Obilježen Dan borca u Nikšiću: Drugi imaju Mona Lizu, mi Ljuba Čupića

Đurđevac je podsjetio na biografske podatke junaka koji je, u trenutku kada su ga strijeljali osmijehom prezira, hrabrosti i dostojanstva pobijedio neprijatelja i "smrt"
70 pregleda 4 komentar(a)
Nikšićki borci i komunisti, Foto: Ivan Petrušić
Nikšićki borci i komunisti, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 04.07.2012. 17:10h

Nikšićki komunisti i borci 1941-1945. godine oblježili su 4. jul, Dan borca, tako što su na spomen-ploču narodnog heroja Ljuba Čupića položili cvijeće i evocirali uspomene na ovog velikog revolucionara.

"Ako bi sloboda trebalo da ima svoje lice, svoj fizički izraz, onda bi to bio osmijeh Ljuba Čupića. U tom prkosnom osmijehu sabrana je sva naša istorija. Neki drugi narodi, sa "mirnijom" istorijom, dičili su se glamuroznim osmijehom Mona Lize, ali ovdje na ovom surovom kamenu, mogao je da se rodi samo osmijeh Ljuba Čupića", kazao je Mirko Đurđevac, predsjednik OO JKPCG Nikšić.

Đurđevac je podsjetio na biografske podatke junaka koji je, u trenutku kada su ga strijeljali osmijehom prezira, hrabrosti i dostojanstva pobijedio neprijatelja i "smrt". Njegova slika sa strelišta obišla je svijet i postala simbolom nepobjedivosti i slobode.

"Zato nije ni čudo što se tom osmijehu divio i Žan Pol Sartr, jer je sa filozofske tačke gledišta u osmijehu Ljuba Čupića vidio jednu višu formu ljudske egzistencije, razrješenje misterije života i smrti, kao podvig. Ljepota podviga, uzvišenost žrtve, našli su svoje otjelotvorenje u tom osmijehu", kazao je Đurđevac.

On je kazao da kao što "svijetli" osmijeh Čupića "svijetli" i godišnjica velikog istorijskog događaja – u Jugoslaviji je 4.jula 1941. godine donijeta odluka o dizanju ustanka protiv neprijatelja. U oružani ustanak KPJ ušla je sa oko 12.000 komunista i 30.000 skojevaca.

"Poslije ovako smjelog široko pripremljenog trasiranog puta krenuli su redom ustanci širom Jugoslavije i pokrenuli lavinu narodnog nezadovoljstva i tradicionalnog slobodarstva", kazao je Đurđevac.

Svega tri dana od donošenja odluke o dizanju opšteg ustanka u Srbiji su se komunisti latili oružja. Ustanak u Crnoj Gori pokrenut je 13. jula, u Sloveniji 22, BiH i Hrvatskoj 27, a u Makedoniji 11.oktobra.

Bonus video: