Lijekovi stižu do kraja avgusta, dug prema Galenici ostaje

Fond ne može ni po kom osnovu da izmiri dug od 1,6 miliona eura preko određenog, ugovorenog iznosa od dva miliona Galenici jer bi to bilo kršenje zakona o budžetu
87 pregleda 1 komentar(a)
ljekovi, Foto: Luka Zeković
ljekovi, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 02.07.2012. 13:16h

Novi tender za nabavku lijekova je raspisan a njegova realizacije se očekuje do kraja avgusta, kazao je direktor Fonda za zdravstveno osiguranje, Kenan Hrapović.

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki poništila je zaključak Apotekarske ustanove Crne Gore Montefarm, kojim je nabavka lijekova za potrebe javnih zdravstvenih ustanova bila povjerena firmi Farmega. Na tu odluku žalbu je podnijela kompanija Bajfarm.

U rješenju Komisije Apotekarskoj ustanovi je ukazano da je u postupku javne nabavke nepotpuno i nepravilno utvrdila činjenično stanje i nepravilno primijenila materijalno pravo prilikom blagovremenosti prigovora kompanije Bajfarm.

Prema riječima Hrapovića, svaki postupak javnih nabavki u iznosu od preko 500 hiljada eura podložan je posebnoj Komisiji za kontrolu javnih nabavki.

"Zdravstvo ne može da trpi velike rokove. Lijek i pacijent ne mogu da čekaju i to niko ne smije da spori", kazao je Hrapović

U Fondu, kako je rekao, spore duge procedure i čekanja na realizaciju postupaka javnih nabavki.

"Zdravstvo ne može da trpi velike rokove. Lijek i pacijent ne mogu da čekaju i to niko ne smije da spori", kazao je Hrapović.

Upitan da li je Fond riješio dug prema Galenici, kazao je da bi izmirivanje tog duga značilo kršenje zakona o budžetu.

"Fond ne može ni po kom osnovu da izmiri dug od 1,6 miliona eura preko određenog, ugovorenog iznosa od dva miliona Galenici jer bi to bilo kršenje zakona o budžetu što niko ne želi", kazao je on na konferenciji za novinare.

Prema riječima Hrapovića, na sastanku sa predstavnicima Ministarstva zdravlja prije dvije sedmice dogovoreno je da grupa sastavljena od predstavnika FZO i Galenike prođe još jednom kroz sve fakture i da proba da definiše okvirne cifre koje će uputiti Vladi.

"Neprijatno sam iznenađen informacijom da je, sada bivši direktor Galenike, poslao informaciju ministru zdravlja ranije. Nije poštovan dogovor da pošaljemo zajedničku informaciju", kazao je on.

PROČITAJTE JOŠ:

Poništen tender vrijedan više od 10 miliona eura >>>

Moguća još veća nestašica ljekova >>>

Apoteke Montefarma poluprazne, lijeka ni za lijek >>>

Građani prave zalihe: Za dan prođe sedmična doza lijekova >>>

Bonus video: