Vukovićeve "grijehe" Pljevljaci još plaćaju

Opština je 2009. godine, bez odluke Skupštine, otkupljivala zemljište u Otilovićima s ciljem izgradnje cementare koje ni danas nema... Na naplatu stigla i kamata, jer vlasnicima zemljišta nije na vrijeme plaćeno...
173 pregleda 2 komentar(a)
Otilovići, cementara Šarići, Foto: Goran Malidžan
Otilovići, cementara Šarići, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 31.05.2018. 19:06h

Po nalogu sudskog izvršitelja sa računa Opštine Pljevlja skinuto je oko 76.000 eura, po osnovu kamate za neblagovremeno plaćanje jednom od vlasnika zemlje u selu Otilovići od kojeg je lokalna uprava otkupila imanje 2009.

Opština je osporila potraživanja jer navodno nije pravilno obračunata kamata i do okončanja postupka u Osnovnom sudu u Pljevljima novac će, uz saglasnost vlasnika zemljišta, biti na računu sudskog izvršitelja.

Opština je za otkup zemljišta vlasnicima isplatila više od 970.000 eura, s namjerom da izgradi cementaru, ali od tog posla nije bilo ništa. Zemljište je otkupljeno u vrijeme dok je na čelu Opštine bio Filip Vuković (DPS).

Opština je bez odluke lokalnog parlamenta preuzela obavezu oduzimanja nepokretnosti umjesto kompanije, koja je, navodno, prije nekoliko godina trebalo da gradi cementaru u selu udaljenom od Pljevalja pet, šest kilometara.

Gradnja cementare dovodila se u vezu sa Darkom Šarićem, kojem se u Srbiji sudi zbog šverca narkotika. Na mjestu gdje je trebalo da se gradi cementara, preduzeće “Mat kompani”, vlasništvo Šarića, izgradilo je savremenu betonjerku.

Opština se u projekat uključila kada neki od vlasnika nijesu htjeli da imanja prodaju kotorskoj firmi “Montfloveri kompani”, koja je na tom području otkupila više desetina hektara zemljišta i cjelokupne imovine od brojnih vlasnika.

U lokalnoj upravi nije bilo moguće doznati ko je odgovoran što na vrijeme nijesu isplaćena dugovanja vlasniku od kojeg je otkupljeno zemljište, zbog čega će novcem poreskih obveznika morati da plate i kamatu.

“Vijestima” je potvrđeno da je vlasniku, koji je u međuvremenu preminuo, Opština isplatila oko 250.000 eura za više hektara zemlje u Otilovićima.

Prema dogovoru vlasnika i Opštine, prvi dio duga u iznosu od 154.000 eura trebalo je da bude isplaćen do 26. februara 2010. godine, a ostatak do 28. marta 2012.

Admministracije Filipa Vukovića, a kasnije i Miloja Pupovića (SNP) koji je upravljenje Opštinom preuzeo u septembru 2011. nijesu redovno isplaćivali obaveze.

Opština je navodno tek prije nekoliko dana isplatila poslednju ratu u iznosu od oko 18.000 eura.

Bivšeg gradonačelnika izviđali do zastare

Zbog otkupa zemljišta u Otilovićima i drugih propusta u radu, Služba za unutrašnju reviziju Opštine Pljevlja podnijela je 8. maja 2012. krivičnu prijavu protiv Vukovića i tadašnjeg sekretara za finansije Mustafe Klepa.

Tužiteljka u Pljevljima Sanja Golubović početkom ove godine je zbog zastarjelosti odbacila krivičnu prijavu protiv Vukovića, a koja je prethodno pet godina bila u fazi izviđaja.

Zbog toga je ostalo nejasno da li je prilikom otkupa zemljišta bilo zloupotreba službenog položaja.

Nakon odbacivanja prijave, Opština je imala pravo da preduzme gonjenje Vukovića i Klepa u roku od 30 dana od prijema rješenja, ali to nije učinila, niti je podnijela pritužbu za preispitivanje rješenja o odbacivanju krivične prijave.

U krivičnoj prijavi je navedeno da ne postoji odluka Skupštine o eksproprijaciji zemljišta u Otilovićima.

Bonus video: