Miškovići zatvorili put na Luštici, nadležni kažu da imaju sve papire

Kontrolor “Morskog dobra” konstatovao da će izgradnjom ograde “komunikacija obalom biti prekinuta”
599 pregleda 20 komentar(a)
Male Rose Miškovići, Foto: Privatna arhiva
Male Rose Miškovići, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 31.05.2018. 19:45h

Ljiljana Mišković, supruga srbijanskog biznismena Miroslava Miškovića, u Malim Rosama na Luštici gradi rezidencijalni objekat i ograđuje parcelu, zbog čega mještani protestuju jer im, kako tvrde, blokira stazu do kuća koju su godinama koristili.

Nadležni u Opštini Herceg Novi tvrde da Miškovićeva ima svu potrebnu dokumentaciju i da su inspektori Službe komunalne policije i inspekcijskog nadzora, postupajući po prijavi građana, izašli na lice mjesta i konstatovali da se iznad plaže izvode radovi na zemljanom iskopu u dužini oko 20 metara.

“Geodetskim nalazom utvrđeno je da se trasa predviđenog graničnog zida poklapa sa katastarskim granicama parcela 1588, 1593 i 1594 k.o. Rose, koje su u vlasništvu investitora Mišković Ljiljane”, kazala je "Vijestima" načelnica Službe komunalne policije Marija Andrić.

Pojasnila je da je Sekretarijat za prostorno planiranje i izgradnju u novembru 2012. izdao građevinsku dozvolu.

Kontrolor "Morskog dobra" konstatovao je, međutim, da će izgradnjom ogradnog zida “po liniji koja je bila prikazana kao trasa, komunikacija obalom biti prekinuta...".

"Službena zabilješka je uz prijavu dana 15. maja 2018. godine proslijeđena Direktoratu za inspekcijske poslove radi preduzimanja daljih mjera”, odgovoreno je iz "Morskog dobra".

Mještanin Nikola Popović tvrdi da su taj dio obale koristili kako bi došli do svojih kuća i da su se svojevremeno mještani odrekli u korist države dijela priobalnih parcela kako bi tuda prošao put.

Predsjednik Mjesne zajednice Luštica Jovan Moric upozorava da su na nekoliko mjesta - u Žanjicu, Mirištu i na Rosama, vlasnici parcela ogradili dio obale i na taj način onemogućili mještanima i turistima da koriste priobalje.

“Nadam se da će se nakon usvajanja Prostornog plana posebne namjene za Obalno područje Crne Gore stati na put daljim pregrađivanjima, prisvajanju i uzurpacijama obale”.

Crkvi 590.000 eura za zakup zemljišta

Miškovićeva je plac prije 10 godina dobila od Mitropolije crnogorsko-primorske u zakup na 99 godina za 590.000 eura.

U ugovoru je precizirano da može “graditi i uklanjati objekte i iste koristiti shodno svojim potrebama”, te “izvršiti uknjižbu izgrađenih objekata na svoje ime”.

To zemljište je mještanka Aneta Kaluđerović iz mjesta Klinci 1914. godine darivala seoskoj crkvi Sv. Arhangela Mihaila.

Miroslav Mišković na Savini ima kuću od oko 300 kvadrata. Njegov zastupnik je prije desetak godina najavljivao da će na Rosama, na placu od oko 30.000 kvadrata, izgraditi etno-sela zatvorenog tipa za bogatu klijentelu, ali do sada taj projekat nije realizovan.