Čavor: Nose 100.000 eura a ni toaleta nema

Čavor se oglasio povodom izjave Mrdaka da neće ukloniti naplatne rampe na ulazima u Nacionalni park “Lovćen”
105 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.07.2012. 15:33h

Član organizacionog odbora mještana lovćenskih sela Dragan Čavor poručio je direktoru Nacionalnih parkova Zoranu Mrdaku da je stav mještana da nema popuštanja, a da najavljene krivične prijave doživljavaju kao vrstu pritisaka na njih.

Čavor se oglasio povodom izjave Mrdaka da neće ukloniti naplatne rampe na ulazima u Nacionalni park “Lovćen”, što traže mještani, i da će podnijeti krivičnu prijavu protiv Čavora. On je “Vijestima” kazao da na isti način doživljava i izjave rukovodstva NP “da je on sporna osoba, i da je njegov hotel sporna građevina”.

“Direktor NP Vasilije Uskoković prošli put kazao je da sam ja uništio Lovćen, te me pitao da li imam dozvolu za izgradnju hotela. Zna dobro direktor Uskoković da dozvolu za izgradnju hotela posjedujem, jer sam je njemu dao na uvid, a i javno istakao, prije nego se sa izgradnjom hotela uopšte i počelo 2009. godine”, kazao je Čavor.

On je “ Vijestima” dostavio i broj dozvole. Čavor je rekao da je kao dugogodišnji preduzetnik, sa više od 30 godina rada, dobar dio zarađenog novca uložio u Lovćen, što mu se sada vraća krivičnim prijavama koje je prvi put u životu počeo da dobija.

“Preživjećemo i ove pritiske i klevete, i ja i mještani Lovćena jer smo svoji na svome. A gospoda direktori Nacionalnih parkova Crne Gore i Lovćena neka se pitaju gdje su oni bili i što su radili u prošlosti, a bilo ih je i u 7. bataljonu koji je nekada vršio opsadu Lovćena”, kaže Čavor.

On je zapitao “da li se neko pita da li takvi ljudi sa takvom vizijom razvoja, razmišljanjem i sposobnošću treba da rukovode nacionalnim parkom”: “Vjerovatno da je vizija razvoja odnijeti sa Lovćena sve što se može, tj. odnijeti godišnje prihode od oko 100.000 eura, a Lovćen ostaviti čak i bez i jednog javnog toaleta”.

Čavor je komentarisao i izjavu Mrdaka da su prihodi u 2011. bili 63.840 eura, tj. da je prodato 3.300 ulaznica: “Gdje su ostala prihodovanja od JU Lovćen Bečići koja redovno plaća blizu 20.000 eura godišnje? Ako je manjak sredstava u njihovom budžetu, zašto su smanjili ugovorne obaveze sa 20.000 na 8.000 za Avanturistički park, koji je u vlasništvu stranaca? Gdje su ostali prihodi od auto trka, taksa za mauzolej, Elektroprivrede za trafo-stanice, takse od vlasnika repetitora na Lovćenu…”.

On je pitao Mrdaka zašto, dok je bio direktor Nacionalnog parka Skadarsko jezero, nije postavio rampe u tom nacionalnom parku i zašto je sada od svih nacionalnih parkova jedino na Lovćenu rampa na javnom regionalnom putu: “Može se nazvati izjavom dana njegova konstatacija da je porastao broj turista i ulaznica. Mi to u odboru tumačimo samo kao smanjenje broja malverzacija sa ulaznicama, ne nikako i povećanje broja turista. Boraveći stalno na Lovćenu, svjedoci smo drastičnog pada broja turista i prolaznika na Lovćenu”.

Nijesmo mi divlji graditelji

Čavor je kazao i da ne stoji izjava Mrdaka da je rampa u NP Lovćen način sprečavanje divlje gradnje.

“Divlji graditelji nijesu mještani, jer mi prvo dobijemo građevinske dozvole pa počnemo sa gradnjom, za razliku od njih koji prvo izgrade objekte po svojoj volji, pa tek nakon nekoliko godina dobiju dozvole za njih.

Zato je očigledan primjer izgradnja bungalova koji su se počeli i raspadati prije dobijanja građevinske dozvole, što se da utvrditi iz dokumentacije”, kaže Čavor.

Čavor je podsjetio da je nakon nedjeljnog protesta bilo dogovoreno da se ulaz ne naplaćuje do postizanja dogovora. “Međutim, sa naplatom ulaza se nastavilo, s tom razlikom što su se umjesto ulaznica turistima davale obične brošure.

Uzimao se novac za koji se mi pitamo gdje je i kome je otišao. O ovome je uprava nacionalog parka bila upoznata i o ovakvom načinu naplate i sami se uvjerili”, dodaje Čavor.

Galerija

Bonus video: