Crnogorski "LGBT olimpijci" učestvovali na Igrama u Budimpešti

Osvojene bronzane medalje u rukometu, trčanju i šahu. Četvrto mjesto osvojeno je u odbojci. Rukometašica LGBT Foruma Progres proglašena je i za najboljeg srednjeg igrača
20 komentar(a)
Ažurirano: 04.07.2012. 13:24h

Sportisti i sportistkinje iz Crne Gore prvi put zvanično su učesvovali na manifestaciji “Evropske igre” – “Eurogames”, najvećoj evropskoj LGBT sportskoj manifestaciji, koja je od 27. juna do 1. jula održana u Budimpešti.

Kako je saopšteno iz LGBT Foruma Progres Evropske igre, koje u suštini predstavljaju evropski LGBT pandan olimpijskim igrama, podržane su od Međunarodnog olimpijskog komiteta i predstojeće Olimpijade u Londonu.

"Na Evropskim igrama, koje tradicionalno organizuje Evropska gej i lesbejska sportska federacija (EGLSF) u saradnji sa domaćim LGBT grupama, okupilo se blizu 4.000 sportista i 2.000 sportskih radnika, LGBT aktivista, i podržavaoca ravnopravnosti LGBT osoba u sportu i društvu. Pod pokroviteljstvom Vlade Crne Gore sportisti i sportistkinje, okupljeni preko LGBT Foruma Progres, uzeli su takmičarsko učešće u nekoliko sportskih disciplina. S obzirom na ograničene resurse i razvijenost LGBT zajednice predstavnici/ce Crne Gore ostvarili su solidne rezultate. Osvojene su bronzane medalje u rukometu, trčanju i šahu. Četvrto mjesto osvojeno je u odbojci. Rukometašica LGBT Foruma Progres proglašena je i za najboljeg srednjeg igrača", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su predstavnici/ce iz Crne Gore zapaženo učešće imali i na pratećim sadržajima igara, brojnim radionicama i forumima.

"Učešće sportske delegacije LGBT Foruma Progres i podrška Vlade nastupu na izuzetno značajnom sportskom takmičenju bila je i prilika da Crna Gora, još jednom, na pravom panevropskom nivou, potvrdi svoju riješenost da uspostavi demokratiju i evropski identitet kao i privrženost vrijednostima tolerancije i ravnopravnosti. LGBT Forum Progres kao punopravni član EGLFS-a uputio je pismo namjere da planira aplicirati za domaćina EuroGames-a. To će biti izvanredna sportska, turistička, razvojna i ekonomska šansa za Crnu Goru. LGBT Forum Progres će na tome, kroz svoj postupni razvoj, predano raditi. Organizatori minulih igara saopštili su da je grad Budimpešta od ove manifestacije prihodovala više miliona eura pri čemu je kalkulacija vršena na minimalnoj procjeni potrošnje po osobi od svega 50 eura po danu", navodi se u saopštenju.

Bonus video: