjete je, sa druge strane, jasno i nedvosmisleno nedavno takođe saopštilo stav da nikakvog rušenja na navedenoj lokaciji već postojećeg vrtića pored CB Bar neće biti. Stoga ostaje nejasno šta je navelo predstavnike medija na zaključak da postoje neusaglašenosti među informacijama koje su dobili od dva ministarstva”, navodi se u zajedničkom reagovanju dva ministarstva.

“Vijesti” su danas objavile da je, iako je Ministarstvo prosvjete nedavno saopštilo da objekat pored CB Bar neće biti srušen zarad ucrtane sedmospratnice, tvrdeći da „neće dozvoliti bilo kakve ‘trampe’ te vrste, te se gradnjom vrtića u dvorištu Gimnazije neće zatvarati bilo koja druga predškolska jedinica, Ministarstvo održivog razvoja to demantovalo.

U odgovorima na pitanja „Vijesti“ iz resora Pavla Radulovića kazali su da su 2009. dali saglasnost na izmjene plana „Topolica I“.

„U tekstualnom dijelu planskog dokumenta navedeno je da je planirano rušenje postojećeg objekta broj E-4 ‘dječiji vrtić’ uz obrazloženje da je u neposrednoj blizini ove lokacije, u okviru istog planskog dokumenta a u zoni G - planirana izgradnja novog objekta dječiji vrtić”, odgovorili su iz MORT-a.

Napomenuli su da Ministarstvo, u postupku davanja mišljenja na planski dokument, „shodno članu 39 derogiranog Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata, isti šalje organima državne uprave, privrednim društvima i drugim pravnim licima na mišljenje.

Ukoliko se, prema razvojnim planovima Opštine, javi potreba da se neki prostor prenamijeni u odnosu na postojeće korišćenje, isto je moguće ako je usklađeno sa planom šire teritorijalne cjeline.

Dakle, daje se mišljenje na usaglašenost dokumenta sa propisanim standardima i normativima i šalje na mišljenje gore navedenim subjektima“, kazali su iz MORT-a.

Bonus video: