U podgoričke vrtiće upisano 5.830 mališana

Na prebukiranost vrtića ukazala je i Sanitarna inspekcija Instituta za javno zdravlje, nedavno utvrdivši niz sanitarno-higijenskih nepravilnosti
0 komentar(a)
vrtić upis, Foto: Vesko Belojević
vrtić upis, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 05.07.2012. 10:21h

U podgoričke vrtiće ove godine upisano je ukupno 5.830 djece, gotovo 2.000 više nego što je bilo predviđeno.

U vrtiće JPU “Đina Vrbica” na jesen će krenuti 2.900 mališana, dok će ih u JU “Ljubica Popović” biti smješteno tridesetoro više.

Približno isti broj djece, koji je mnogo veći od raspoloživih kapaciteta, u predškolskim ustanovama bio je smješten i lani.

Praksa da se upisuju sva djeca koja su konkurisala, zbog koje su vrtići postali tijesni, a njihov broj u grupama znatno veći od zakonom predviđenog, nekoliko godina unazad izaziva nezadovoljstvo roditelja.

Udruženje roditelja zbog toga je nedavno zahtijevalo od ministra prosvjete Slavoljuba Stijepovića da izgradi nove vrtiće i predložilo nekoliko alternativnih rješenja.

Iz Ministarstva uvjeravaju da će do septembra pronaći riješenje za adekvatan smještaj upisane djece.

Najavili su da su “zadužili javne predškolske ustanove da raspišu tender za pronalaženje adekvatnih prostorija u zakup zbog povećane zainteresovanosti za upis u vrtiće na konkursu koji je nedavno završen”.

“ U toku je realizacija tendera i nabavka potrebne opreme za novi prostor, nakon čega slijedi adaptacija samog prostora. Očekujemo da će se svi radovi završiti do prvog septembra. Pri tome, Ministarstvo, kao i same ustanove, vodiće se zakonski utvrđenim kriterijumima, kako bi se djeci koja pohađaju predškolske ustanove obezbijedio komfor i svi neophodni uslovi za prijatan boravak u njima“, naveli su iz Ministarstva u odgovoru na pitanja "Vijesti“.

Na prebukiranost vrtića ukazala je i Sanitarna inspekcija Instituta za javno zdravlje, nedavno utvrdivši niz sanitarno-higijenskih nepravilnosti.

Gradiće četiri vrtića

Iz Ministarstva prosvjete su saopštili “Vijestima” da sljedeće godine planiraju izgradnju četiri nova vrtića.

“Planirana je izgradnja prve faze novog objekta JPU “Đina Vrbica” i Dječjeg vrtića i jaslica u Tuzima, Starom aerodromu i Bloku VI”, piše u odgovoru.

Navedeno je da je Master planom ulaganja u infrastrukturu za period od 2011. do 2020. godine, u 2015. godini predviđena rekonstrukcija i dogradnja dječjeg vrtića i jaslica u dijelu grada preko Morače, godinu dana kasnije u Zagoriču, a 2017. u Donjoj Gorici.

Bonus video: