Gdje će se u propaloj privredi obučiti 4.500 visokoškolaca

Poslanik DPS-a Zoran Jelić kazao je da je devet mjeseci dovoljno za sticanje praktičnih znanja, kao i da je trenutno u Crnoj Gori 3.000 slobodnih radnih mjest
84 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.07.2012. 18:47h

Poslanici opozicionih partija ocijenili su Vladin Predlog zakona o stručnom osposobljavanju lica sa stečenim visokim obrazovanjem kao samo jednu od akcija u predizbornoj kampanji, ističući da će mladima jedina praksa biti “nošenje bureka starijim kolegama”.

Tim predlogom predviđeno privremeno zaposlenje na devet mjeseci za oko 4.500 visokoškolaca koji će primati polovinu prosječne zarade u Crnoj Gori - oko 240 eura. Na plenumu su kritikovali to što je obećanje koje je dao premijer Igor Lukšić mladima još prije dvije godine došlo na red upravo u vrijeme izbora.

Poslanik DPS-a Zoran Jelić kazao je da je devet mjeseci dovoljno za sticanje praktičnih znanja, kao i da je trenutno u Crnoj Gori 3.000 slobodnih radnih mjesta za visokoškolce.

“Čudi me od vas da ste toliko negativistički nastrojeni prema ovom zakonu. Posle završetka prakse imaće šansu da polažu državni i stručni ispit, ako se ne zaposle vratiće se na evidenciju zavoda i imaće sva ista prava i obaveze”, poručio je on.

I poslanica SNP-a Veselinka Peković nezadovoljna je što se radi o još jednom predizbornom zakonu. Ona je kritikovala i hiperprodukciju kadrova pravnika i ekonomista, ali i ocijenila da je sve više i drugih zanimanja na birou rada: “Privreda je u kolapsu, a obrazvoni sistem nije usklađen sa potrebama tržišta rada. Teško je uskladiti obrazovnu politiku sa ovim što je ostalo od privrede”.

Branko Radulović iz PZP-a kazao je da visokoškolcima u Crnoj Gori nedostaje stručnosti, prakse, ali i uslova da studiraju uz adekvatne laboratorije i opremu. U SNP-u strahuju da za devet mjeseci neće postići ništa već će isti broj nezaposlenih opet biti na evidenciji zavoda.

“Niko ne obećava zaposlenje, pa ćemo poslije godinu dana imati novih 5.000 nezaposlenih. Ovo nije pokušaj smanjenja nezaposlenosti već još jedno zamajavanje vas mladih. Pošto ste se okomili na ove ranjive kategorije očekujem da ćete predložiti zakon i da se penzioneri vrate na posao dok ne prođu izbori”, kazao je Radoslav Nišavić (SNP).

“Niko ne obećava zaposlenje, pa ćemo poslije godinu dana imati novih 5.000 nezaposlenih"

Pomoćnica ministra prosvjete i sporta Mubera Kurpejović kazala je juče da će u program biti uključen i privatni i javni sektor i da se nada da će biti dovoljno mjesta za sve visokoškolce.

Zakonom su obuhvaćena sva visokoobrazovana lica koja nemaju radno iskustvo i nalaze se na birou rada. Oni će se osposobljavati devet mjeseci, a to će se tretirati kao radno iskustvo u trajanju od godinu dana, nakon čega će imati priliku da polažu državni, odnosno, stručni ispit. Visokoškolci će imati naknadu od 50 odsto prosječne neto zarade za prethodnu godinu.

Iz Ministarstva očekuju da će do kraja godine diplomirati još oko dvije hiljade mladih, pa će u januru oko 4.500 visokoškolaca imati pravo na stručno osposobljavanje. Pripravnički staž, koji samo rijetki mogu da odrade, ostaje obaveza za zaposlenje u ajvnom sektoru.

Zvuči slatko i nevjerovatno

Slaven Radunović (NOVA) pitao je gdje će se u propaloj crnogorskoj privredi obučiti 4.500 visokoškolaca, kao i da li će im i za to biti potrebna članska karta DPS-a: “Ovaj zakon toliko slatko i nevjerovatno djeluje.

Molio bi građane da obrate pažnju šta je iza svega ovoga, da li je crnogorska privreda spremna da u jednom momentu primi toliko visokoškolaca i nečem ih nauči i da li ima toliko mentora?

Ovo je prodaja virtuelne stvarnosti na koje smo navikli od Vlade. Zapošljavate se, a nema radnog staža i nećete biti zaposleni, osposobljavate se, a nećete biti osposobljeni.

Gubite pravo na pripravnički staž, a uz sve to vam se prodaje magla da stičete iskustvo od dvanaest, iako ste radili devet mjeseci”. On je bio zabrinuti i za moguće zloupotrebe poslodavaca kojima se nudi besplatna radna snaga.

Galerija

Bonus video: