intervju za tv prva

Cimbaljević prošetao Nikšićem, iz gradskih kafića ga vrijeđali

Gosti ugostiteljskih objekata duž korzoa govorili su „Mrš odavde“, „Jesi to došao da osvojiš grad“, „Pederu“, „Pederčine“, „Je*o vas Cimbo“
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.07.2012. 16:39h

Izvršni direktor LGBT Foruma Progres Zdravko Cimbaljević danas je, nakon godinu i po dana od svog javnog deklarisanja, prošetao centrom Nikšića u pratnji ekipe srpske televizije „Prva“ i neuniformisanih policijskih službenika.

Kako su saopštili iz Foruma, urednici emisije „Exkluziv“, koja se daje na Prvoj televiziji, izrazili su želju da se intervju sa prvim crnogorskim javno deklarisanim homoseksualcem realizuje u Nikšiću, njegovom radnom gradu u kojem je homofobija među izraženijim u zemlji.

"Nakon konsultacija sprovedenih sa policijom i unutar LGBT Foruma Progres ideja je prihvaćena posebno zato kako bi se na terenu provjerili policijski kapaciteti ali i sigurnost javno deklarisanih LGBT osoba u toj sredini", navodi se u saopštenju.

Gosti ugostiteljskih objekata duž korzoa govorili su „Mrš odavde“, „Jesi to došao da osvojiš grad“, „Pederu“, „Pederčine“, „Je*o vas Cimbo“

Tokom ipak izuzetno kratke šetnje nikšićkim korzom nekoliko desetina osoba, koje su uglavnom boravile u usputnim lokalima, Cimbaljeviću su upućene brojne psovke i pogrdne riječi. Između ostalog gosti ugostiteljskih objekata duž korzoa govorili su „Mrš odavde“, „Jesi to došao da osvojiš grad“, „Pederu“, „Pederčine“, „Je*o vas Cimbo“, „Izje*i i tog kamermana pored tebe“, „Što si došao ovđe“, „Jadni vi koga štitite“ (misleći na prisutne policijske službenike), „Da je Milo došao ne bi imao ovoliko obezbeđenje“ i slično.

Nada...

I pored agresivne retorike i nimalo prijatne situacije, u kojoj su se našli novinari Prve televizije i Cimbaljević, LGBT Forum Progres ocjenjuje pozitivnim što se nijedan građanin nije opredijelio za fizičko nasilje.

"To daje nadu da će se postepeno stvarati uslovi da se i Nikšić pridruži sredinama u kojima je moguće bezbjedno i slobodno živjeti i pored činjenice na različitu seksualnu orjentaciju ili rodni identitet."

LGBT Forum Progres pohvaljuje i postupak dvojice starijih građana, koji su Cimbaljevića, bez ustručavanja, pozdravili na ulici i rukovali se s njim, rizikujući u tom trenutku i sopstvenu bezbjednost.

Galerija

Preporučujemo za Vas